Реклама / Ads
10| 9079 |22.05.2014 ПОЛИТИКА

Социологическата ножица и борбата за надмощие

.
Ако изборите бяха днес... И така от няколко месеца насам. Единомислие между социолозите има единствено за това кои ще са първите две партии, вкарали най-много мандати в Европейския парламент. ГЕРБ и БСП са начело, но чий процент ще натежи повече, е загадка, която ще бъде разрешена на 25 май вечерта най-рано.
 
Битката между ДПС и ББЦ изглежда дори по-ожесточена, тъй като социологическите агенции им отреждат различни места. Кой ще прехвърли заветните 5% бариера е другата оспорвана тема. Различните агенции дават шансове и на Реформаторския блок, и на Атака, и на АБВ.


До последно битката за първото място между БСП и ГЕРБ продължава да е изключително оспорвана според резултатите от последното проучване на социологическа агенция АФИС. При по-висока избирателна активност, ГЕРБ ще успее да материализира предимство пред БСП, но това едва ли ще се изрази в разлика на мандатите, които ще получат двете партии, а именно по 6 както са прогнозите.

При почти всички варианти на прогнозна активност анализът доказва, че мандатите на ГЕРБ и БСП ще бъдат равен брой.



При сравнително ниска избирателна активност, каквато се очаква – 30-35%, от реалните избиратели или около 2,1 до 2,4 млн. гласуващи, много вероятно е 17-те мандата за Европейския парламент, които се полагат на България, да се разпределят само между първите четири партии.

В случай, че традиционният скрит вот за ДПС се окаже с изненадващо високи стойности, Движението за права и свободи може да получи и четвърти мандат за сметка на ББЦ, която ще остане само с един евродепутат, твърдят социолозите на Юрий Асланов.



Изследването на електоралните нагласи за Евроизбори 2014г., реализирано от "Алфа Рисърч" по поръчка на Дневник.bg, проведено в периода 17-20 май 2014г.

ГЕРБ – 6 места; БСП – 5; ДПС – 3; България без цензура – 2; Реформаторски Блок – 1, е прогнозата на социологическата агенция "Алфа Рисърч". Това би означавало 7 мандата за групата на ЕНП, 5 - за групата на ПЕС, 3 – за АЛДЕ и 2-ма непринадлежащи към никоя политическа група.

Социолозите на "Алфа Рисърч" отчитат активизация на дясно-центристките избиратели в хода на кампанията, което дава отражение върху позициите на Реформаторски блок – с 5.9% от твърдо решилите да гласуват той има възможност за свой представител в ЕП.

Към момента АБВ събира 5.3% от гласуващите. Тъй като тяхната подкрепа е твърде неравномерна по региони и са възможни по-широки амплитуди, те също запазват шансове да преминат прага от 5.88% и да се намеси в разпределението на мандатите.


Проучване на Института за модерна политика (ИМП), проведено в периода 15-21 май 2014 г.

Броени часове преди европейските избори на 25 май 2014 г., социологическият екип на Института за модерна политика регистрира в проучването си на нагласите преднина от 1.6% в полза на БСП пред ГЕРБ.

Проучването регистрира и повишаване на мобилизацията на избирателите на ДПС, която започва да се доближава до традиционните за партията нива на подкрепа – 7.5 %.

Своите сериозни шансове да получат представителство в Европейския парламент към днешна дата имат също коалицията „ББЦ-ВМРО-ЗНД-Гергьовден” – 7.7 %, „Атака” – 4.6 % и АБВ – 3.7 %.

Според социолозите на ИМП изненада би било, ако Реформаторският блок успее да преодолее изборната бариера. В последното проучване делът от респондентите, които заявяват подкрепа за тази коалиция е 2,6 % и потвърждава ниските нива на декларирана подкрепа, регистрирани в последните месеци. По-високи резултати в изборния ден в сравнение с декларираните в проучването, реформаторите биха могли да получат при евентуална по-сериозна мобилизация на гласоподаватели по линия на отделилата се от ДПС формация с лидер Корман Исмаилов НПСД.



При ниска избирателна активност по-вероятно е БСП да има повече гласове от ГЕРБ в изборите на 25 май, а при висока - ГЕРБ може да поведе, гласи прогнозата на "Галъп Интернешънъл", на база на данни от изследвания, експертен анализ и политологична оценка.

ДПС ще бъде твърдо на третото място с около 400 хиляди гласа, а след него се нарежда коалицията около „България без цензура" и ВМРО с очакван резултат над 200 хиляди гласа. Въпреки че ДПС и коалицията около ББЦ изглеждат с изравнен потенциал като декларативни нагласи в социологическите проучвания, електоратът на ДПС е традиционно по-активен в изборния ден, посочват изследователите от „Галъп”.

Шансове да прескочат бариерата имат също АБВ и Реформаторският блок, но само при сериозна мобилизация. От днешна гледна точка двете формации могат да мобилизират по около и над 100 хиляди гласа, прогнозират социолозите. Влизане на „Атака" и НФСБ би било изненада, се казва в анализа на "Галъп". Очакваните гласове за двете партии са по около и под 100 хиляди.

Очакваните мандати според данните на "Галъп" са: по 5 или 6 за БСП и за ГЕРБ, 3 или 4 за ДПС, 1 или 2 за ББЦ и коалиция, по 0 или 1 за АБВ и РБ.

Изследванията на „Екзакта Рисърч Груп“ за предстоящия вот показват, че ГЕРБ биха получили 28,5%, а основният им опонент БСП – 24%. На трето място биха били ДПС с 11,3%, а на четвърто – с почти равен резултат - „България без цензура“ (11,1%) на Николай Бареков.

Според резултатите на „Екзакта“ РБ ще успее да спечели един мандат за Брюксел. Изследването дава шанс и на АБВ да прескочи бариерата. Впечатление правят и близките изходни позиции на ДПС и ББЦ, коментират социолозите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8051 |22.05.2014 В Европа почти чували ботушите на фашизирани тълпи . 79| 9909 |20.05.2014 ЦИК разлюти А. Алексиев; той ще прави нова партия . 13| 8554 |19.05.2014 Български обещания за европейски бъднини . 30| 7282 |18.05.2014 Ал Гор: ЕС трябва да изравни стандарта в 28-те членки, иначе отива на кино

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads