Реклама / Ads
16| 5121 |03.04.2011 ПОЛИТИКА

С. Станишев: ГЕРБ тормозят малкия и среден бизнес

.
Сергей Станишев
Най-важен е провалът на икономическата и социалната политика на правителството. ГЕРБ приеха три антикризисни програми и последната беше приета много символично на 1 април 2010 година. Трябва да се отговори на въпроса защо се покачва цената на "Белене" толкова много, трябва да се задвижат и европейските фондове.
 

Това каза пред БНР председателят на НС на БСП Сергей Станишев.
Това са фактите. Безработицата нараства, защото няма икономическа политика, която адекватно да помогне на икономиката да мине през тази криза, допълни Станишев. Той каза, че всичко, което е насочено към вътрешния пазар запада като производство. "Секторите, които работят, са свързани с износа, защото ЕС живна. ГЕРБ обещаха преди и след изборите, че ще изведат България от кризата, ще направят българите със средно европейски доходи, това беше най-голямата им лъжа", подчерта Станишев. Той заяви, че българите обедняват много бързо, особено извън София. "В по-малките градове нещата са изключително тежки. Когато няма икономика цените растат, особено на основните хранителни стоки. Спешно трябва да се направи индексация на доходите. Трябва действително да започне да работи приходната администрация. Второ, преструктуриране на разходите в бюджета. Да се ускорят всички инфраструктурни проекти в това число и "Белене". Трябва да се отговори на въпроса защо се покачва цената на "Белене" толкова много, трябва да се задвижат и европейските фондове", категоричен бе лидерът на БСП.

От началото на мандата на ГЕРБ усвояемостта в програма "Околна среда" е около 1%. Постоянно тормозят малкия и средния бизнес. Ние не искаме да се възкачим на вълната на недоволството, но ще участваме там, където има протести на гражданите и ще продължим да правим и наши протести, подчерта Станишев.

Той обясни, че нещата произтичат от политиката на това правителство, а не от някаква природна стихия. За пример Станишев даде протестите на лекарите. "Премиерът подписа споразумение, което не е изпълнено. С промяната на министрите в здравеопазването отново нищо не се е променило. Същото е и с протестите на земеделските производители", категоричен бе Станишев. "Най-голямото ни притеснение е какво наследство ще остави това правителство, на което и да е следващо правителство", каза лидерът на БСП. "Необходим е натиск, включително и политически натиск, и БСП ще продължи да го прави", подчерта Станишев.

За изборите Станишев каза, че все още не сме в реална предизборна ситуация. "БСП в последните години никога не е била затворена в себе си. Задачата е много ясна, залогът е много голям заради страната. Ако българските граждани допуснем ГЕРБ да вземе и президентската, и местната власт, тогава това, което се случва в момента, ще се разширява и ще си носим всички последиците от това. Затова и подходът ни е достатъчно широк и търсим партньорства, търсим кандидати, които ще бъдат убедителни и силни. Коалиция между нас и ГЕРБ или "Атака" е изключена", заяви още лидерът на БСП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 91| 6986 |12.02.2011 С. Станишев: Какъв ред - то стана бардак! . 22| 5886 |15.06.2010 Станишев: В главите на ГЕРБ цари хаос . 34| 5545 |17.04.2010 Станишев: ГЕРБ репетира за местните избори . 14| 5827 |10.12.2009 Станишев: ГЕРБ източва държавни дружества

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads