Реклама / Ads
22| 5454 |08.02.2015 ПОЛИТИКА

Станишев: АБВ е брошка на ревера на Борисов

.
Сергей Станишев
АБВ е една брошка на ревера на г-н Борисов, за да може да претендира, че има нещо ляво в политиката му. Това заяви в интервю за БиТиВи президентът на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев. Поведението на АБВ ми напомня на една рапърска песен „Хем със мен си, хем до мен си. Хем си, хем не си", заяви той.
 

По думите му, партията на Георги Първанов сега говори за коалиция с БСП, защото има нужда от лява идентичност. С коалицията отрекоха всичко, което повтаряха години наред - те толкова време се бориха срещу ГЕРБ, добави той. Сергей Станишев обясни, че българската коалиция няма нищо общо с тази в Германия.

 

„Бих препоръчал на г-н Първанов да се занимава със своята си партия. АБВ е властови проект", каза още Станишев.

 

Според него БСП трябва да се занимава с обществото. „Една партия ако се вглежда в пъпа си, няма перспектива, трябва да е обществено полезна", допълни той. Бившият лидер на столетницата заяви, че след загубата на изборите партията е била в стрес. Сега нещата обаче се възраждат и партията е в кондиция.

 

„Хората в БСП трябва да имат самочувствието, че сме направили много при управлението на Орешарски. Намирайки се в опозиция, БСП е в добра позиция да развие каузата си", каза той.

 

Станишев допълни, че БСП е жива партия с множество хора вътре. „Съгласен съм, че трябва да работим за периферията около твърдото ядро в БСП. Това казах и на семинара е, че трябва да имаме разказ за всеки град, за всеки човек. Ръководството на партията разбира, че за да има добри резултати, трябва да се търси диалог с обществото. Така ще се постигне по-доброто", добави той.

 

Станишев съжалява, че във времето ДПС е натрупало непропорционално позиции във властта. Той е категоричен, че не са сгрешили като са направили коалиция с ДПС, защото страната е трябвало да бъде изтръгната от ръцете на ГЕРБ и от този модел на управление.

 

По повод коментарите на членове на партията за несправедливости в разпределението на позициите по време на кабинета „Орешарски", Станишев каза, че когато БСП вземе 121 мандата, тогава ще имат основание да претендират всички областни управители да са излъчени от тях.

 

Винаги има несправедливости в една коалиция. След европейските избори много ясно заявихме пред ДПС, че тази формула трябва да бъде променена. БСП трябваше да се почувства водеща партия, защото се натрупа напрежение, коментира евродепутатът.

 

По повод скорошни критики на Лютви Местан за извинението му за Възродителния процес Сергей Станишев каза, че неговото извинение към избирателите на ДПС е било искрено и човешко. Аз не съжалявам за това, защото всички българи, турци, арменци, роми трябва да се чувстват равноправни граждани и държавата да бъде справедлива към тях, добави той.

 

Станишев отново подчерта, че въпреки всички критики и трудния начин на работа заради непрекъснатите протести, правителството на Пламен Орешарски и 42-то Народно събрание са свършили много за страната, като сред постиженията е създаването на 50 000 работни места.

 

По думите му сегашното управление не може да даде нищо ново, защото няма амбиция.

 

Сергей Станишев е категоричен, че правителството в момента е правителство на статуквото и те си купуват време. „Това вече го виждат хората. Скоро говорих един познат, който гласува за управляващите. Сега ми каза, че е излъган. Това е. Хората разбират ситуацията", коментира още той.

 

Президентът на ПЕС коментира и конфликта в Украйна. Според него тя трябва да се реши по мирен път. Станишев е убеден, че политическото решение е единственият възможен път за излизане от кризата.

 

Той припомни, че е застъпил тази теза още преди година. „По-добре  трудни, остри и продължителни преговори, отколкото човешки жертви", категоричен е Станишев. В конфликта вече са загинали над 6000 души, а десетки хиляди са осакатени и ранени. „Близо милион са бежанците", добави той.

 

Президентът на ПЕС заяви, че преговорите между Путин, Оланд и Меркел дават надежда в тази насока. Станишев цитира канцлера на Германия, която заяви, че единственото решение е политическото.  „Агресивното говорене и провокации създават своя спирала, която води нещата в обратна посока", добави още президентът на ПЕС. Той подчерта, че България има пряк интерес от мирно регулиране на кризата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 5978 |31.01.2015 Станишев: БСП да улови вятъра на промяната в битката за бъдещето . 17| 6211 |26.11.2014 Станишев: България е готова за Шенген . 105| 6049 |27.07.2014 Станишев: Не бягам и ако съм сгрешил - простете! . 21| 5853 |26.07.2014 Станишев:След три месеца новият лидер може да бъде разкъсан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads