Реклама / Ads
7| 5922 |17.07.2020 ПОЛИТИКА

Станишев към левите премиери: България заслужава демократично и прозрачно управление

.
Сергей Станишев
За пореден ден хиляди българи са по площадите, за да изразят гнева си срещу липсата на справедливост в страната и модела на задкулисно управление. Те искат демокрация, прозрачност и промяна, която да гарантира достоен живот за тях и децата им в България.
 

С тези думи президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев се обърна към левите премиери и еврокомисари в Брюксел. Социалистите проведоха традиционната си координационна среща преди заседанието на Европейския съвет, където на дневен ред ще бъдат Планът за възстановяване на Европа след пандемията и Многогодишната финансова рамка на Съюза. Сред присъстващите бяха премиерите на Испания, Швеция, Португалия, Финландия и Малта, председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, изпълнителният зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс и върховният представител на ЕС за външна политика Жозеп Борел. В хода на дискусията Станишев представи и актуалната политическа обстановка в България.


„Протестите в България са естествена реакция на поредицата шокиращи скандали, които разкриха мащабни корупционни практики в управляващата партия и злоупотреба с власт. Гневът на хората е справедлив и оправдан, чувството за несправедливост – повсеместно. Общественият договор между гражданите и властта е счупен. Страната е в политическа и институционална криза, а единственият възможен изход е оставка на кабинета и предсрочни избори", заяви Станишев.


„За съжаление, ЕНП застана зад Борисов, което наред с дългогодишната им подкрепа за Орбан в Унгария и Вучич в Сърбия ги утвърждава единствено като клуб по интереси, където броят гласове и премиери. Властта за тях е единственият обединяващ фактор. Но българите не искат да търпят нищо подобно на Орбан и Вучич. Именно този тип управление, граничещ с авторитаризъм, в крайна сметка изкара сънародниците ми по улиците в България. ", коментира още лидерът на европейската левица.


"Гордея се, че в този преломен за страната ни момент, ПЕС е единственото европейскo политическо семейство, което подкрепя правото на мирен протест на българските граждани. Сега погледите на хората са отправени към Европа. ЕС трябва да защити репутацията си на съюз на ценности и принципи. Дебатът за демократичните ценности и прозрачността в управлението в България е още по-актуален предвид преговорите за обвързване на разпределението на средства по Плана за възстановяване и следващия европейски бюджет със спазването на върховенството на закона в държавите."


По време на срещата Станишев призова и за бързо преодоляване на националните различия и намиране на компромисно, но амбициозно решение за Стратегията за възстановяване на европейската икономика, на базата на Европейския зелен пакт, Европейския стълб на социалните права и ускорена цифровизация на икономиката:

 

„Европа не трябва да повтаря грешките от 2008 г. Днес дори за десните е ясно, че имаме нужда от повече солидарност и помощ за най-засегнатите страни, а не нови ограничения. Това означава амбициозен бюджет, амбициозен План за възстановяване и нови собствени ресурси чрез по-справедливи данъчни политики, особено по отношение на големите технологични компании." Премиерите-социалисти бяха категорични, че ще отстояват и обвързването на средствата от спасителния план с върховенството на закона в страните-членки – идея, на която се противопоставят именно авторитарните лидери в Унгария и Полша.

 

На срещата левите лидери приветстваха и победата на Зоран Заев, лидер на социалдемократите в Северна Македония, на провелите се предсрочни парламентарни избори. Станишев изрази увереност, че по-нататъшното европейско развитие на страната е в добри ръце и обратният завой към национализъм и популизъм, който на практика предлагаше ВМРО-ДПМНЕ на Груевски, ще бъде избегнат.


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7411 |14.11.2019 Социалист: Позициите на Михаил Миков, Сергей Станишев и Георги Харизанов съвпадат . 3| 5383 |17.10.2019 Станишев за Брекзит: Сделката на Джонсън превръща Великобритания от съюзник в конкурент на ЕС! . 15| 5981 |19.09.2019 Левите искат от Манолова да махне мутрите от общината . 9| 6344 |05.07.2019 Станишев към БСП: Никога не е късно да изпаднеш в нелепо положение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads