Реклама / Ads
60| 5125 |18.02.2011 ПОЛИТИКА

Станишев отрече сделка за БОРКОР

.
Сергей Станишев
Не може да става въпрос за никакви сделки между БСП и ГЕРБ. Решението за кадровите назначения в сектор сигурност на премиера са лични. Лично е решението на Сертов да приеме зам.-председателския пост в тази комисия. Това коментира в кулоарите на парламента експремиерът и лидер на БСП Сергей Станишев.
 

Той подчерта, че не е водил разговор с Петко Сертов по повод на предложението за неговото назначаване. Не го е консултирал с мен. В този смисъл няма как да представлява, едва ли не БСП, в тази структура. Станишев обаче не отрече, че бившият шеф на ДАНС има своите професионални качества и дори му пожелава успех и да има възможност да работи прозрачно.

Целият сектор сигурност се тресе от несигурност, обобщи червеният лидер. По повод новото формирование БОРКОР Станишев заяви, че стоят много въпроси без отговор. Как ще функционира БОРКОР, с какви функции ще бъде, постави първия въпрос лидерът на БСП. Според него законодателно по никакъв начин не са определени функциите на тази комисия, а тя би трябвало да е нещо като аналитично звено. Това, което заявява премиерът, говори за други функции, по–близки до полицейските, отбеляза Станишев.

Как тази комисия и нейното ръководство ще разследват сигнал за министър Цветанов например. Вие това представяте ли си го, попита бившият премиер. И добави, че това рискува да се окаже поредната пиар акция за отвличане на внимание.

Соцлидерът е на мнение, че освобождаването на Цветлин Йовчев и ако се потвърди, назначението на Калин Георгиев, означава, че контраразузнавателната функция на ДАНС все повече ще бъде лимитирана. Основната задача на агенцията е да бъде разузнавателна служба на България, да гарантира нейната сигурност. Очевидно се върви към все по-голямото подчиняване на ДАНС, констатира Станишев.

И попита – БОРКОР още една квазиполицейска структура ли ще е и тя ще се занимава както ГДБОП, както ДАНС с борба с корупцията и организираната престъпност.

Сергей Станишев припомни, че при освобождаването на Сертов, премиерът е заявил, че държавната агенция е превърната в „пачавра”. Отказва ли се министър-председателят от тези думи”, попита Станишев. Според него Борисов трябва да изясни и дали поддържа контакти с бившия шеф на ДАНС.

Кой поема политическата отговорност за случващото се в сектора сигурност, интересува се още лидерът на БСП. Защото от измиването на ръце с председателя на ДАНС по никакъв начин не се отговаря на този въпрос смята той. Подкомисията по СРС много ясно заключи, че е имало заобикаляне по същество на закона, че е имало немотивирано подслушване на г-н Танов, че има инфилтрирана информация и че отговорността носят непосредстваните ръководител на сектора сигурност. Кой е непосредственият ръководител на сектор сигурност в изпълнителната власт, зададе риторичен въпрос Станишев.

Всичко, което се прави, се прави, за да се избяга от отговор на политическия въпрос – за отговорността на вицепремиера за случилото се, категоричен е лидерът на БСП. И повтори, че има очевидно огромно нежелание от страна на премиера да предприеме една мярка – освобождаването на Цветанов, която става все по-неизбежна – и все по-очаквана и в България, и в Европа, заяви той. Според червения лидер в момента върви цялостно преподреждане в сектора сигурност в полза на вътрешния министър Цветанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 91| 6993 |12.02.2011 С. Станишев: Какъв ред - то стана бардак! . 21| 7358 |26.11.2010 Доган, Станишев и Петков били национални съкровища . 33| 7961 |08.11.2010 Станишев гони журналисти от тайна завера с бизнеса . 25| 6502 |02.10.2010 Станишев и Първанов в другарска прегръдка за изборите догодина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads