Реклама / Ads
19| 7513 |09.10.2014 ПОЛИТИКА

Е. Славкова за Фрог: Политическият елит - крах и загуба на легитимност

.
Евелина Славкова
Изборните резултати са ясни. Силно фрагментиран парламент , какъвто не сме имали до този момент. Този факт съчетан с най-ниската избирателна активност показва еднозначно силното разочарование на избирателите от ръководенето на обществените дела. Българският избирател показа краха на политическия елит, загубата на неговата легитимност. Това казва за Фрог социологът Евелина Славкова от агенция „Прогноза”.
 
А веднага след изборите станахме свидетели на лидерски амбиции, на поставяне на условия и отново се отчита липсата на важния елемент- постигане на политически консенсус като инструмент за ефективни решения, коментира тя.

В електорален план резултатите от изборите открояват ясни печеливши и губещи.  Столетницата претърпя поредна и все по-болезнена загуба, като загуби дори в традиционно червени региони. Свиването на електоралната подкрепа на БСП даде възможност на формациите АБВ и Движение 21 да откъснат гласове.

Изненадваща не беше победата на ГЕРБ над БСП, а влизането на голям брой малки партии,  което очерта, че в рамките на 43-то народно събрание има две десни партии, две леви, една център и две националистически. За разлика от изборите през 2013 г. , то с тези партии в парламента има представители на широки обществени интереси.
На дневен ред е съставяне на правителство, което освен да бъде чисто количествено стабилно е необходимо да бъде и съдържателно такова. А новото правителство ще бъде изправено пред необходимостта незабавно да се заеме с важни въпроси. На първо място освен като сформиране на правителство стои въпросът с подкрепата за актуализация на бюджета за 2014 г. На второ място – бюджет 2015 г. На дневен ред също е и вземането на  позиция по твърде разделящи обществото казуси - като Корпоративна търговска банка /КТБ/, "Южен поток, е мнението на социоложката от "Прогноза".

Няколко версии  за състава на правителството вече са на дневен ред:

- ГЕРБ ще опитат да направят правителсво на малцинството. Плаваща подкрепа може да създаде множество проблеми на партията. От друга страна отговорността в някой отношения няма да бъде размита

- Коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок, подкрепена от Патриотичния фронт. Лидерите на Реформаторския блок все още не са обединени около една позиция дали биха подкрепили Бойко Борисов за премиер, а и вземането на това решение ще бъде трудно изпитание за коалицията. На фона на говоренето до този момент сякаш ГЕРБ и РБ не могат да намерят общ език, на който да комуникират и по този начин да неутрализират недомлъвките и емоционалния тон. Лидерските амбиции до този момент правят Реформаторския блок.

- Широка коалиция ГЕРБ- БСП. От ГЕРБ заявиха, че първо ще преговарят с БСП за съставяне на правителство. Влизането на столетницата в такава коалиция може да се разчете отрицателно от електората на партията и тя да загуби още повече от електоралната си тежест.

Каквато и да бъде конфигурацията трябва да бъде преодоляна ниската степен на съвпадение между приоритетите между партиите, за да бъде гарантирано в някаква степен едно ефективно управление, обобщава Евелина Славкова.


    
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 6572 |08.10.2014 Н. Алгафари пред Фрог: Шестима от БСП са готови на правителство с Борисов . 17| 6134 |07.10.2014 Политолог пред Фрог: Ноември нов кабинет или избори през декември . 39| 6583 |01.10.2014 Политолог пред ФРОГ: Плевнелиев страда от властова болест . 12| 5778 |30.09.2014 Х. Александров за Фрог: Политиците ни умеят да управляват единствено зависими поданици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads