Реклама / Ads
23| 9071 |07.01.2015 ПОЛИТИКА

Социологът Е. Славкова за Фрог: "Заплахата" ДПС капсулира коалицията

.
Евелина Славкова
В момента, колкото и да се спекулира с хоризонта, който стои пред новото управление, мисля, че нито една от политическите партии, които съставят парламента и правителството, не са готови да се явят на предсрочни избори. „Заплахата“ от страна на ДПС капсулира коалицията. Това каза за Фрог социологът от агенция "Прогноза" Евелина Славкова.
 
Затова лидери от  двете основни политически партии, които влизат в коалицията изпращат послания, че ДПС вече не е незаобиколим фактор, доопълни тя.

Факт е, че два законопроекта бяха приети след подкрепа от страна на ДПС-  за плоския данък и предварителните отчуждения. Поради тази причина Менда Стоянова упрекна РБ, че  не е осигурил достатъчно присъствие при гласуването на плоския данък и затова законът минал благодарение на подкрепата на ДПС. Така че това ще бъде възел, както и до колко ДПС ще има сплотяващ ефект върху коалицията  ще наблюдаваме в хода на работата.Смятам, че е  рано да се правят констатации, че ГЕРБ разчита на ДПС в парламентарната зала, прогнозира  тя.

Единствено г-н Борисов е наясно с аргументите си, защото не коментира г-н Пеевски. Смятам, че г-н Борисов, който е видно, че е с друг образ в този кабинет ,е наясно, че всеки коментар в тази насока може да доведе до негативи и различни тълкования на думите му и затова смята, че е по-добре да премълчава. Това бе отговорът на социоложката на въпрос защо премиерът Борисов мълчи, стане ли дума за депутата Делян Пеевски.

На моменти се виждаше реалистична хипотезата за кабинет на малцинството, смятайки  че малко формации биха поели риска и отговорността да влизат в коалиционни споразумения. ГЕРБ положиха усилия в хода на разговорите за съставяне на кабинет да си осигурят максимално широка подкрепа за кабинета и това да бъде подсигурено с подписано коалиционно споразумение. Това бе и по-разумното решение и кореспондира със западноевропейският модел. Спомняме си отлично какво стана при г-н Орешарски без разписана ясна договореност.
Коалицията на моменти изглежда доста крехка, а различни събития  след създаването на политическата конфигурация създадоха усещането на големи пробойни в нея, но това на първо четене. Нито една от политическите партии не е готова и не изгаря от желание да се явява отново на избори. Тази година предстои местният вот, а подготовка за местни избори и парламентарни би изтощило и без това изтощените партии, заяви Славкова.

Кабинетът е на няколко месеца и тепърва ще ставаме свидетели как ще тече политическия диалог, какви решения ще сполотяват и разделечават коалицията. Различия по политиките между коалиционните партньори е видно че има, но е ясно, че пълно единодушие е абсолютно невъзможно да има, а и това е доста по-сложен организъм от еднолично управление. Голямото предизвикателство пред кабинета е и крехкото парламентарно мнозинство.  Но за да отговоря на въпроса ви  по-конкретно беше важно да бъде съставено правителство, за да не влиза държавата в по-тежък сценарии като цяло, а дали точно тази политическата конфигурация ще работи в интерес на народа ще видим през решенията и волята й за действия, за да се лекуват „болестите“ в държавата, каза още тя.

За да види светлина съдебната ни система е необходима сериозна доза политическа воля.  Грантираната независимост на съдебната система води до усложняване на процеса на реформиране отвън навътре. Развитието на е-правосъдие, механизми за прозрачни назначения, справяне с неравномерната натовареност в ограните на съдебната власт са само част от проблемите, които изискват адекватна реакция. Спомняме си добре скандала в последните дни на 2014 г. за проблеми в системата за случайно разпределение на делата, което се явява сериозен проблем и хвърля още кал върху съдебната система, която не се слави с високи нива на обществено доверие. В момента се сещам и за един от докладите на ЕК, показващ, че България е на предпоследно място по доверие на обществото в независимостта на съдебната система, каза още тя.

Трудно е да се прогнозира какво количество „светлина“, ще види съдебната система през 2015 г. поради по-сложната политическа конфигурация, както и поради вече споменатата причина, че съдебната система е независима и промяна трябва да има в нейната сърцевина, коментира необходимостта от реформа в съдебната система социоложката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 65| 12648 |07.01.2015 Костадинов за Фрог: Докато ДПС подменяше историята, на българите ни забраниха да сме жертви . 51| 9425 |05.01.2015 Делийски пред Фрог: Борисов не управлява, а арбитрира . 12| 5465 |04.12.2014 А. Гълъбов за Фрог: Путин изнудва ЕС и натиска България с „Южен поток” . 52| 12833 |02.12.2014 Коритаров за Фрог: Путин даде сигнал за държавна дестабилизация на България и ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads