Реклама / Ads
7| 5107 |09.04.2010 ПОЛИТИКА

Ще издържат ли доказателствата в съда?

.
Юрген Рот
Пита германският разследващ журналист Юрген Рот, който от години наблюдава събитията в България, в разговор с Йорданка Йорданова от DEUSCHE WELLE
 

Трима министри от кабинета "Станишев" - Пламен Орешарски, Асен Гагаузов и Джевдет Чакъров, скоро ще получат обвинения от прокуратурата. А Софийският апелативен съд остави в ареста бившия министър на отбраната Николай Цонев, съдията Сантиров и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тренчо Попов. Според германския журналист Юрген Рот обаче не е ясно защо българското правителство пристъпва към подобни действия.

Много шум за нищо?

"Със сигурност арестите са важна стъпка. Но трябва да се отговори на следните въпроси: Достатъчно силни ли са доказателствата срещу обвиняемите и могат ли да издържат пред съда? Или става дума просто за показна акция? Дали пък това не е просто борба за власт между два политически клана? Това са въпроси, които поне според мен все още не са изяснени."
Въпреки тези все още отворени въпроси акцията е знак за желанието на управляващите да предприемат нещо срещу криминалните структури в България, констатира Юрген Рот: "Обикновеният български гражданин, който не познава добре структурите, слушайки за действията на правителството, ще си каже: о, страхотно, Бойко Борисов държи на обещанието си."
Подкрепата за действията на Борисов се дължи, според Юрген Рот, и на силния медиен отзвук, който получават акциите на премиера: "Това е характерно за политиката на Бойко Борисов и преди да стане министър-председател. Около него винаги е имало голям медиен шум. Но според мен българите биха могли да бъдат доволни само в случай, че не става дума единствено за медиен шум и спектакъл, а за преборване на корупционните структури по всички нива."
За да имат обаче мерките необходимия ефект, трябва и още нещо, казва Юрген Рот: "Много е важно независимите съдии и прокурори, каквито в България за щастие все още има, да могат да проведат разследванията си без да се поддават на политически натиск. Имам своите съмнения, че това ще се случи. Една птичка пролет не прави - имам предвид Бойко Борисов. А за пролет изобщо още не можем да говорим", казва Юрген Рот.

Кого пази Борисов?

Той допълва, че е скептичен по отношение на резултата от действията на правителството и заради самия Бойко Борисов: "Постоянно се носят слухове, че той пази своите приятели, но не и тези, които са или са му били някога врагове."
Разследващият журналист възприема обаче обвиненията към министъра на здравеопазването Божидар Нанев за сключване на неизгодни сделки, в резултат на което той подаде оставка, като недвусмислен знак от страна на Бойко Борисов, че е готов да жертва хора и от собствения си лагер, щом те са в нарушение: "Разбира се, че ако един министър е направил такива нарушения, трябва да бъде отстранен. Пък и трябва да се знае, че европейската общност все още следи зорко България", казва Юрген Рот в интервю за Дойче Веле.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 7802 |07.04.2010 СДС и ДСБ издигат Ива Николова за кмет на Габрово . 8| 5213 |06.04.2010 БСП праща на прокурор Закона за наркотичните вещества . 107| 19402 |01.04.2010 Георги, иди си с мир! . 15| 7265 |30.03.2010 Един за всички, всички срещу ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads