Реклама / Ads
8| 5541 |12.12.2015 ПОЛИТИКА

Станишев: БСП трябва да стане силна опозиция

.
Сергей Станишев
Всеки лидер трябва да се докаже. Минало е малко над година, може би година и половина, от лидерството на Михаил Миков​. ​Виждам, че ​той ​полага сериозни усилия​,​ най-вече в организационно направление​,​ да укрепи структурите на партията​. Но като цяло левицата трябва да си отговори​ на няколко въпроса. И това се отнася най-вече за БСП, защото без ​нея ​не можем да имаме силна левица. ​БСПе носещата конструкция на лявото в България. ​Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев.
 

Първият въпрос:​ ​п​артията ще се занимава със себе си или с проблемите на обществото? Защото една партията съществува​,​ за да разрешава проблемите на обществото. Да предлага алтернативни политики. ​В последната година и половина, ние прекалено много се занимаваме със собствените​ си​ проблеми​,​ със собствените ​си ​отношения, които не вълнуват никого извън БСП.

 

​Вто​рия​т​ основен въпрос пред БСП: ​ние ​сме партия в опоз​и​ция. Това беше съзнателен избор на ​Н​ационалния съвет след парламентарните избори. ​Н​ие достатъчно добре ли ​у​плътняваме тази обществена, национална и държавна роля? Защото България има нужда от силна опозиция. Смятам, че има още много какво да се направи, за да има ясна физиономия, фокус и алтернативност в поведението на БСП​. Всички останали​ партии​ са параван за реалната власт. Участниците в тази коалиция, полуучастниците – всичко прилича на една игра. На имитация на политически процес. БСП има отлични възможности да формулира проблемите и да бъде​ ярка​ алтернатива​.​ И по този начин да спечели по-голямо доверие в бъдеще.

 

​Третият въпрос: ние сме партия​,​ която иска да бъде крило в политическия процес или основен субект – която претендира за властта? Това означава да излезем от собствената ​си ​черупка​ и да предложим решения​ за активната част от населението – за хората​,​ които в България се наричат центристи, каквото и да означава това. Това са хора​,​ които не са нито ДСБ​,​ нито БСП​,​ нито ГЕРБ – те нямат политически ангажименти и пристрастия, но искат да видят политика. Оттам стигаме до следващия въпрос​ -​ за европейската идентичност и капитал на БСП. Ние сме партията​,​ която вкара България в ЕС. Имаме голяма заслуга пред страната и на това трябва да надграждаме. Погледнато отстрани в обществото се създава впечатление, че ние не ценим този капитал на БСП и не пр​ед​лагаме ясна ​е​вропейска алтернатива​.​ Това е проблем, според мен.​", заключи Станишев.​

 

​"Естествено, че се вълнувам какво става в моята партия. Още повече, като лидер на ПЕС имам ангажимент и задължение към всички членове на нашето политическо семейство - към тяхното състояние и е моя задача помагам на всяка партия, особено от Централна и Източна Европа. Предстои да направим работна група в ПЕС специално за ситуацията в Централна и Източна Европа, защото не малко от нашите партии - като например в Полша - имат тежки проблеми.", продължи комантара си лидерът на европейските социалисти.

 

​"​Левицата и социалистическите партии са много отговорни към темата за външния дълг на всяка една страна. Мога да припомня, че когато аз бях министър-председател заварих външния дълг на България на ниво 30% от БВП и го оставих на 14% - т.е.​ той​ беше намален два пъти. Това винаги е било мое убеждение, защото ние не можем да живеем за сметка на нашите деца, ​на​ следващите поколения. За Гърция ситуацията беше извънредна – кризисна – десните искаха да изхвърлят Гърция, гръцкия народ от ​Е​врозоната като наказание за това, че имат едно ляво правителство​,​ което направи впрочем за 6 месеца много сериозни ​стратегически и тактически ​грешки в отношенията с ​ЕС​ и само помогна на опонентите ​си​ доведат нещата до ръба. Мога да кажа, че ако не беше консолидирана​та​ единна позиция на европейските социалисти, включая естествено и президент​а​ Оланд във водеща ​роля​, премиер​а​ Ренци, вицеканцлер​а​ на Германия Зигмар Габриел и много други,​ южната ни съседка сега щеше да е извън Еврозоната.​ Проблемите щяха да се стоварят върху плещите на обикновенните хора, защото банковата система щеше да се срине​ и ​г​ърци​те​щяха да платят сметката​."

 

​"Скандално е поведението на управляващите​ у нас,​ които ​си купуват политически кредит за сметка на бъдещето на страната. За 1 млрд​.​ лева заем, предишния​т​парламент, хората в него от тогавашното мнозинство – БСП – щяха да бъдат линчувани физически. Гняв​, къртене на павета, ​нощта на ​белия автобус? ​А сега защо никой не изпитва гняв за​ 16 млрд​.​ лева заем​?​ ​Всички знаем, че така правителството си ​купува спокойствие и време за сметка на бъдещето​"​, попита риторично Станишев.

 

​На въпрос за предстоящата съдебна реформа, президентът на ПЕС отговори: "Наблюдавам една дискусия​,​ която все повече ми прилича на борба за власт ​за​ съдебната система​.​ Една съдебна система е винаги консервативна. Трудно се правят реформи и резултати не се постигат бързо. Понякога ​те​ се проявяват​ по-късно, доста по-късно отколкото би ни се искало​.​ Но впечатлението отстрани е, че по​-​скоро се води някаква борба за власт да се ​о​владее и контролира съдебната система​,​ ​а не ​да я направим по-работеща ​и по-справедлива за хората."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 10567 |09.12.2015 А. Райчев: Кунева пак ще стане червена кукувица, Борисов - мутра, а ДСБ- протестъри . 17| 6305 |29.11.2015 Бойко Великов: БСП е идейна и програмна партия и трябва да се води от политиките . 20| 5510 |23.11.2015 Плевнелиев: Не трябва да се допуска разделение по религиозен и етнически принцип . 6| 4983 |20.10.2015 Пирински: Финансовите инструменти трябва да обслужват целите за сближаване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads