Реклама / Ads
12| 6230 |22.04.2010 ПОЛИТИКА

Станишев брани тайфата на личния си лекар

.
Сергей Станишев
ГЕРБ въвежда практиката да решава кадрови проблеми чрез ДАНС и Прокуратурата
 


"Недейте да определяте това решение на Начева за свободна воля. Това е решение под натиск". С тези думи председателят на ПГКБ Сергей Станишев се обърна днес към мнозинството в парламента по повод оставката на директора на НЗОК Жени Начева. „Много силно подкрепям това, което казахте, че не е парламентът този, който трябва да се произнася по едно или друго решение на съда", отбеляза Станишев. По думите му обаче в момента парламентът действа като трибунал.

Янаки Стоилов поиска да знае защо управляващите предлагат хора, които са извършили нарушения. „Самият министър-председател казва, че много внимателно проучва всяка кандидатура. Защо вносителите на предложението за избор на директор на НЗОК не са поискали информация за кандидатурата си", попита Стоилов. По думите му този, който си е подал оставката би следвало да дойде в парламента и да се обоснове. Ангел Найденов изтъкна, че още когото Начева е била предложена за директор на Касата, от левицата са настоявали тя да бъде изслушана в групите.

„Това е скандално кадруване, в което е намесен и българският парламент", каза от своя страна Михаил Миков. Той поиска вносителите на законопроекта за избор на Начева като шеф на Касата да обяснят знаели ли са нещо за това, което се случи. „Преди месец половина - два парламентът избра Жени Начева с голямо единодушие и как така става, че точно след месец и половина изведнъж подава оставка", отбеляза депутатът. „Превръщаме държавата в един цирк", възмути се Миков. Той поиска оставката да се внесе минимум в здравната комисия и тя да се произнесе по случая. Ето защо Миков настоя точката от дневния ред за приемане на оставката на Жени Начева да бъде отложена. Мнозинството обаче отхвърлиха предложението му. Според Миков в случая не става дума за обикновена процедура по подаване на оставка. Според него Начева тихо и кротко се отстранява от поста и й се казва, че ако си мълчи, нищо няма да й се случи.

„По същия мистичен начин беше подадена оставката на бившия управител на НОИ г-н Ушев, на г-н Божидар Нанев, на заместник-министри", заяви Мая Манолова. Тя призова мнозинството да се отнася с повече уважение към хората. „Не можем да се отнасяме с тях като с носни кърпички при най-малкото съмнение за нарушение", заяви Манолова. Ивелин Николов се обърна към Лъчезар Иванов с думите: „Тези бързи изгонвания прикриват ли някого? Дали прикриват вас, г-н Иванов или министър-председателя?". Евгений Желев изрази опасенията си, че мнозинството въвежда практиката да се решават кадрови проблеми чрез ДАНС и Прокуратурата.

„За пореден път този въпрос компрометира Народното събрание. Как се появява висшият управленския елит на България?. Те не могат да се появят от кръстовището до Велико Търново", заяви Петър Димитров. По думите му управляващите нямат някакъв механизъм за подбор. „Вие утре сигурно ще ни предложите следващия кандидат. Ще ни кажете ли как е избран той?", обърна се към мнозинството Димитров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5775 |20.04.2010 Станишев предложи Борисов за Нобелова награда . 34| 5544 |17.04.2010 Станишев: ГЕРБ репетира за местните избори . 11| 7823 |16.04.2010 Станишев ме предаде заради Алексей . 19| 5329 |22.01.2010 От Прага Станишев бори световната криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads