Реклама / Ads
105| 6019 |27.07.2014 ПОЛИТИКА

Станишев: Не бягам и ако съм сгрешил - простете!

.
Днес е моят ден за равносметка. Нека за миг да забравим за различията помежду ни, за споровете, отправените упреци, горчивината и болката, които всеки от нас е изпитвал, когато е бил обвиняван несправедливо”, започна своята реч Сергей Станишев на конгресното заседание на БСП. „Знам, че много хора не ни вярват днес заради грешките, които допуснахме през последната година и заради случката с Пеевски”, каза още Станишев.
 

"Ние вдигаме доходите и пенсиите", допълни Станишев. Ние изграждаме, а ГЕРБ разрушават", допълни той. "Поисках нов лидер, защото не мога да понеса, че моята партията трябва да носи отговорност за моите грешки. Не бягам, и ако съм сгрешил, простете", каза още Станишев. Той заяви, че е БСП не е сляпа и безотговорна и предсрочните избори показат това. "БСП е единствената партията, която не преяжда с власт и не може само БСП да плаща цената за всичко", допълни той.

Каузата на БСП и идеите, които ни обединяват, са в пъти по-силни от личните амбиции, заяви още оттеглящият се лидер.

Според Станишев, всичките участия на БСП във властта през последните 10 години са допринесли за развитието на обществото, за натиск върху монополите, за увеличаване на социалните помощи, за силен икономически ръст и за увеличаване на фискалния резерв.

"ГЕРБ не е управлявал по-добре от нас, това е лъжа, която се фабрикува с цел да смаже самочувствието ни”, анализира лидерът на БСП в оставка.

Сергей Станишев заяви, че е поел БСП като трета политическа сила в парламента. „Спечелихме заедно три поредни победи – местните 2003, парламентарни 2005. Убеден съм, че ако президентските избори през 2011 бяха честни, президентът и вицепрезидентът щяха да се казват Ивайло Калфин и Стефан Данаилов”, подчерта Станишев.

„Събрахме заедно над 700 000 подписа в разговори и спечелихме първия демократичен референдум. За първи път реализирахме първи успешен управленски мандат на БСП, нещо, което партия ГЕРБ не може да се похвали”, каза още Сергей Станишев.

"За постигнатото в политиката трябва да се съди не по внушения и пропаганди, а по резултати. През тези 13 години бяхме два пъти в управлението на страната и доказахме, че БСП е партията, която има силата на идеите, има волята да превръща идеите си в реалност".

„Днес няма друга такава партия в България и трябва да черпим самочувствие от този факт, да даваме увереност. Ние вдигаме пенсиите на хората, ние се борим с монополите, ние създаваме работните места. Ние сме партията, която води страната към напредък. Постигнахме рекорден икономически растеж за страната”, посочи Станишев.

По неговите думи приказките за тежкото наследство, оставено от Тройната коалиция, са параван за немощ. „Тройната коалиция остави 8,3 милиарда лева фискален резерв. Нека спрем да вярваме на лъжата, че ГЕРБ управлява по-добре от нас и че „гради” България. Нека не позволяваме на опонентите ни да подменят реалността – преди всичко от уважение към хората на България”, заяви Сергей Станишев.

ГЕРБ управляват, консумирайки властта и оставеното от нас. "Трябваше ли да поемам отговорността през 2013. Не беше ли по-лесно да кажа избори до дупка и страната да се стрине. Струваше ли си да носим цялата отоговроност пред хората. Именно заради коалицията с тях платихме цената на загубата през 2009 година. Последната година беше най-трудната в политическата ми кариера. Убеден съм, че мнозинството от вас са се чувствали по същия начин”, коментира още Станишев.

Поисках БСП да има нов лидер, защото не мога да допусна заради мои грешки моята партия да понесе негативи, допълни той. Още преди хората да са се произнесли на изборите, ГЕРБ вече заявиха, че ще се върнат на власт и ще управляват чрез реваншизъм. Искаме ли кошмарът ГЕРБ да се повтори отново? Как се случи така, че една партия спечелила по-малко от 40% от гласувалите през 2009 г. заграби цялата власт в страната за по-малко от 4 години и защо стана възможно да злоупотребява с нея”, попита Станишев.

„Как стана така, че след 2009 г. държавността беше разградена, справедливостта беше подменена с полицейщина? Нямаше протести и вувузели под прозорците на Министерски съвет. Къде бяха борците срещу задкулисието? Единствените, които имахме куража и силата да говорим истината, бяхме ние – БСП. Аз поех най-яростната битка срещу Борисов”, добави той.

„Знам, че много хора не ни вярват днес заради грешките, които допуснахме през последната година и заради случката с Пеевски”, каза Сергей Станишев.

"Оттеглям се не, защото бягам. Вярно, хората в България могат да простят, ако вземеш грешно решение, но не и ако не си взел решение”, допълни той.

В силно емоционален момент Сергей Станишев обяви: "Ако има нещо, простете ми".

„Нека намерим сили в себе си и да поискаме прошка от хората, когато поискаме доверието им след няколко седмици, за да докажем, че политиката има морал”, призова Станишев.

„По ирония на съдбата именно след протестите БСП показа сила. Колективно разбрахме, консолидирахме се и преодоляхме прехода. Трябваше така да работим и в правителство, парламент, местна власт, че да заслужаваме доверие всеки ден. Хората от тази зала знаем какви усилия ни костваше”, заяви Сергей Станишев.

„Нашите партийни другари преглътнаха НАТО. Жертвахме хора, съдби, цели поколения активисти. Зачеркнахме съдбата на хората от разузнаването, работили в името на България. Преживяхме загуба на доверие, престиж. Пак, в името на общонационалните интереси”, каза още Сергей Станишев.

Оттук-нататък ще управляваме с други партии, само и единствено ако това е необходимо в името на националните интереси, след широко допитване в партията, при ясни споразумения пред обществото. Затова днес БСП отказва да е партията, която е длъжна и нещо трябва да се оправдава. „Приехме компромиса на коалиционното управление в името на държавността, защитата на свободата и демокрацията. Не може само и единствено БСП да плаща цената на политическото съгласие в името на националните приоритети и каузи – не и цената на съдбата на партията”, заяви Станишев.

„Точно тази година на управление с мандата на БСП доведе до прекрачване на границите на търпението, толерантността и разбирането за компромис в политиката. Отказваме и няма да правим повече компромиси в управлението, които са безпринципни. Недопустимо е да губим хора, да отстъпваме от левите си ценности. Няма как БСП – партията мандатоносител – да приеме ултиматуми за излъченото от нея правителство”, посочи той. „БСП е доказало, че е коректен партньор в управлението и уважава легитимните интереси на тези, с които сме заедно. Видяхме, че ДСП са силни партньори в политическите битки, които водихме съвместно, но уважението към вижданията и интереса на другия трябва да е взаимно. Ние сме единствената партия, която не преяжда с власт”, подчерта Сергей Станишев.

Ръководил съм достатъчно. Никой не бива и не може да бъде настойник на лидера на БСП. „Само преди една година президентът наложи вето върху актуализацията на бюджета. Днес България е свидетел, че ГЕРБ, ДПС и президентът са новата политическа реалност. Вече наднича новото управляващо мнозинство. В предстоящата кампания ще ни обвиняват във всички грехове – реални и измислени, ще сме залети от компромати. Единството противодействие е нашето самочувствие и разговорите с хората”, заяви Станишев. „Длъжни сме да отворим очите на обществото и да изкрещим – „Събудете се, не позволявайте да опропастят страната и живота ни”. Хората са наш основен съюзник в предстоящата кампания”, каза той.

АБВ са основна причина за загубите на изборите, но бяха наказани за разкола на евроизборите като получиха едва 90 000 гласа. Това заяви председателят на БСП, в оставка, Сергей Станишев при откриването на 48-мия Конгрес на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Хората продължават да мислят, че става дума за лична разпра между Станишев и Първанов. Днес АБВ са друга политическа партия. За мен нейният профил не е ясен. Направиха заявка за президентска република, което винаги при нас ще избие като авторитаризъм. АБВ отново се очертават като наши опоненти на предстоящите избори. Но смятам, че ние като силна партия в името на България трябва да сме готови за разговори с АБВ срещу ГЕРБ”, допълни Станишев.

Той избори няколко условия за това. „Първо, стига са градили своя образ на гърба на БСП. Второ, не може друга партия да се опитва да налага дневния ред на БСП. В името на общата кауза съм готов да загърбя раните, които бяха нанесени”, посочи още Сергей Станишев.

Сергей Станишев коментира и резултатите от европейските избори.„Днес ПЕС е изправена пред нови предизвикателства. ЕНП загуби 50 евродепутата, но стана първа политическа сила. ПЕС не бяхме припознати като алтернатива. Бяхме много близо до целта, която си поставихме. Ако всяка партия от нашето семейство беше спечелила 1 или 2 мандата повече перспективата щеше да е различна и президента на ЕК щеше да се казва Мартин Шулц”, каза още Сергей Станишев.

„Този конгрес и изборът на нов председател нямаше да се състоят, ако не го бях предизвикал аз. Направих го, защото прецених, че е по-доброто за нашата кауза”, допълни Сергей Станишев.

„Коалиция за България изигра важна роля за 14 години. С времето силата и зарядът й се поизтощи. Днес Коалицията се нуждае от преосмисляне, нов прочит, ново съдържание и енергия, отваряне към гражданското общество. Нашата партия е толкова сложен организъм, че като лидер на БСП не ми достигаха време и сили, за да работя за привличане на нови съюзници. Със същия проблем ще се сблъска всеки председател на БСП. Ако получа мандат от вас, мога да работя, за да засиля коалиционния формат и съм готов да вложа повече опит и знание за работата в и извън коалицията за засилване на нейния обществен експертен потенциал и за постигане на максимален резултат от изборите”, посочи Станишев.

Имам намерението да се кандидатирам за лидер на европейските социалисти и се надявам, че нашата партия ще е първата, която ще излъчи и подкрепи моята кандидатура. „Лидерската битка в БСП беше доста оспорвана. Гордея се, че БСП е единствената партия, в която има нормални и демократични процеси за избор на лидер. Гордея се, че има толкова достойни номинации за лидер. Това е заслуга на партията. Приемам го и като частична оценка за кадровата политика на ръководството. Функцията на лидерството е да се произвеждат повече лидери, а не последователи”, посочи Станишев.

„Надявам се, че няма да чуя от претендентите за лидерския пост днес думи, които не подхождат на БСП. Първото задължение на лидерите е да обединяват, а не да разделят. Убеден съм, че партията има необходимите сетива, за да направи своя верен избор. Очаквам от всеки кандидат ясно да декларира, че няма да води пунически войни в очакване на 6 октомври”, каза още Сергей Станишев. По думите му силата на един лидер не е в това да се заобикаля с привърженици, а да има самочувствие и авторитет. „Затова съм щастлив, че съм дал път на много хора и не съм казал лоша дума за никого”, заяви Станишев.

„Моят втори завет към бъдещия лидер – дълбока промяна в кадровия подбор на партията. Трябва да се върнем не само към ценностите, но и към европейските норми за модерно структуриране”, посочи лидерът на БСП в оставка.

„Имам една основна критика – за каква комуникационна критика говорим, след като много наши представители помпат личен рейтинг за сметка на БСП? Някои от тях само чакат да вземем някакво решение, за да хукнат да се разграничават в медиите”, каза още Сергей Станишев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5831 |26.07.2014 Станишев:След три месеца новият лидер може да бъде разкъсан . 53| 6776 |30.05.2014 Станишев: Никога не съм казвал, че ще ставам евродепутат . 148| 8234 |30.05.2014 Станишев: Няма да се откажа от евродeпутат? . 264| 10558 |06.05.2014 Станишев: На 25 май като на Гергьовден - избор между доброто и змея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads