Реклама / Ads
0| 4914 |20.07.2015 ПОЛИТИКА

Станишев: Новото споразумение връща на Македония европейската перспектива

.
Утре президентът на ПЕС Сергей Станишев ще посети Скопие като част от Бюрото на ЕС – Македония в Съвместния парламентарен комитет в качеството му на член на Европейския парламент. Делегацията ще се срещне с всички партийни лидери, представители на гражданското общество, както и с ръководителя на делегацията на ЕС.
 
Миналата седмица беше постигнато Споразумение между четирите основни партии в Македония, което включва връщането в парламента на СДСМ през септември, съставянето на служебно правителство, което да подготви предсрочните избори на 24-ти април 2016 г., и назначаването на специален прокурор, разследващ нередностите според докладите на СДСМ.

„Новото споразумение е важна стъпка за страната по пътя към ЕС и демонстрира, че партиите са се ангажирали да поставят интересите на гражданите на първо място. Поздравявам СДСМ, които първи чуха демократичните гласове в обществото, за показаната отговорност по време на трудните преговори. Очаквам завръщането им в парламента да отбележи възобновяването на истински и приобщаващ политически диалог в страна и те имат пълната подкрепа на ПЕС в тези си усилия.“, коментира преди заминаването си евросоциалист №1 Сергей Станишев.

„Договорениятт срок за оставка на правителството на Груевски ще позволи на служебното правителство – с някои назначения от страна на опозицията, да организира предсрочните избори в съответствие с препоръките на Комисията, Европарламента и Службата за демократични институции и човешки права към ОССЕ (Организация за сигурност и сътрудничество в Европа). Вярвам, че през април 2016 г., Скопие ще бъде различно, излизайки на по-демократичен път в съответствие с ценностите и стандартите на ЕС.“

„Най-важно е безпристрастното разследване за евентуални нередности, за да се гарантира, че никой не е над закона. В това отношение ПЕС ще следи отблизо прилагането на споразумението.

Бих искал да отбележа ключовата роля за осигуряването на окончателното споразумение на евродепутата от групата на социалистите и демократите Ричард Хоуит, който бе част от екипа на ЕС за улесняване на преговорите между страните“, заключи Станишев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5009 |13.07.2015 Станишев: Да се запази Европа обединена беше основна цел на социалистите . 7| 4607 |15.06.2015 Станишев: Подкрепата на конгреса на ПЕС е успех за БСП и за България . 42| 5491 |13.05.2015 Търговското споразумение със САЩ разбуни Народното събрание . 10| 5471 |11.05.2015 Станишев: ПЕС следи играта с етническата карта в Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads