Реклама / Ads
117| 11738 |03.04.2014 ПОЛИТИКА

Станишев: Когато Мартин Шулц стане президент на ЕК, България ще влезе в Шенген

.
Моето усещане, когато пътувам в страната, е, че партията е осъзнала важността на тези избори. Те са по-различни за цяла Европа. Това заяви Сергей Станишев, председател на БСП и президент на ПЕС, на среща с избиратели в район Слатина. Фенове на лидера на социалистите му подариха статуетка на богинята на победата Нике, с пожелание за успех на предстоящите избори и букет със 7 червени рози, символизиращи поне 7 евродепутати.
 

„10 години вече европейските институции се доминират предимно от десницата и резултатите са налице“, заяви Станишев. Той припомни, че разходите на държавите е трябвало да бъдат ограничени и то за сметка на социалните ангажименти. „Най-яркият пример за тази политика е Симеон Дянков. Това доведе до отнемане на права, които вече бяха придобити – Швейцарското правило за пенсионерите, пари за майчинство и много други”, допълни той. Според него е важно на тези избори да спечелят социалистите, защото партията, която има най-много гласове, ще има правото да настоява и номинира президента на ЕК. По неговите думи всичко това има много преки отражения върху България и припомни, че това правителство е направило социално размразяване още с първите си действия. „Започнахме с пакет социални мерки, за да се помогне на хората. Нашето дълбоко разбиране е, че по време на криза държавата трябва да помага на тези, които са в затруднение. Ще ни е много по-трудно да правим такава политика, ако от Брюксел духа вятърът на замразяването”, каза Станишев.




Президентът на ПЕС обясни, че когато сме били кандидат за член на ЕС, съпротивата е идвала от дясно, с намерението  България и Румъния да бъдат отложени. „Социалистите бяха тези, които отстояваха, че след като е казано 1 януари 2007г. и България изпълнява своите задължения, които е поела, трябва да стане член на ЕС. Същото важи и за Шенген. Ако Мартин Шулц стане президент на ЕК, съм сигурен, че България ще стане член на Шенген. Затова е важно и кой управлява в Европа. Само победа на социалистите е гаранция, че Българи няма да е втора категория в ЕС”, категоричен е той. Станишев допълни, че социалистите винаги са подкрепяли български каузи, които са справедливи и които сме успели да аргументираме добре.
Специалните програми за младежка безработица са постижение на социалистите в Европа

Сергей Станишев обясни, че един от най-острите проблеми в Европа е младежката безработица и изисква реакция и политическа инициатива. „Разгледахме опита на различни страни в Европа, разработихме го и започнахме европейска кампания. На лице е решение на ЕС - 6 млрд.евро от януари тази година са за специални програми за младежка заетост и преквалификация. И това е конкретен резултат, който ние сме постигнали, социалистите в Европа. От тази програма около 100 млн. са за България”, каза той. По неговите думи тези пари не са достатъчни и затова в Манифеста на ПЕС ясно е казано, че ако европейските социалисти спечелят евроизборите, ще поискат да се намерят резерви в бюджета и значително да се увеличи тази програма. Той поясни и че друго от предложенията в Манифеста е да се намери начин приблизително да се изравни минималната работна заплата в ЕС. „В нашата програма ние сме записали за България 450 лв и то постепенно, през тези години от мандата, ще се достигне. Това направихме и от 1 януари и ще продължим”, заключи Сергей Станишев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 10004 |22.03.2014 Сергей Станишев: Ситуацията в БСП Монтана е изпитание . 37| 6759 |16.03.2014 Станишев: От нова Студена война ние ще сме най-пострадалите . 20| 8335 |26.11.2013 Проф. Константинов за субсидиите: Когато човек е лаком, продължава да иска . 81| 6590 |27.09.2013 Станишев: Борисов е като обидено дете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads