Реклама / Ads
3| 8275 |04.05.2019 ПОЛИТИКА

Ще има ли война във Венецуела – Тръмп и Путин говорят час и половина

.
Тръмп звъни на Путин
Важен телефонен разговор са провели миналата нощ руският президент Владимир Путин и президентът на САЩ Доналд Тръмп. Инициативата била на Тръмп. Двамата големи обсъдили двустранните отношения и най-вече икономическото сътрудничество. Разговорът е продължил час и половина, което е своеобразен рекорд. Това съобщават от Белия дом и Кремъл.
 

 

„Имах дълъг и много продуктивен разговор с руския президент Владимир Путин. Както винаги съм казвал преди началото на „лова на вещици“ (разследванията на прокурор Робърт Мюлер), отношенията с Русия и Китай са добри, а не лоши“. Това написа в Twitter американският президент.

 

Путин информирал Тръмп за резултатите от срещата с председателя на Държавния съвет на КНДР Ким Чен Ун във Владивосток на 25 април. Той подчертал, че добросъвестното изпълнение на задълженията от страна на Пхенян трябва да бъде поощрено, но и да се окаже помощ на народа в тази страна.

 

Много важна част от разговора е било положението във Венецуела. Тръмп е израил загриженост от присъствието на много руски "специалисти" в латино-американската страна, които имат огромно влияние върху политиката, провеждана от президента Мадуро. Коментирана била и позицията на двете страни за демократизирането на Венецуела, за да може страната да излезе от ужасната криза, в която се намира. Путин заявил, че няма да подкрепи външна намеса, защото ситуацията може да ескалира. Тръмп обаче смятал, че върху Мадуро трябва да бъде оказан международен натиск, ако се наложи и военен, заради поведението му на диктатор.

 

Според прес-секретаря на Белия дом Сара Сандърс двамата са говорили също за допълнително намаляване и ограничаване на стратегическите оръжия (SEDV). Тръмп настоял в новото споразумение да участват Руската федерация, САЩ и Китай. "Имаше дискусия за удължаване на сегашното ядрено споразумение, както и за дискусия за потенциалното сключване на нова, която да включва Китай", допълва Сандърс.

Темите на разговора са потвърдени и от говорителя на Путин Дмитрий Песков. Няколко часа след провеждането му Кремъл все още не е оповестявал случилия се телефонен диалог. Чак след като Белия дом е пуснал информация, от руска страна е даден коментар.





Лидерите на двете страни засегнали също ситуацията в Украйна в контекста на последните президентски избори. "Владимир Путин подчерта, че новото Киевско ръководство трябва да предприеме реални стъпки за изпълнение на Минските споразумения, които са ключови за разрешаване на вътрешния украински конфликт", заяви Кремъл.

 

Става ясно също, че следващата седмица ще има среща между държавния секретар на САЩ Помпео и външния министър на Русия Лавров. Предполага се, че разговорът между двамата ще се състои на 6 май в рамките на заседанието на Арктическия съвет на министерско равнище във Финландия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6628 |06.03.2019 Провалът на срещата Тръмп - Ким в Ханой: Къде е заровен ключът? . 2| 5927 |13.01.2019 ”Вашингтон пост”: Тръмп криел тайни от разговорите с Путин . 5| 9035 |19.12.2018 Симеонов заплаши ГЕРБ с Троянска война заради концесиите по Черноморието . 22| 27106 |07.11.2018 Истината за посещението на Екатерина Захариева в САЩ, ролята на зетя на Тръмп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads