Реклама / Ads
2| 6857 |17.05.2017 ПОЛИТИКА

Станишев осъди В. Симеонов за защитата на колегата си с хитлеристкия поздрав

.
„С изумление прочетох неуместния коментар на българския вицепремиер Валери Симеонов в противоречие с европейските и общочовешките ценности. Нашето политическо семейство счита за абсолютно недопустими подобни изявления, накърняващи човешкото достойнство и поругаващи паметта на жертвите на нацизма. Посланието на тези паметници е да помним, за да не забравяме тези ужасни събития”. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по повод коментара на Валери Симеонов пред български журналисти във връзка с поведението на предложения от квотата на патриотите заместник-министър.
 
"Подобни действия са твърде опасни сега, когато Европа и света са изправени пред предизвикателствата на екстремизма, национализма и тероризма. Хора, които се отнасят така към тази мрачна част от историята на човечеството, нямат място в управлението на модерна европейска България."

При съставянато на новия кабинет в България Партията на европейските социалисти изрази притеснението си от включването на Обединените патриоти в управлението.

 „Днес това притеснение се оказа още по-валидно. В момент, в който цяла Европа казва „не" на национализма - както в Австрия, Холандия и на президентските избори във Франция, у нас коалиционните партньори на ГЕРБ получиха ключови ресори като икономическа и демографска политика, енергетика, здравеопазване, отбрана, вътрешни работи и сигурността на държавата. Силно съм изненадан, че ЕНП прие тяхното участие в правителството и даде подкрепа за управленската програма. Очаквам от премиера Борисов и партия ГЕРБ ясно да се разграничат от поведението на коалиционните си партньори. В противен случай страната ни ще изпадне в сранната ситуация на предстоящ Председател на Съвета на ЕС, обявяващ се срещу неговите ценности.", категоричен бе Станишев.

 

 В обща позиция на Делегацията на европейските социалисти в ЕП се казва следното: „Оценяваме поведението на българския вицепремиер Валери Симеонов като недопустимо и излагащо страната ни. Настояваме за поднасяне на извинение от негова страна, както и за незабавно отстраняване на Павел Тенев от позицията заместник-министър. Очакваме с интерес позицията на Манфред Вебер и колегите от ЕНП, които остро критикуваха подкрепата за правителството от националистите в предишни периоди. Надяваме се, че те ще имат последователна, адекватна и проевропейска позиция."

 

Павел Тенев взриви социалните мрежи, след като се завъртя негова снимка отпреди 9 г., на която той позира с изпъната ръка край восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж.

 

"Нямам "Фейсбук", не съм видял снимка, не мога да коментирам. Нацистки ли е поздравът наистина? На база на кое да го оттеглим - че е хитлерист или член на нацистка партия? Глупости ", коментира той пред „Сега”. Той допълни, че през 70-те години на миналия век като студент го били завели в лагера "Бухенвалд". "Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там... Дали някой не може сега да каже: Подавай оставка и се прибирай на село", заяви Валери Симеонов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 11995 |16.05.2017 Министър не се отрече от ”мутренски” коментари за Борисов преди години . 0| 4117 |28.09.2016 Кр. Георгиева обнови профилната си снимка, ФБ завря от коментари . 1| 4344 |06.09.2016 Без коментар! България - Люксембург 4:3

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads