Реклама / Ads
11| 6401 |31.10.2012 ПОЛИТИКА

Сините обвиниха в заговор БСП, ГЕРБ и ДПС след избора на съдии в КС

.
Веселин Методиев
Според Синята коалиция изборът на Венета Марковска за конституционен съдия от квотата на парламента е едно изключително арогантно договаряне между БСП, ГЕРБ и ДПС срещу политическия образ на България. Това коментира пред журналисти депутатът от Синята коалиция Веселин Методиев.
 

По-рано днес парламентът избра Анастас Анастасов и Венета Петрова-Марковска за съдии в Конституционния съд. При вота Марковска получи най-много гласове.

Доказателство за договорката е самото гласуване, каза Методиев. Анастас Анастасов - официалният кандидат на управляващите, потъна в това гласуване, защото нямаше гласове на ДПС - 0 бяха, а БСП гласува фактически по-малко за него, отколкото за Марковска и затова тя взе най-много гласове, посочи Методиев. БСП си пожертваха включително и собствения кандидат, смята той.

Няма никаква договорка, престанете да търсите под вола теле, каза независимият депутат Дарин Матов. По думите на Дарин Матов - независимите народни представители, които седят в горния десен ъгъл, са гласували „за” Марковска.

По думите на Методиев досега Конституционният съд е бил изцяло на Георги Първанов, сега ще бъде на коалиция от – БСП, ГЕРБ, ДПС.
„Оказва се, че Синята коалиция е не само в пленарна зала, а и сме заедно с публичното мнение в България в защита на българския политически образ пред света и пред Европа. Ние сме точно на мястото си”, каза Методиев.

„Г-н Корнезов се надяваше при тайно гласуване да се разцепи групата на ГЕРБ, тъй като вътре е подействал камшикът на водача на групата. Те не са били съгласни, аз съм сигурен. Ние не подкрепихме тайното гласуване, защото винаги сме били за явно гласуване, за да може такива договорки да се виждат”, каза още Методиев.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан също увери, че никой с никого не се е договарял. „ДПС не даде нито един глас за кандидата на управляващата партия, подкрепи опозиционния кандидат. ДПС няма номинация и ние трябваше да поемем своята отговорност да подкрепим две от общо четири предложени кандидатури. Вотът ни е повече от логичен, той е политически обоснован. Подкрепихме кандидатурата на основната опозиционна партия съвсем еднозначно и нямаше как да подкрепим кандидатурата на управляващата партия”, добави Местан. По думите му - независимите депутати не са част от опозицията.

„Сторихме немалко усилия за възстановяване на диалога с дясното, то продължава да не е готово за сериозен политически диалог, избира да играе с антиДПС послания, да търси разграничаване от ДПС”, обясни още Лютви Местан.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 239| 14103 |08.05.2012 П.Стоянов: Няма да гласувам за сините, ако ДСБ и СДС се коалират . 185| 8494 |17.12.2011 Б.Борисов: Няма да проиграем дясното, ако сините ни подкрепят . 32| 5751 |22.11.2011 Сините на кръстопът днес - с Мартин или без . 66| 6458 |06.10.2011 Сините вдигнаха мерника на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads