Реклама / Ads
22| 6913 |05.10.2007 ПОЛИТИКА

В Созопол въпросът е: Веска Караманова или „Да"

.
Созопол е на път да измести Несебър като най-атрактивна община за добър бизнес и сигурни инвестиции - тя не е редовен абонат в криминалните колонки с ограбени туристи и пияни скандинавци, а наскоро получи и сертификат за най-висок кредитен рейтинг.
 
Това изостри още повече апитетите на традиционните участници в местните избори, а също и на новите политически сили - ГЕРБ, Атака, дори и партия "Лидер" поиска роля в политическия спектакъл.

В Созопол със 100 процентова сигурност може да се  прогнозира балотаж дори само затова, че миналите избори се решиха с разлика от шепа гласове.

Четирима  от 8-те кандидата имат минимални шансове да стигнат до балотажа - Христо Бардуков (Зелена партия),  Димо Минков (СЕК), Марияна Щерева (Лидер) и Стою Недин (дясна коалиция).

Телевизионната популярност на Бардуков, идваща от репортерските му изяви в "Господари на ефира", е единственото предимство  на най-младия кандидат. На политическия терен обаче той е още с жълто по устата. Очевидно Зелената партия и нейният кандидат не се вземат насериозно и това ги прави неангажирано симпатични. Все едно да изпиуш чаша бира с приятен събеседник, след което да си вземете довиждане. Нещо като размяна на любезни изречения за времето.

Димо Минков, както повечето хора по морето, има туристически бизнес. Той влезе в последното издание на Общинския съвет като член на ССД, партията, от която е и общинският председател Панайот Рейзи. Сега излиза като кандидат на съвсем нова партия - СЕК - Средна европейска класа, учредена от бургаския бизнесмен Георги Манев, първо за вота в Бургас, после и по други места в областта.  Участието му е повече заявка за присъствие на СЕК, отколкото на  него самия. Каквото и да стане, принципът на Кубертен е спазен...

sozopol-1.jpgСедесарят Недин е омръзнал дори на самото СДС с ролята на вечна, но затова пък не особено продуктивна опозиция.  Неговият упорит ентусиазъм обаче придава свежа нишка на кампанията и някаква бледа увереност, че оцелелите десни все още шават и дори се готвят за алтернатива на БСП. Поне така изглежда общия пейзаж. Нещата обаче са повече теоретични, отколкото истински. 

Зарядът в другите десни сили - ДСБ и ССД е прекалено условен. ДСБ стана част от коалиция заедно с НДСВ и ВМРО, наречена „Бъдеще за община Созопол". Това само по  себе си  не е политическа изненада, в страната има далеч по-странни предизборни комбинации. Въпросната коалиция обаче подкрепя кметът Веска Караманова, избрана преди 4 години като кандидат на БСП, а сега независима, но с червените зад гърба си.

ССД в Созопол, а и в други морски общини,  има профил повече на бизнесформация, отколкото на класически тип партия.

Съвсем невъзможно е да се даде определение на новата партия „Лидер" в Созопол. Тя се включи в изборите  в последния момент с кандидат-кмета Марияна Щерева.

Щерева е местна,  но повече е известна в Бургас като арендатор на централния плаж, свързан с няколко скандала през лятото - инциденти с почиващи, проблеми със спасителите, мръсотия. Щерева се представяше известно време като евентуална кандидатура на „Атака", която стана първа политическа сила с постигнатите резултати в Созопол на евроизборите. Очевидно обаче е надценила връзките си ръководството на Сидеровата партия. Беше на път да изпадне от надпреварата, но успя да хване последния влак в лицето на „Лидер". Подкрепа обеща и ОБТ. Това обаче не я прави и с грам по-избираема.

Волен Сидеров номинира за кампанията местния си председател Йорданка Сейменова. Добър избор. Очевидно високите резултати на евровота дават самочувствие на Сейменова, което демонстрира в интервю пред  партийния вестник: „На евроизборите в Созопол „Атака" получи най-високи резултати както и в  черноморските общини Несебър, Приморско, с. Черноморец. Същото беше и на  президентските избори. В абсолютно всички селища „Атака"  е имала успех на евровота, затова имам уважението на моите избиратели и смятам, че на тези избори ще бъдем максимално активни, за да завърши нашата битка с успех."

Шефката на почивна станция на пристанище Созопол е начинащ политик и  наивистичното пренасяне на проценти от вот във вот, без да се отчита спецификата на различните избори, е обяснимо.

В подчертано мажоритарен вот „Атака" трудно ще се добере до кмет, но  най-вероятно ще има поне три мандата в общинския съвет.

Аналогична е ситуацията с ГЕРБ, която подобно на много общини в страната и тук издигна бивш служител на МВР. Високият рейтиг на партията обаче едва ли ще е достатъчен, за да изтласка Константин Гребенаров до балотаж. Пренасищането на полтиката с ченгета не я прави по-разбираема и прозрачна, напротив.

Гребенаров е роден в Созопол, но прави кариера на контраразузнавач далеч от родното си място и се връща в града през последните лета. Захвана се с кръчма в наследствена къща. Принадлежността към традиционния  за местните туристически бизнес не го прави достатъчно разпознаваем и достатъчно созополлия. ГЕРБ обаче също ще се добере до ОС чрез 1-2 съветници.

3934 срещу 3869 - това бяха гласовете на Веска Караманова и Панайот Рейзи на втория изборен тур преди 4 години.

Тогава Рейзи бе кандидат на ССД, сега излиза от коалиция ФАР, в която свободните демократи са с БДС „Радикали" и местно гражданско сдружение.

Минималната разлика  запали огъня на съмнението в душата на Рейзи, че е загубил несправедливо. Възможно е да се е чувствал като Ал Гор след броенето на гласове, когато загуби от Джордж Буш-Младши. Вярно разликата в мащабите е огромна, но Рейзи често се съизмерва с „голямото добрутро". Загубата смути съня му за цял един мандат. Макар че не остана извън властта - пое вторият по важност пост в общината - председател на съвета, през периода между двата вота, контактът между  него и Караманова приличаше повече предизборен дебат, отколкото на съвместно управление. Особено през последната година председателят на Общинския съвет бе в постоянна кампанийна треска и непрекъснато търсеше поводи да атакува кметицата. Приел нещата съвсем лично, той не можа да демонстрира политическо поведение. За Максвеберовата „Теория на компромиса" да не говорим.

Веска Караманова обаче се оказа толерантен политик и ръководител. Изоставяйки дребнавото поведение на постоянна конфронтация, тя се зае с важните неща в общината и съвсем логично дръпна поне с две обиколки на своя опонент. Черният пиар, който Рейзи изсипа върху Караманова не можа да й повлияе, нещо повече - направи я по-уверена в действията, а постигнатите резултати ще стряскат съня на конкурента й още дълго време. В лицето на Веска Караманова сазаполци спечелиха една абсолютно работеща кметица. За 4 години Созопол дръпна повече отколкото за предишните два мандата, взети заедно.

От община с малки хотелчета, градът се превърна в място, където големите инвеститори се надпреварват да „налеят" големи пари. Построиха се ваканционни селища, които превърнаха част от жителите на общината в собственици от западноевропейски калибър. Абсолятно неубедителни са мрънканията на неколцина противници на Караманова, че Созопол ще се превърне в грозно копие на Несебър с бетонни блокове на брега на морето. Първо, защото нормативите на застрояване в двете общини са съвсем различни. Второ,  общината си остана повече на созополии, отколкото Несебър на несебърлии, където инвазията от вътрешността на страна е силно изразена.  Тук повечето местни хора имаха възможност да получат земите си в реални граници и да реализират правото си на собственост.

Самият Рейзи разбира от бизнес и е наясно с предимствата на конкурентката си, което го прави още по-ожесточен противник.

Докато за него принадлежността към Съюза на свободните демократи е по-скоро въпрос на прагматика - на  мястото на ССД  би могла да е коя да е партия, Караманова има зад гърба си голяма и реална политическа сила - БСП, а като добавка я подкрепят и дясно ориентирани формации, които просто виждат в нейно лице избираемият кандидат. Така че сегашната кметица има реални шансове за втори мандат. Най-големият й коз обаче е доверието на хората. Те се убедиха в качествата й и е твърде възможно да пожелаят тя да продължи кариерата си като кмет на Созопол. 

Новата политическа реалност застрашава също и позициите на председателя в самия общински съвет. Коалиция ФАР трудно ще може да запази досегашната хегемония на ССД, която бе с най-много съветнически места.

Заради участието в изборите на  модерните през последните години формации  през следващият мандат кметът на Созопол ще управлява с доста различен парламент.

 

Емилия Ковачева 

Камен Захариев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6914 |02.10.2007 В надпреварата за Несебър Мандулева печели преднина . 20| 6273 |29.09.2007 България: завръщане към старите демони - част втора . 2| 6089 |28.09.2007 България : завръщане към старите демони . 9| 5768 |27.09.2007 Учителите са прави да искат много, държавата е права да не им дава всичко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads