Реклама / Ads
12| 5131 |03.06.2015 ПОЛИТИКА

Симеонов: БСП влезе в режим на самоизяждане

.
Първан Симеонов
Дълго време мислехме, че едната сила на прехода, ориентирана към реформи, се е изтощила, заяви по БТВ политологът от Галъп Първан Симеонов по темата за това, което става в БСП. Заблуждавахме се обаче, че другата сила, БСП, е застрахована срещу такава събда. В момента БСП влезе в режим на самоизяждане.
 
Интуитивната й реакция е да се върне към корените си - да бъдем по-леви, по-източни, но това я обрича на доброволно отпадане в Б група. Голямото препятствие пред БСП е дали ще вземе областни градове на местните избори, което не е невъзможно, но не премине ли този праг, ще става все по-трудно.

В БСП са хванали много и различни пътища. Важно е обаче как БСП ще говори на обикновения българин, след като остана партия на определен кръг хора, докато ГЕРБ е партия на средната класа. Една неголяма част от гласовете отиде у АБВ, друга част обаче увисва в нищото. Като аритметика частта, отишла у АБВ, не е голяма, но е психологически фактор, коментира той.

Симеонов каза, че всяка власт с течение на времето се изхабява, но тази в момента е по инерцията на съществуването си. АБВ още няма ясни партийни очертания, а БСП рискува да загуби себе си. този процес не е толкова радикален и бърз, а и не е необратим, заключи той.

За РБ той каза, че там видимо има две крила, слепяло ги участието във властта, Борисов бил посредникът във вътрешните им отношения. Разделителната линия се съпътства и от друга, по-дълбока, вървяща паралелно, коментира Симеонов и допусна коалиция ГЕРБ-ДПС-главен прокурор срещу радикалните елементи. Има прословут десен завой на ДПС, който става по-видим. Не ДПС зависи от ГЕРБ, а обратното, каза още той и добави, че цената на ДПС се увеличавала на избори, особено президентски. Ключова е подкрепата на ДПС в ключови моменти, затова няма как радикалната част на РБ и ПФ да не се настроят контра. След местните избори той предвиди интересни развития.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 6025 |22.04.2015 В. Симеонов: Вижда се края на ДПС във властта . 21| 4962 |06.03.2015 Симеонов: Не ПФ, а Борисов ще си работи с Бъчварова . 17| 5925 |14.01.2015 В. Симеонов: ДПС е като братя Куаши за Франция . 13| 4908 |06.01.2015 Търсиха решение за визовия режим със САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads