Реклама / Ads
19| 7815 |26.08.2011 ПОЛИТИКА

С. Станишев: В БСП думата на Първанов ще се чува, но и моята!

.
С. Станишев
Едва ли Първанов ще влезе в роля, от която е излязъл
 

Естествено, че се срещаме с президента, говорили сме за президентските, местните избори - на него не му е безразлично кой ще му е наследник, казва в интервю за 24 часа лидерът на БСП С. Станишев. Но това какво президентът ще прави след изтичането на мандата, е негов избор. Не виждам нищо страшно да се завърне в БСП като член на партията и нямам притеснения. Всеки един бивш президент има достатъчно авторитет да провежда политическа дейност. Само че едва ли който и да било може да влезе обратно в роля, от която е излязъл. Спомнете си, че Петър Стоянов се опита да го направи. Възприятието на фигурата вече е различно. Но пак подчертавам, че изборът на Георги Първанов дали ще възстанови членстото си в БСП или не, е лично негов и не мога да съм му говорител.

Думата на Георги Първанов винаги ще се чува в БСП. Както и моята. Не говоря нито за предупреждение, нито за други глупости. Постоянно се регенерират опити за интриги и противопоставяне.

На дневен ред за нас е единствено да направим убедителна кампания с добър резултат. Очаквам от всички демократично мислещи партии и хора, които искат баланс, а не конфронтацията на ГЕРБ, да го подкрепят на балотажа срещу кандидата на управляващите. Който и да е той - от Борисов през Плевнелиев и Цветанов, защото всички те са просто аватар на Борисов строителя, аватар на Борисов полицая или пък спортиста и пр.


Ивайло Калфин заяви ясно, че ще се бори за победа. Самата номинация на Калфин показва амбицията на БСП да се спечелят изборите. Освен това за разлика от всички други кандидати, включително потенциалния на ГЕРБ, е доказал, че може да формулира национален интерес и да го отстои. Добре знаем, че имаше реална заплаха да не влезем в ЕС на 1 януари 2007 г. Калфин има много сериозен личен принос да постигнем тази национална цел. Второ, спомнете си, че българските медици близо 10 г. бяха заложници на Кадафи. Ивайло организира толкова активна дипломатическа кампания, че натискът и от САЩ, и от европейските ни, и от други партньори върху Либия да ги освободи даде резултат. Спомнете си и казуса с еврото - според ЕК трябваше да пишем “еуро” и не беше лесно да се защити кирилицата и българският език като равноправен.

Има и теза, че президентът само трябва да изглежда добре и да говори езици (с което Ивайло безспорно се справя отлично), но с три много силни инструмента той може да влияе в сфери извън дипломацията и отбраната. Първо, може и трябва да разширява функциите на Консултативния съвет за национална сигурност. Образование, здравеопазване, заетост и доходи, проблемите на околната среда не са ли елемент от националната сигурност? Сигурен съм, че Калфин ще ги направи предмет на КСНС. Второ, президентът има възможността да се обръща директно към парламента.


Винаги има какво да се надгражда и Калфин ще придаде своя облик на президентската институция. Той може да бъде водач и държавник, казва още Станишев за 24 часа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 10143 |05.08.2011 Станишев: Назначаването на Трактора в ДАНС бе ГРЕШКА! . 88| 9173 |29.05.2011 С. Станишев: Има убийствени доклади за България, сравняват ни дори с Нигерия . 20| 14802 |16.04.2011 С. Станишев: Президентът трябва да обединява нацията – имаме по-добри кандидати . 70| 5717 |09.04.2011 С. Станишев: Спука се поредният балон на партия ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads