Реклама / Ads
17| 7110 |18.07.2011 ПОЛИТИКА

Социолози: Сокола разкрачен между ГЕРБ и БСП

.
Разцепване на пратията в близък план е нереално, промяна ще има само със смяна на лидера, предричат Татяна Буруджиева и Александър Маринов
 
„ДПС в никакъв случай не трябва да бъде подценявано, защото всички нишани показват, че Доган не е политически застрашен. Както всички останали партии, не е застрахована от разцепване, но съм дълбоко скептична в близък план това да се случи заради изборите, които предстоят”, коментира социологът Татяна Буруджиева. „Ние наблюдаваме най-логичната реакция на една партия. ДПС повече от всички останали е готова за избори От 4-5 месеца активът й е сред избирателите, за разлика от останалите, които през това време водят междупартийни и медийни войни, в които Доган не влезе. Ако отново ДПС повтори резултата си от 2009 г., то ще бъде знак за проблем. Що се отнася до президентските избори, Доган ще заеме конкретна позиция, но в момента е в очакване. Ако ДПС беше извадило свой кандидат, то щеше да означава, че няма желание или пък сили да „помогне” на някой от останалите, каквато е практиката през годините, и щеше да докаже, че е в нокдаун.

Единственият случай, в който партията издигна кандидат за държавен глава, беше Ренета Инджова през 2001 г. По мое мнение Доган не изпитва симпатии към Меглена Кунева защото досега щеше да я подкрепи. Вариантите пред него са само два – или да застане зад ГЕРБ, или да подкрепи БСП. Макар че г-н Румен Христов отрече, че ДПС ще го подкрепи, това също е възможен и краен избор на Ахмед Доган, който ще изчака първо останалите играчи. Реално обаче и с тези гласове сините не се знае дали ще имат шанс. ДПС или ще реши да подкрепи някого, или ще попречи на конкретна личност.

Партията може да провали даден кандидат, дори ако застане зад някого, но при положение, че имаме етнически претендент. За момента в битката за „Дондуков” 2 нямаме подобен случай. Имахме случай, в който ДПС подкрепи Първанов, което не му попречи, тъй като нямаше етнически вот”, категорична е Буруджиева. „ДПС преминава през сътресение и има може би последния шанс за промяна в политиката си и в отношението си към избирателите си, която ще се случи само с оставката на Доган”, коментира на свой ред социологът Александър Маринов. „Не казвам, че Ахмед Доган не може да продължи да я ръководи относително успешно. Тук не говорим дали той или Касим Дал трябва да оглавят партията и за техните конфликти. В ДПС има много по-образовани от ръководството хора, които искат тази промяна, за която говоря.

Що се отнася до изборите, не ми се вярва ДПС да подкрепи ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов ще спечели гласове, като категорично отхвърли тази подкрепа. Смятам, че на първи тур Доган няма толкова ясно да застане зад определен кандидат и ще изчака види кои ще са двете президентски двойки на балотажа и тогава вече ще се разбере какви са намеренията му”, анализира Маринов.



Червените остават сателит на ДПС
В смесените раони БСП ще продължи да бъде верен сателит на ДПС. Тайно или явно хората на Станишев ще играят за Доган, дори и когато са издигнали самостоятелни кандитаури. Това е категоричната позиция на депутата от ГЕРБ, и член на Националния предизборен щаб на партията Цвета Караянчева. Според нея обвиненията й не се нуждаят от по-голямо доказателство, защото именно БСП вкараха в Конституционния съд новия Изборен кодекс, който ограничава до голяма степен изборния туризъм.

БСП просто не работят за хората в смесените райони, а за бизнес интереси и задкулисни игри. И бай Иван и бай Хасан искат те да определят, кой да им бъде кмет, а не случайно пристигнали гости от чужбина, казва депутатката, която неофициално се слави в парламентарната си група, като най-добри познавач на етнорелигиозните проблеми в страната. В подкрепа на тезите си тя изтъква и факта, че за 21 г. демокрация в повечето малки населени места БСП никога не е издигала претенденти за кметските столо, а това е ясен знак, че са оставили ДПС да прави каквото си иска.
На тези избори ГЕРБ ще издигне свои кандидати за кметове във всички села и градчета, а така ще дадем на хората за първи път друг шанс и алтернатива освен ДПС, казва Караянчева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 10394 |08.07.2011 Анализатори: Общото между Трактора и Здравкова е, че са бити от Борисов . 17| 6182 |18.06.2011 Социолози: Опозицията се уплаши да бутне кабинета . 79| 9422 |06.06.2011 Социолози: Кунева се договаря с партии зад гърба на избирателите . 174| 13155 |20.05.2011 След бой между "Атака" и мюсюлмани, Сидеров иска оставка на Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads