Реклама / Ads
10| 7039 |20.02.2008 ПОЛИТИКА

Ще се сети ли държавата за гораните в Косово - те са българи!

.
Една звезда върху косовското знаме е за гораните. В Гора и до днес се говори български език, играе се ръченица, но държавата ни предпочита да се прави, че не знае какви са тези хора.
 

Ана Кочева 

 

Шест звезди ще има върху знамето на Косово и всяка от тях ще сочи една от етническите групи, които живеят там - горани, албанци, сърби, цигани, турци и бошняци. Гораните всъщност са българи-мюсюлмани.

Географската област Гора е разположена между планините Шар, Враца, Кораб и Коритник. Тя е влизала в границите на Първото и Второто дунавско царство. След четиринайсети век остава извън пределите на България, а българите в областта са ислямизирани. Процесът на приемане на мюсюлманството започва през ХVI век. Точно това вероизповедание е една от причините при очертаване на държавните граници през по-миналия и миналия век това население да остане извън България, по-късно и извън Македония.

gora_region.png19 села са в Косово, 9 - в Албания и 2 - в РМакедония. Поради особената географска затвореност между планините населението на Гора, независимо от това, в коя държава живее, образува усамотена демографско-етнографска цялост. Най-известните села са Брод, Бачка, Вранища, Глобочица, Диканце, Драгаш, Зли поток, Крушево, Любища, Рапче и др. 

По сведения на Васил Кънчов в края на ХIХ век в 40 села от областта се е говорел български език. В годините на Първата световна война тя е била посетена от видни български учени като Йордан Иванов, Стефан Младенов, Михаил Арнаудов, Атанас Иширков, Беньо Цонев, Любомир Милетич, Димитър Геджанов и други.

Всички те пишат за "задшарската българска покрайнина", където се говори български диалект. За българския език на гораните пишат още френският учен Пукевил, немският Густав Вайганд и руският изследовател Селищев, които са едни от най-големите лингвисти на своето време.

Даже някои сръбски учени с половин уста признават типичните български особености в езика на гораните, но предпочитат да ги обясняват с гурбетчийството на мъжете в България. Плоско, като се има предвид, че по-скоро жените са пазителките на родния език.

След Първата световна война връзките на гораните с България са прекъснати, а след Втората никой у нас не благоволява да се сети за тях. За сърбите тези българи бяха югославяни, а сега в духа на крайния сръбски шовинизъм ги обявяват направо за сърби.

Никой не пита самите горани, защото те дефинират езика си като "нашински" и са категорични, че най-добре се разбират с българите. Въпреки че нямат български училища и учат в сръбски, те не се признават за сърби или македонци, а се наричат горани или горанци. Езикът им запазва най-важните и характерни общобългарски граматични, речникови и звукови особености. Диалектът общо взето е единен за всички села. Говорът на Гора е от типа на крайните югозападни български говори, разположени по линията Струга - Охрид - Гостивар - Тетово, но има и отделни форми на централните а-говори, с които се намира в непосредствена териториална близост. Българска е и фолклорната основа на говора, а в редица песни се пее за "бугари", които са "глава дигнале" и за "бела София", както и за "Йа не ти идем во Турско/не знаем турски да зборим". В Сборника "Народната песна на Гораните" от 2001 г. дори най-беглият поглед върху песните дава съвсем ясна представа какво е народностното съзнание на гораните. (Освен това много показателен е и още един факт - песните издават съществуването на фонема Ъ, която е последователно скривана и прогонвана от сръбската и македонската лингвистика като белег за българщина.)

Най-големият празник на гораните (мюсюлмани) е християнският Гергьовден (Гйургйев ден), който се празнува три дни. Тук наричат баницата със сирене витканица, а зелника - зеляник.

В село Брод има хора, които вече са подали молби за българско гражданство. Може и да го получат. Проблемът обаче не се състои в това, а във факта, че държавата ни (за кой ли път) се прави, че "такова животно нема" - сега и по отношение на българите в Косово.

Да им се чудиш на българите, останали вън от държавните ни граници, как все още питаят безгранична любов към майката Родината! Всъщност и при тях, може би, без да го осъзнават, работи принципът "Обичам родината, не и държавата!" Поне докато тя не се събуди и не започне да отстоява българските интереси и в континуума, и навсякъде по света, къде се говори български език. А тези места не са никак малко!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7675 |19.02.2008 Някои бележки за посещението на премиера Станишев в Молдова . 29| 11076 |15.02.2008 Косово – (пред)последният епизод от краха на великосръбския шовинизъм . 6| 7531 |14.02.2008 Болница на края на управлението . 8| 8840 |12.02.2008 Българският етнически модел в догонване на новото време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads