Реклама / Ads
11| 7801 |16.04.2010 ПОЛИТИКА

Станишев ме предаде заради Алексей

.
Мария Мургина
"Всичко, което ви се случи, ви го поръчаха нашите", казал на Мургина, член на ВС на БСП.
 

Мария Мургина, бившата шефка на данъчните, обвини вчера Сергей Станишев, че я е предал, след като през 2008 г. почнали проверки на политици, бизнесмени, пише днес "24 часа". Пред “168 часа” тя посочва като обекти на данъчни ревизии Алексей Петров, Христо Ковачки, Александър Томов, футболните отбори от “А” група и други “известни фирми и имена”. В деня, в който лидерът на РЗС Яне Янев подел атака към Мургина, тя поискала среща със Станишев. Той й обещал, след което от ДАНС разпространили данни срещу нея. Експремиерът отказа коментар. Янев и вчера бе категоричен, че Мургина е ръководила организирана престъпна група в рамките на НАП и това прокуратурата щяла да го докаже. На 19 март с разпореждане на съдия Карамфила Тодорова СГС прекрати внесеното на 10 март дело срещу бившата директорка на Националната агенция за приходите Мария Мургина по 4 обвинения и го върна на прокуратурата за доразследване.

За първи път Мария Мургина разказва за предисторията на обвиненията и отражението върху семейството й. Пълният текст и в какво я обвиняваха - в новия брой на в. “168 часа”.

- Г-жо Мургина, съдът върна и четирите обвинения срещу вас. Как си обяснявате атаките срещу вас?

- Атаките срещу мен са в резултат на накърнени икономически и в частност политически интереси на ревизирани от НАП лица. Става въпрос за известни в обществото фигури, някои от които останаха много неудовлетворени от действията на приходната администрация и започналите ревизионни производства, защото преди старта на НАП вероятно не са били обезпокоявани. По искане на прокуратурата, на ДАНС, на парламентарната комисия за борба с корупцията, на Сметната палата, както и съгласно извършваната селекция в НАП бяха възложени проверки и ревизии на много от известните фигури. Част от тях пожелаха среща с мен, след като започнахме да питаме откъде са доходите им. Обясниха ми, че са изключително недоволни от действията на администрацията и ревизиите, които провеждаме. Опитаха се да обяснят, че вероятно става въпрос за разчистване на политически сметки или поръчкови действия от конкуренцията им, неща, които нямаха нищо общо с предприетите от нас законови действия.

- Поддадохте ли се?

- Очевидно не, за което свидетелстват и последвалите събития. НАП е задължена по закон да извърши тези ревизии и също е обект на постоянен контрол.

- Кои са хората, които са били недоволни от това, че НАП ги разследва?

- Публични фигури, сред които политици, бизнесмени и др.

- Казвате, че някои от тях стоят зад атаката срещу вас. Кои?

- За себе си знам кои стоят зад всичко това. Факт е, че "недоволните" от работата на НАП непрекъснато се оплакваха пред премиера, пред министъра на финансите, прокуратурата и т.н.
Разбирах за тези реакции, но всички наши действия бяха законосъобразни и принципни и аз стоях зад моите колеги, участващи в ревизионния процес. Усещах и подкрепата от моите ръководители. Още от 2006 г. прокуратурата образува проверки по постъпили сигнали от уволнени от мен служители в НАП.

- Тогава не беше ли разпоредено на НАП да направи проверка и на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров?

- Да. Той бе сред проверяваните лица, за които говорим. Имах искане от парламентарната комисия за борба с корупцията за възлагане на проверка за съответствие на доходи и имущества на Алексей Петров и аз я възложих. Той пожела среща с мен по този повод и аз приех. На срещата Алексей Петров каза, че много му е неприятно, че трябва да се извърши такава проверка. Аз го уверих, че това е стандартна процедура, която не би трябвало да го притеснява, ако всичко е наред, както той ме уведоми. Споделих му, че в момента НАП също е обект на проверки от 4 контролни институции, в това число и от ДАНС, но въпреки това се старая аз и моите колеги да си вършим работата максимално добре. Не го познавах преди това, не съм го виждала и след това. Нямам представа как е завършила след моята оставка проверката.

- Тази проверка не беше ли по едно и също време с проверките на Ковачки и Александър Томов?

- Да, тази проверка, ревизиите на много от фирмите на Христо Ковачки, на футболните клубове от "А" група, както и много други ревизии на известни фирми и физически лица стартираха през 2008 г.

- Откъде дойдоха първите публични атаки?

- Публичната атака започна неочаквано за мен на моя рожден ден - 7 февруари, миналата година, когато бе съобщено от господата Яне Янев и Димитър Абаджиев за гигантски източвания на ДДС от служители на НАП с покровителството на Мария Мургина. На 8 февруари помолих лично премиера за среща, той пое ангажимент да се срещнем, но на 11 февруари, след разговор с шефа на кабинета му за среща, ДАНС е информирала неофициално медиите и вечерта ми се обадиха журналисти с въпрос: "Вярно ли е, че не ви е подновен достъпът до класифицирана информация от ДАНС?" Разбрах, че премиерът ме е предал и уведомих министъра на финансите, че ще подам оставка. На другия ден, разбирайки това, ДАНС за няколко часа отново неофициално заля медиите с невероятна помия от слухове и клевети за мен и близките ми.

- Политици свързват РЗС с Алексей Петров. Има ли връзка между тях?

- Това го разбирам сега, не е моя работа. По принцип не коментирам лица, които с неморалните си действия са ме засегнали.

- РЗС твърдяха, че сте прикривали далавери по източване на ДДС за милиарди?

- Бях шокирана от подобно твърдение. Всеки, който познава системата на ДДС, лесно може да се ориентира, че такава афера, покровителствана от изпълнителния директор, който по закон не участва в оперативната дейност, е невъзможна. Докато оглавявах НАП, всяка година събирахме по 1,5-2 млрд. лв. повече данъчни приходи от предходните години. Как едновременно с това ще изчезват и милиарди от ДДС? Трябва да се признае, че атаката срещу мен и цялата система успя. Това беше атака срещу реда, законността и справедливостта. Парадоксът е, че същата бе стартирана именно от лидера на едноименната партия и за съжаление с подкрепата на бившия премиер Станишев.

- Смятате ли се за жертва на политическа атака?

- По-скоро се чувствам употребена за постигането на определени политически и икономически цели. Този сценарий бе разработен от ДАНС, подкрепен и одобрен от бившия премиер Станишев. С одобряването на кандидатурата ми през 2005 г. г-н Станишев подкрепи възможността да стартираме реформата за създаването на НАП. Единствената успешна реформа в публичната администрация в новата история на България. Именно повишената събираемост даде основание на управляващите за намаляване на данъчните и осигурителни ставки. Благодарение на тези добри резултати в събираемостта на приходите предишното правителство и премиерът Станишев безпрепятствено изкараха мандата си - формираха се излишъци, харчеха на воля за социални и инфраструктурни проекти, заплати, пенсии, здравеопазване и др. Вместо да бъда подкрепена в тежката битка със сивата икономика и мафията, аз бях предадена и реформата компрометирана.

- Искате да кажете, че човекът, подкрепил реформата, я е унищожил?

- Точно така. По известни само нему причини той реши, че приходите се събират автоматично и такава реформа пречи на "добрите" му отношения с "недоволни" данъкоплатци. Не случайно приходите главоломно се сгромолясаха след февруари 2009 г. Атаката успя да демотивира данъчните служители.

- Не се ли ползвахте с протекции от БСП, все пак тяхното правителство ви назначи?


- Никога не съм имала политическа подкрепа, особено от БСП. Единственият, който ме е подкрепял през цялото време, беше министър Орешарски. Представителят на БСП в ръководството на Министерството на финансите беше Георги Кадиев, който средно през половин година ми искаше оставката пред премиера. Не бях от БСП и не направих нищо, за да прикрия техни хора. Очевидно това беше проблем, особено за г-н Кадиев. Трябваше им симулация на голям удар срещу корупцията, някой на висока управленска позиция, но не техен човек. Целта им бе да имитират борба с корупцията и да избягнат предпазната клауза, която ЕС щеше да ни наложи.

- Смятате, че от БСП са ви похарчили?

- Това дори ми го каза един техен съпартиец, член на Висшия съвет на БСП, с когото се срещнах случайно. Позна ме и ми каза: "Всичко, което ви се случи, ви го поръчаха нашите." На заседание на БСП, на което имало съпротива срещу отстраняването ми, членове на Висшия съвет попитали Станишев защо ме отстранява при всички суперлативи за дейността и резултатите на НАП? Станишев отговорил, че обвиненията са много сериозни, че всичко било секретно.

- Имате ли обяснение за тоталния срив в приходите, на който сме свидетели сега?

- Старото правителство с отстраняването ми сложи петно върху цялата система, че е корумпирана. Според вас кой служител ще работи добре при това положение? Бивши колеги ми казват, че работят от заплата до заплата без каквато и било мотивация, защото смятат, че ако си вършат съвестно работата, ще им се случи това, което се случи с мен. Февруари, след като започна атаката срещу мен и администрацията, за първи път имаше рязък спад в приходите и през март се сринаха. Оттогава до ден днешен сме свидетели на тази картина. Никога не е било да няма пари за пенсии, заплати, за здравна каса, за НОИ, за обезщетения. Това е ужасяващо. Цялата система е в стрес. Тя видя, че наградата за коректната работа е това, което се случи с мен.

- Как се отрази това на семейството ви?

- Много драматично. От пресата излезе, че аз и близките ми сме най-големите престъпници в държавата. Публикуваха се ужасяващи клевети срещу мен, мъжа ми, свекър ми, Бог да го прости, срещу баща ми, който на 90 г . трябваше да преживее всичко това. Най-ужасното бе, че бях оставена сама от политици и управляващи. Работех за държавата по времето на три правителства, а никой не ме подкрепи. Хубавото е, че не загубих приятелите си, те ме познават, имам тяхната подкрепа и доверие. Имам и прекрасно семейство.

- Сега с какво се занимавате?

- Имахме прекалено много ангажименти по съдебната процедура. Говори се за аферата "Мургина", свързана с ДДС, но нямам такива обвинения. Извършени бяха пълни данъчни ревизии на всички фирми на мъжа ми и на сина ми, на всички членове на семейството ми като физически лица. Бих искала да уведомя близките си, колегите и обществото, че в семейството ни няма констатирани недекларирани доходи, неплатени данъци или несъответствие между доходи и притежавано имущество. В момента не работя. Имам нужда да си почина, децата имат нужда от подкрепа. Имам две малки внучета. Сега, когато разполагам с повече време, чувствам задължение да опиша всичко, което знам за технологията на провеждане на реформи. Моята съдба не бива да демотивира строителите на съвременна България. Освен това съм обжалвала в Съда в Страсбург незаконния отказ за достъп до класифицирана информация.

публикува с малки съкращения 24 часа
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 115| 13217 |12.03.2010 Скандалът е заради олигарсите, костовизация погубва ГЕРБ и Борисов . 28| 15548 |09.03.2010 Световен скандал заради македонски танц, откраднат от България . 20| 11179 |12.02.2010 Свързаха Алексей Петров с Чорни? . 19| 5322 |22.01.2010 От Прага Станишев бори световната криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads