Реклама / Ads
65| 10042 |06.06.2014 ПОЛИТИКА

Станишев отвръща на удара: Избори и задължително гласуване на българските граждани

.
Сергей Станишев
Най-важният въпрос, който стои днес на дневен ред, са изборите, заяви на нарочно свикана пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев. Той започна усмихнат пресконференцията. На основата на резултатите от изборите ще направим всеобхватен и задълбочен анализ, за да се вземат най-полезните решения за обществото.
 

То беше залято от много интерпретации и политически сценарии, водени от политически сметки, а не от загриженост за държавата. Нова политическа реалност създадоха не приказките, а резултатите от вота, за които никой не бива да си затваря очите.

БСП се представи далеч под очакванията. В искането за предсрочни избори на ГЕРБ няма нищо ново, каза той. Вчера с изненада прочетох позициите на лидера на ДПС. Имахме разговори, обсъдихме предварително резултатите от изборите и техните последици.

За тази година правителството устоя на безпрецедентен натиск и постигна немалко резултати, заслужаващи висока оценка, каза Станишев и акцентира върху фискална стабилност и социални мерки.

На изборите се създаде впечатление, че БСП носи цялата отговорност за властта. Пресконференцията на ДПС продължи това внушение. Наред с отчетливите управлениски приоритети и неотложни задачи, ако желаем правителството да бъде полезно, е необходимо по-ясно да бъде очертана ролята на БСП.

Формулата програмно правителство се изчерпа. Министрите са по дефиниция политически фигури, това начало е недостатъчно развито. Не са важни сроковете, а какво може да се свърши за държавата, каза той. Днес всички са се вторачили във въпроса за дата на предсрочни избори и те се представят за универсално решение. Ако приемем резулатите от евровота за представителни, ни очаква трудно коалиционно управление и фрагментиран парламент. Евроизборите очертаха слабите страни на българската демокрация и ниската представителност на властта. Новият ИК освободи България от Костинброд и правенето на избори по герберски. Стана ясно, че властта не е използвана в полза на партията мандатоносител, но има масивен дял на контролирания и купен вот. превръщането на изборите в пазар е тежка диагноза, тя изисква радикално решение.

Време е всеки да поеме своята отговорност за бъдещето на страната. никой отвън няма да ни спаси. необходима е легитимност, тя се постига само ако гласът на хората тежи. Рестартът на държавата изисква промени и законодателни, ако е необходимо и конституционни, които да въведат задължително гласуване на българските граждани. Те да поемат съдбата на България в своите ръце. Смятам да потърсим политическа подкрепа от парламентарните и извънпарламентарните политически сили. Сами по себе си предсрочните избори няма да решат проблемите. БСП никога не се е плашила от избори. ще проведем консултации с нашите партньори за предсрочни избори, кога да станат. Отлагането за една година не е полезно и уместно. няма среда за успешна работа и реализиране на дългосрочни приоритети. трябва да се решават спешни и важни задачи сега и днес.

Тезата на лидера на ГЕРБ - избори незабавно - не е уместна, но те не бива да бъдат протакани, при условие, че няма обществена легитимност. Трябва да се направи необходимото следващата година да се посрещне с бюджет, приет от нов, функциониращ парламент. нито един от сценариите не е еднозначен.

Не знам кои партии с кого имат консултации, аз съм за прозрачност. Показали сме коректност към нашия партньор зад правителството. Дребни сметки на когото и да било не могат да натежат над бъдещето на България. кой ще бъде еврокомисар е нещо вторично; ситуацията е трудна.

Избори напролет не са добро решение; в рамките на тази сесия на НС може да се свършат немалко важни неща за държавата. Готови сме да обсъдим възможни дати и ролята на служебното правителство; силен еврокомисар и позиция в ЕК е важна отговорност за всички партии. Ще потърся подкрепа на НС за това.

Задължителното гласуване не е универсално решение на всички проблеми, каза Станишев. Всъщност ние имаме една полулегитимна демокрация; хората все повече се разочароват. не знам коя партия би спечелила от това; не знам и коя би загубила, каза той.

Умея да нося своята отговорност пред БСП; всички въпроси за БСП ще се обсъди във вторник.

Датата за изборите се определя от президента, ако се стигне до извода, че трябва да има предсрочни избори, което е функция на политическите сили, посочи той.

Аз съм по природа доверчив човек и се отнасям добронамерено и коректно към всеки. От наша страна имахме  коректно отношение към г-н Местан и към премиера. Започнахме разговор и с министрите от кабинета. ще направим цялостен анализ за работата на кабинета, каза Станишев.

Южен поток е важен икономически въпрос за България, беше стартиран от моето правителство, беше отстояван от правителството на ГЕРБ, продължава сега. за мен политизирането на този проект не е правилно и не е справедливо към България и не отговаря на нашия национален интерес. пострадахме от газивата криза и това беше поука за България, трябва да бъде и за ЕС. Държим на европейското начало, но и на нашите национални интереси, подчерта той.

На въпроса може ли да направи коалиция с Борисов, Станишев стана и приключи пресконференцията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 8374 |05.06.2014 Вървяла интрига с ход “Станишев премиер” . 48| 8011 |01.06.2014 Реформа в БСП; Станишев хока, иска оставки . 77| 10133 |31.05.2014 А. Тодоров: Натовска операция трябва за свалянето на Станишев . 53| 6782 |30.05.2014 Станишев: Никога не съм казвал, че ще ставам евродепутат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads