Реклама / Ads
72| 8186 |25.05.2011 ПОЛИТИКА

В сряда Борисов даде шах. А наесен?

.
Борисов играе шах...
Старите и високомерни партии у нас май си намериха майстора. Като опитни покерджии те продължават да се отнасят иронично към управлението на Бойко Борисов, което може да им коства много, а на някои – всичко.
 
Няма да се спирам сега на грешките на ГЕРБ, защото са очевидни и се търкалят в общественото пространство час по час. За разлика от някои политолози и социолози, не смятам че Борисов тъне в медиен конфорт. Сравнете само начина по който тази сутрин водещите по бТВ задаваха въпросите към премиера с начина им на поведение към лидерите на БСП, ДСБ, ДПС, дори на РЗС и ще разберете за какво ви говоря. Борисов отказа да коментира някакви умозаключения на Яне Янев, но Цолова и Николаев продължиха да настояват, сякаш медията им е на РЗС, а не на някой друг. Ако е така де... Освен неуважително, към госта и зрителите, то е и леко непрофесионално. Забравиха само да го „натиснат” да коментира и шильонския затворник с тезата му за краставицата, т.е. за лихвите... Да прощава Джордж Байрон.
Борисов изигра перфектна партия политически шах в сряда сутринта, заявявайки, че наесен може да има и предсрочни парламентарни избори. Последваха „ах” и „ох”, ама как, вярно ли... Жалко. Като зрител и гражданин на тази страна имах нужда да науча много повече за намерениета на лидера на управляващата в момента партия, защото това е важно за настоящето ни и за бъдещето ни. Не стана.
Ще се опитам да поразсъждавам около уникалната възможност наесен да имаме нови кметове, общински съвети, президент и ново оперативно управление с нов парламент. Досега подобно нещо не ни се е случвало, което може да се приеме и като някакъв исторически и съдбовен знак.
Защо ми се струва, че станахме свидетели на даването на шах?

БСП и червените...

Да вземем най-активната партия от опозицията – БСП. Нейният елит в Народното събрание иска вот на недоверие. Той обаче се обезмисля, ако намеренията на Борисов се окажат реалност. Социалистите би трябвало да подскачат от радост и да се прегръщат, защото им се отваря възможност за реванш след изборния нокаут през 2009 г. Истината обаче е друга и новината по-скоро е леден душ за „Позитано” 20. Станишев може и да е интелигентен, но е самотен конник, заобиколен от сътрапезници, а не от съидейници. Партията по стара традиция е уязвима повече от вътрешните си противоречия, отколкото от външни удари. Подредете Румен Петков до Румен Овчаров, до тях Корнелия Нинова и Мая Манолова. На хорото е и Кирил Добрев, безпартийния и безпардонен Корумбашев, силно партийният и безпардонен Антон Кутев, ченгето Цвятко Цветков. Там са и съдебно чистите ексминистри, за които знаем, че са крадливи врани. Никой не е толкова сляп, за да не види за какво става дума. Бузлуджа и кебапчетата вече не вършат работа или поне не толкова, колкото преди. В засада дебнат БКП-та и отлюспени леви. Не са за подценяване. Трябва и интернет...

„Сините” рицари...

СДС и ДСБ си заразменяха ехидни и иронични реплики още по време на вътрешните избори за кандидати за държавен глава. Като почнат пазарлъците за местна власт и депутатски листи, разногласията ще се превърнат в пропаст. Да не забравяме опитите за възкръсване на Стефан Софиянски (осигурил си медийна подкрепа в лицето на ексвацовите издания), ВМРО, Дилов-син и други знайни и незнайни „десни” воини. Говорят за обединение, но нарцисизмът им е хроничен. Дори да успеят да влязат в парламента, ще са единни и ефективни до първите лобистки гласувания. Освен това Иван Костов вече не е Командира, което не е без значение.

ДПС с проблем

ДПС има проблем и той се казва Касим Дал. И той като Доган е бил в затвора, но не е бил доносник. Има десни разбирания и не си пада по ашладисването с БСП, защото помни как е арестуван пред очите на малкия му син. Да, ДПС ще е и в следващия парламент, но въобще не е ясно как ще изглежда и как ще стигне дотам.

РЗС с условие

Предстоящата сватба на Яне Янев, комбинирана с флашки и кресливи скечове плюс море от билбордове може и да помогнат на РЗС, но с Трактора на шията, бъдещето на формацията винаги ще е под въпрос. Има ситуации, в които парите, рекетът и страхът водят до обратен ефект. Янев не е толкова загубен да не знае това.

НДСВ, ндсв...

НДСВ без царя трудно ще излезе от реанимация. Представяната за енергийна напитка Кунева може да се окаже вкиснат сок с изтекъл срок на годност, въпреки токсикологичните опити на някои медии... Освен това Кунева да не забравя, че социолозите, които и свалят звезди днес, онзи ден дадоха съвет на Румен Петков като вътрешен министър да извади папката „Гоце” на Първанов.

Волен и „Атака”

„Атака” също ще има проблеми в евентуални предсрочни избори. Не само защото патриотарството е ретро, а защото другите партии също ще използват подобни мотиви в предизборните си приспивни песни към електората.

АБВ с претенции

АБВ дори да има някакъв вътрешен потенциал няма да може да го разгърне до есента, тъй като Първанов още е действащ президент и ще трябва да води кампания с колите и гардовете на НСО, което е доста нелицеприятно и нечистоплътно. Липсва и ясна политическа платформа. До момента сме чули единствено някакви старомодни послания, на които мнозина вярват точно толкова, колкото и на уверенията му, че не ходел на лов и не притежавал ловни трофеи. Въпреки това Първанов ще нанесе тежък удар на БСП и то само заради Станишев, когото недолюбва от доста време заради опитите му да се еманципира от него. Ще ги скара и битката за любовта на червените олигарси.

Нови, стари, неуспели...

Новосформиращите и никнещи като гъби формации важи краткото и безпереспективно: стари, нереализирани муцуни. Ще похарчат някакви пари, ще участват в някакви дебати, а след това ще изчезнат като вода в пясък. Дори лондонският Димитър Иванов няма потенциал за нещо повече, въпреки голямото му желание.

ГЕРБ на Борисов

В подобна ситуация ГЕРБ остава без сериозна алтернатива. Не въобще без алтернатива, но сериозна наистина няма. Да се прибягва до предсрочни парламентарни избори е утвърдена практика в страни като Англия и Италия. Хитроста се крие в това да изпревариш края на мандата, когато доверието на избирателите рязко пада. Българите все още помнят крадливата тройна коалиция. Не са малко и тези, които все още вярват в обещанията на ГЕРБ или поне им се иска част от тях да се случат. Не са за подценяване и ударите срещу организираната престъпност, колкото и упреци да се отправят срещу Цветан Цветанов. Ако до есента някой и друг мафиот се окаже с присъда – ефектът ще е в полза на управляващите. Няма да се повтори триумфът от лятото на 2009 г., но шансовете за успех са добри. Пък след това ще дойде ред на евентуална коалиция. Борисов още е в позиция, в което олигарсите го ухажват, а не той тях.
Съществен момент е подкрепата на ЕС, на страни от ЕС и разбира се САЩ и Русия. В този момент те са на страната на Борисовото управление по различни причини и едва ли ще променят мнението си в близките месеци. Възможно е да поискат някои корекции в действията на оперативната власт, от каквито тя наистина се нуждае. Освен това Борисов получава уникален шанс да се кандидатира за президент, да спечели болшинство в парламента и да състави правителство, я с Кристалина Георгиева начело, я с някой друг, като в същото време задържи добрите си позиции в местната власт. Подобни играчи винаги са ухажвани от великите сили.

Заключение

Борисов често казва, че обича да играе шах. Опонентите му го иронизират, защото смятат че като го представят за бивша мутра, свалят ореола около личността му. Грешат. Хората знаят, че има нещо много по-лошо от мутрите на прехода и това са политиците на прехода. Чисти биографии не съществуват в реалния живот. Борисов е автентичен, защото когато бърка, го прави като всички останали, а не прикрито и лукаво. В сряда сутринта той даде шах на политическата класа. Политолози и социолози ще преминат в режим на възбуда и финансови пазарлъци. Избирателите ще наблюдават реакциите на едните и на другите и ще си правят сметките. Ако питате мен, време е точно тези сметки да решат бъдещето на страната.

Давам си сметка колко разнообразни коментари, някои дори крайни, ще последват скромните ми разсъждения. Това е едно от големите предимства на мрежата. Освен това е много по-добре да спорим с думи, отколкото с юмруци...

Борис Стефанов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 103| 8460 |25.05.2011 Б. Борисов: Не е изключен вариант избори 3 в 1! . 48| 7113 |18.05.2011 Костов: НОИ зависи от волята на Борисов . 75| 5944 |14.05.2011 Б. Борисов: Няма да се дам на комунистите . 37| 23584 |13.05.2011 Доган, Борисов и Сидеров – новата Тройна коалиция,Фидосова отрича

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads