Реклама / Ads
47| 6483 |01.07.2014 ПОЛИТИКА

Станишев изпреварващо стяга юлски конгрес

.
Сергей Станишев
Сергей Станишев иска конгрес. Соцлидерът настоява най-висшият форум на социалистите да се събере възможно най-бързо. Причината е, че вече има дата на предсрочните избори.
 

Това пише "Стандарт", позовавайки се на източници от Изпълнителното бюро. На днешното му заседание Станишев първи ще повдигне темата за конгрес. Заедно с това ще бъде насрочен и отложеният вчерашен пленум. Най-вероятно Националният съвет на БСП ще се събере в края на седмицата.  Станишев не бяга от конгрес, твърдят от екипа му. И обясняват, че соцлидерът предприема изпреварващ ход.

Знакови социалисти се събраха вчера в къщата на Димитър Благоев-Дядото. В разговора на софийската ул. "Лайош Кошут" участваха най-дългогодишният председател на столичните социалисти Румен Овчаров, членовете на Националния съвет на БСП Светлана Шаренкова и Юрий Асланов, депутатите Кирил Добрев, Жельо Бойчев, Страхил Ангелов, Жара Пенева, кметове и др. Те поискаха да се свика ново заседание на 48-ия конгрес в последната седмица на юли. И на него да се избере нов лидер на Столетницата.

"Няма нищо необичайно в събирането ни, проведохме дискусия с участници от цялата страна", казаха след края на срещата част от присъствалите. Инициатор на събирането бил червеният дискусионен клуб "Георги Кирков". Запознати припомниха, че точно тази организация първа покани президента (2002-2012) Георги Първанов да възстанови членството си в БСП след края на мандата му като държавен глава. Но той избра пернишка организация. По време на дискусията вчера висшите социалисти и депутати  са обсъждали и вариант за преговори с новата партия на Георги Първанов - АБВ.       

Сергей Станишев е знаел за събирането в къщата на Благоев, твърдят от "Позитано" 20. Точно затова решил неговият отговор да съвпадне удивително с исканията. Още повече, че гласове за свикване на 48-ия конгрес се чуват в БСП от нощта на изборната загуба за Европарламент. Редица социалисти настояха висшият форум да се проведе преди традиционния събор на социалистите на Бузлуджа. Но получиха отпор по време на 8-часовото заседание на Националния съвет на БСП от 10 юни. Дни по-късно Градската организация на БСП-София излезе с официално предложение за свикване на бърз конгрес. Същото направиха и социалистите от София-област.

Очаква се на пленума в края на седмицата да се приемат най-напред неотложните рокади в Изпълнителното бюро на БСП. Както "Стандарт" пръв съобщи, трима нови шефове в БСП трябва да влязат по право в бюрото. Това са ръководителят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов и лидерите на столичните социалисти - Калоян Паргов, и на младежката БСП - Вероника Делибалтова. Очаква се Станишев да предложи за член на соцръководството и икономическия министър Драгомир Стойнев.  Висши социалисти прогнозират, че още с доклада си пред пленума Станишев ще предложи скорошна дата за конгрес.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 118| 19976 |24.06.2014 Станишев отрязъл ДПС за Здравната каса и фонд „Земеделие”, те бесни . 23| 7834 |15.06.2014 К. Нинова отсече: Не искам стола на другарчето, Станишев е шефът . 64| 12641 |10.06.2014 Битката за Брюксел-безмилостно жестока! Между Станишев и Орешарски? . 65| 10053 |06.06.2014 Станишев отвръща на удара: Избори и задължително гласуване на българските граждани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads