Реклама / Ads
50| 13786 |06.02.2013 ПОЛИТИКА

Станишев чисти листите от старите муцуни

.
Сергей Станишев
Румен Овчаров, Георги Пирински, Стефан Данаилов, Любен Корнезов, Емилия Масларова, Асен Гагаузов, Георги Божинов, а с единия крак и Румен Петков май остават за първи път от десетилетия извън борда в БСП.
 

Това е новината в навечерието на червения конгрес на 16 февруари, след който неофициално стартира реденето на листи за изборите през юли. Двамата дългогодишни зам.-председатели на БСП - бившият Румен Овчаров и настоящият Георги Пирински, сами решили да напуснат депутатските банки, твърдят другари, пише 24 часа. 

"Е, много бързат някои", реагира самият Овчаров. Пирински сдържано обясни пред "24 часа", че листите се редят по друго време и от друг формат, така че не намирал за уместно в момента да коментира предположения. Мълвата за отказ на Пирински още не е обиколила "Позитано", така че той продължава да се спряга за водач в Пазарджик.
Иначе лидерът Сергей Станишев започва местене по региони на важните фигури. Две са условията за челна позиция - лоялност към Станишев и резултатите от референдума, по които личи кой колко си владее структурите.

Вероятно Румен Петков и Кирил Добрев ще имат проблеми с влизането си в следващия парламент. Никой няма да им оспори това право, въпросът е, че няма да са водачи. Според устава местните издигат имената , но последната дума има Националният съвет.

Плевен е разделен на град и област. Ако зависи от областта, водач ще е Петков, ако е от града - пак Петков, но Любомир, общинският лидер, който има протекциите на Станишев. Двамата адаши са в студен мир. Заради изкарания отличен на референдума обаче Станишев няма как изобщо да натири някогашният си вътрешен министър. 

Друго освежаване се очаква от младите международници Деница Златева и Кристиан Вигенин. Евродепутатът Вигенин си купи апартамент в Брюксел, но твърдо искал да прави кариера в България. Стара Загора се пази за Златева. В листата ще е и областният шеф Трифон Митев.

Другите две нови звезди в парламента ще са секретарят на ИБ Красимир Янков, за когото се търси листа, и ковчежникът от Благоевград Емил Костадинов. 

Верният Михаил Миков пък този път няма да е водач във Видин Почти сигурен там е бившият здравен министър Радослав Гайдарски. Местните са срещу най-успешния в момента юрист на червената парламентарна група. Предаде го дори младият Герго Гергов, когото Миков избута за кмет на Видин - прегърна се с ГЕРБ. 

Затова на Миков се търси друга позиция и най-вероятно той ще води листата на София - област. Не е ясно на кое място ще се окаже там Кирил Добрев и дали Младен Червеняков ще си върне позициите. Втори шанс вероятно ще получи шефът на социалната комисия Драгомир Стойнев след прегрешенията му с Първанов и участието в лидерската битка на последния конгрес. 

Освен интригата отказва ли се Овчаров, в София тече и тази какво ще решат двама емблематични за БСП депутати - професорите Стефан Данаилов и Любен Корнезов. Ламбо се дръпна разочарован след конгреса, а и е омерзен от нивото в сегашния парламент и едва чакал края на мандата, за да се отдаде на любимите си студенти. Освен това имал нов договор за снимки в Италия. Корнезов също искал вече по-спокоен живот. 

Така за водачи на 3-те софийски района се въртят Петър Курумбашев, Пламен Орешарски и Кристиян Вигенин, ако шахът с ГЕРБ не ги прати край морето . Ръководството харесвало и общинския съветник Калоян Паргов. 

Антон Кутев също хвърля око на някой от трите столични МИР-а, за да смени далечната Силистра. Познава като бивш общинар софийските проблеми.

Чуват се гласове и за Татяна Дончева, която въпреки жлъчния си тон към ръководството има доста фенове сред членовете и симпатизантите на БСП. Доброволци искали да правят помирителна среща между юристката и Станишев, но след поредните атаки към соцлидера от тези дни идеята остава в жанра "политекзотика". Далеч по-достоверно звучи, че на шефа на общинските съветници от БСП Жельо Бойчев му излиза редът за депутатско кресло.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 71| 7047 |18.01.2013 М. Найденов: Станишев се скри в Египет от комисията "Янев" . 43| 7480 |06.01.2013 Бойко Борисов: Станишев е класик в лупингите . 63| 7453 |28.11.2012 Яне Янев: Даниел Вълчев е болонката на Станишев . 49| 6526 |25.11.2012 Сергей Станишев: ГЕРБ ще оставят разнебитена държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads