Реклама / Ads
31| 12722 |12.01.2012 ПОЛИТИКА

Смяната на караула на „Дондуков”2 почва с трусове

.
Плевнелиев вади тесла за ченгета и парашутисти от „Позитано”
 
Хаос и напрежение са обзели и целия екип на президентската институция на „Дондуков” 2. Всички са подозрителни и недоверчиви един към друг, дистанцират се от досегашния държавен глава и гледат да запазят топлите местенца и в екипа на Плевнелиев, обяснявайки, че са професионалисти. Има и много недоволни, обещавани са им дипломатически постове, или да ги уредят със заплати в червени фирми, но не ги огря късметът, разказа уплашена чиновничка от първата институция в държавата. Според информирани източници за 10-годишния си престой в президентството Първанов е подменил изцяло със свои кадри екипа на „Дондуков”2  и вече не е останал нито един служител от сините години на Петър Стоянов. В момента щатът на елитната администрация включва 152 души, като повечето от тях са с печати в трудовите си книжки от „Позитано”20, или са бивши червени депутати, или агенти на комунистическата Държавна сигурност.

Росен Плевнелиев вече се закани да свие апарата, научавайки, че средната работна заплата в институцията е около 1000 лв. Намеренията му са да редуцира бройката на служителите, за да може да вдигне възнагражденията на оставащите. Бъдещият президент бе категоричен, че буквално от януари и в президентството, и в кабинета „ще ври и кипи“, тъй като трябва да се направят поне 10 реформи. В парламента пък депутати се готвят да инициират пълна ревизия на президентската институция през 10-годишния й мандат. Лидерът на РЗС Яне Янев се съмнява, че има много нарушения, които са прикривани. От пресцентъра на президентството, както и от отдел „Протокол”, цяла седмица отказват да обяснят пред „Торнадо” каква точно ще е церемонията по встъпването на новия държавен глава, както и каква е ролята на жената на президента и до каква степен тя е обвързана обществено с висшия държавен пост на съпруга си.

Съпругата на новия президент на Република България – Юлияна, явно е решила да се възползва от „неуточнението” в Конституцията и няма никакво намерение да се къпе в светски блясък. Юлияна Плевнелиева скандализира служителите на „Дондуков” 2 още преди официално да стане президентша, като категорично отказала да спазва протокола и да придружава мъжа си на официални визити, твърдят запознати. Юлияна е 11 години по-млада от Росен Плевнелиев и нежеланието й да се появи в публичното пространство започва да дразни все повече българските избиратели. Поведението й се явява своеобразен прецедент  тъй като досега не е имало случай, в който някоя от кандидат-президентшите, камо ли жената на победителя, да се крие от камерите и народа. По време на изборите Росен Плевнелиев обещаваше, че половинката му ще се появи, когато му дойде времето, но сега твърди: „Бих искал съпругата ми да остане себе си.” Така новият президент оправдава нежеланието на жена му да стане част от държавническата му кариера.

Близки до Георги Първанов коментират, че връщането му в БСП след 22 януари няма да мине без трусове. На 4 февруари екслидерът на БСП щял да обяви бъдещите си политически намерения, като датата символично съвпада с 15-годишнината, откакто с покойния Николай Добрев върнаха мандата за съставяне на второ социалистическо правителство, след като Жан Виденов подаде оставка. На 20 януари пък в столетницата започват отчетно-изборни събрания за новия конгрес, който се предвижда да е през май. Силите на „Позитано”20 вече се пренареждали групата на Руменовците (Румен Петков и Румен Овчаров) твърдо завивала към Първанов, верни му оставали и Мая Манолова, Ангел Найденов, Кирил Добрев. Въпреки високия пост, който наскоро Сергей Станишев получи в ПЕС, бил много нервен от амбициите на предшественика си. Експремиерът с раздразнение избягва журналистически въпроси за бъдещето на Първанов, увъртайки, че двамата ще говорят по тази тема едва когато отново станат част от една партия.

Мащабна ревизия влиза в НСО
Една от крепостите на президента Георги Първанов, Националната служба за охрана, ще бъде закрита. Това щяло да се случи още през 2012 година. НСО щяла да бъде трансформирана в Национална агенция за сигурност. Тя обаче нямало вече да е подчинена на президента, както беше досега, а ще премине към изпълнителната власт. Специалисти вече готвели проект за закон, който да уреди новия статут. Такава е практиката в повечето натовски държави, разкриха пред „Торнадо” източници от правителството. Промените щели да стартират с  мащабна ревизия  и анализ на състоянието на службата. Новият президент Росен Плевнелиев щял да се заеме с промяната веднага след като приеме поста от Георги Първанов.  Промяната щяла да се съпровожда и от кадрова метла в НСО. Най-вероятно пръв щял да си тръгне шефът на службата ген. Димитър Димитров. Очаквало се той сам да подаде оставка, за да не се налага да го подканят. Службата, наред с военното разузнаване и НРС, се считала за една от най-нереформираните. Преди години, когато била създадена като УБО след 9 септември 1944 година, в нея имало около 70 телохранители на БКП функционерите.

Днес щатът наброявал над 1200 души Росен Плевнелиев обясни преди време, че законът за НСО щял да влезе в сила до 2014 г., но премиерът Бойко Борисов имал намерение това да стане доста по-рано. Причината е, че скандалите около НСО не само че не стихват, но и избухват нови. Покрай делото „Октопод” станаха обществено достояние нелицеприятни факти около дейността на държавните гардове. Бившият служител на НСО Пламен Устинов разкри, че през 2008 г. Алексей Петров, тогава съветник в ДАНС, му поръчал убийството на бизнесмена Гриша Ганчев. Наложило се самият президент Георги Първанов да спасява положението. През 2007 г. пък службата бе разтресена от друг огромен скандал. Офицерът Николай Марков обяви открито, че офицери от НСО събират информация за охраняваните от тях обекти и предоставяна на Първанов незаконно. Неотдавна в. „Преса” писа, че Националната разузнавателна служба също преминава към изпълнителната власт, а сегашният шеф ген. Кирчо Киров ще бъде пенсиониран.

Скандал – „Стара планина” за антинатовец
Отиващият си президент Георги Първанов тази седмица отново кипна обществения гняв, като награди с орден „Стара планина” вицепрезидента си Ангел Марин, мотивирайки се, че има особени заслуги за нацията и държавата. Анкета на „Торнадо” пред „Дондуков”2 показа, че от 20 случайно избрани граждани 6 не се сещат кой е награденият, 1 го обърка с бивш спортист, 10 смятат, че орденът е девалвирал и вече няма значение кой го получава, а трима софиянци одобряват решението на държавния глава, но не могат да се сетят точно какви са заслугите на генерала. Той се прослави като виден антинатовец, обявявайки се против влизането на страната в алианса. Името му бе забъркано и с любовни афери в президентството. Политиците също бяха скандализирани от награждаването му. Звучи несериозно. Това сигурно е благодарност на Бойко Борисов и Георги Първанов, тъй като генералът беше враг на НАТО, а Петър Стоянов го уволни заради ретроградните му изяви, коментира столичният лидер на ДСБ ген. Атанасов. Според Яне Янев от РЗС вероятно отличието му е връчено, защото е помилвал Цветелин Кънчев, както и един куп престъпници, без ясни критерии и правила. Десислав Чуколов от „Атака” пък смята, че с тази награда е лъснала връзката между Първанов и Борисов, защото „Стара планина” се предлага от правителството. Няма да се учудя, ако Плевнелиев награди Първанов със същото отличие, коментира депутатът.

Юлияна изтри  профила си във Фейсбук
Президентите и първите дами със срамно малко фенове в социалната мрежа
Официалната фен страница на президента Петър Стоянов има едва 131 почитатели, а съпругата му Антонина Стоянова въобще няма профил в социалната мрежа, показа проверка на „Торнадо и Фрог Нюз”. Стоянов все пак има личен профил, за който не е сигурно дали е действителен, тъй като листата с приятелите му наброява скромните 123-ма човека. На „Изкуство и забавления” е отбелязано, че подобно на управляващата партия, президентът също е сред почитателите на Веско Маринов.
Едно от последните неща, публикувани на фен страницата му, е с дата 7 декември, където Стоянов е постнал честитка за рожденния ден на СДС.

За разлика от Стоянов, Георги Първанов е горд „приятел” с 4974 човека, което е малко под лимита от 5000 приятели, който Фейсбук е задал. Ако искате да си бъдете приятели с Първанов обаче, няма да можете, тъй като, цъкайки на бутона „Добави за приятел”, от Фейсбук ви съобщават, че „за съжаление, този потребител вече има прекалено много молби за приятелство”. Първанов явно не е в крак с новостите в социалната мрежа, защото е забравил да позволи функцията „Абониране”, с помощта на която всички ще могат да следят действията му в интернет мрежата, дори и да не са му „приятели”. Георги Първанов го раздава скромно, като е оставил единствено приятелите му да публикуват на стената. В профила му, който все пак е отключен, има няколко албума със снимки от различни мероприятия.

Първанов има няколко страници с по 200 фена, а претендиращата за официална негова наброява близо 5000 човека.
За разлика от сравнително високата популярност на все още действащия президент, съпругата му Зорка Първанова има едва 28 лайка на официалната си страница. Първата дама не е счела за нужно да си направи личен профил в любимата социална мрежа на българите. Новоизбраният президент на България Росен Плевнелиев изглежда е най-актуалният и модерен потребител сред колегите си. Той е скрил бройката на приятелите си, но за разлика от Първанов, ако желаете, може да се абонирате и да следите изявите му. Това са направили 15 хиляди от българските фейсбук абонати. Той не е толкова скромен и явно често публикува линкове, свързани с последните му изяви в медиите. Като работодател бъдещият президент е посочил „българските граждани”. Албумите със снимките му са заключени.

Съпругата му Юлияна пък липсва и в социалната мрежа, което е поредното доказателство, че мис Първа дама няма никакво желание да бъде следена от когото и да било. До ноември месец Юлияна можеше да бъде открита във Фейсбук с името Yuliana Mañana. „Mañana” от испански значи „утре” или „сутрин”. Тогава стана ясно, че новата Първа дама е запалена почитателка на Манчестър Юнайтед и в частност на Димитър Бербатов. 36-годишната президентша не криела, че харесва футболист №1 на България не само като спортист. Плевнелиева дори се присъединила към фен клуба на „червените дяволи“ във Фейсбук. Но интересите на Юлиана не са свързани единствено с футбола и готините ни спортисти. Първата дама също така харесва салсата и латино ритмите. Вероятно по тази причина за профила си в социалната мрежа, преди да го изтрие, е била избрала името на младата испанска певица Маняна.

За разлика от профила във Фейсбук Юлияна не е изтрила акаунта си във Туитър, където се подвизава с ник yumito. Тя предизвика скандал, след като на 30 октомври, в деня, когато съпругът й бе избран от народа след балотаж за президент на Република България, написа нецензурния коментар „Ебати Цирка, казал си Княз Дондуков...”.

Сега от тази скандална публикация вече няма и помен. Това далеч не е обаче сред първите й издънки, свързани с политическата ситуация в страната.  „Десетки бездомни кучета, лаещи радостно… празнуват победата на Фандъкова”, написа Плевнелиева, явно недоволна от работата на Софийска община, и по-специално от кметицата Йорданка Фандъкова по повод победата на й на местните избори. Тогава Юлияна бе обвинена, че хапе ръката, която я храни. Президентът Желю Желев и съпругата му Мария Желева нямат нито лични, нито фен страници в социалната мрежа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 6429 |11.01.2012 Сергей и Първанов все така не си говорят . 125| 14421 |10.01.2012 БСП зад януарските бунтове през 1997 година . 37| 7024 |09.01.2012 К. Парамов алтернатива на БСП в Социнтерна . 37| 5827 |09.01.2012 Вицето Марин с орден “Стара Планина”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads