Реклама / Ads
20| 14838 |16.04.2011 ПОЛИТИКА

С. Станишев: Президентът трябва да обединява нацията – имаме по-добри кандидати

.
Сергей Станишев
Тази година е решаваща за развитието на България. Обществото търси алтернатива не само на ГЕРБ. Бойко Борисов е заложил на импровизацията и на харизмата, а правителството е пропуснало уникален шанс да ускори решително усвояването на европейските фондове.
 

Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев в началото на Националното съвещание с областните и общинските председатели на БСП.

Станишев заяви, че овладяване на президентската институция и победа на местните избори за ГЕРБ означава икономическа стагнация, социален упадък и безнадеждност, все по-голяма гражданска депресия и оттук следва огромната отговорност на БСП като опозиция.

Най-важното е да дадем на хората надежда, че може да е различно, че алтернативата сме ние, че имаме визията и волята да изведем страната от днешната безпътица, заяви Станишев.

Длъжни сме да чуваме това, което хората говорят. Необходимо е да сме атрактивни, но не да лъжем в обещанията, каза още той. Станишев посочи, че от ГЕРБ са се оказали неспособни да управляват, въпреки гръмките обещания. Трудно мога да си представя по-голямо разминаване между обещания и реални действия, каза той.

Не трябва да отиваме със стандартни предизборни платформи, чертаещи виждането ни за развитие на страната в следващите четири години, каза той.

Станишев заяви, че след най-тежките първи месеци, когато БСП е била подложена на тотална кампания от лъжи, днес партията е излязла от колапса.

Станишев изрази убеденост, че и в момента се изработва задкулисен сценарий от поредните кръгове, които да предложат на обществото псевдоалтернатива. Според него задкулисните кръгове едва ли подготвят само един вариант и е възможно сценарият да минава през „пускане по пързалката” първо на БСП.

Станишев каза, че първото, което трябва да се каже е, че няма да оправим държавата за 100 дни или една година, не можем да ви обещаем реки от мед и масло. В рамките на една година можем да осигурим на бюджета допълнително поне 1 млрд. лева, които да бъдат насочени към хората с най-ниски доходи. Незабавно трябва да се спре с противоречивите сигнали за данъчната и икономическа политика от страна на централната власт, подчерта той.

Според Станишев премиерът Бойко Борисов е заложил на импровизацията и на харизмата, а правителството е пропуснало уникален шанс да ускори решително усвояването на европейските фондове.

Очакваме от бъдещия президент, подкрепен от БСП и издигнат от партията, ясни политически позиции и поведение. Ключова за нас е връзката личност- политика. По думите му президентът трябва категорично да отстоява конституционния модел на държавата.

Президентът трябва да стане носител на промяната, антитеза на политиката и модела на ГЕРБ за възраждане на конфронтацията и омразата, да обедини нацията. Държавният глава трябва да инициира дискусии и решения по стратегически задачи на нацията, като за това разполага с изключително важен инструмент – Консултативния съвет за национална сигурност. Президентът трябва да работи за възстановяване на самочувствието, кадровия потенциал на армията, дипломацията, службите за сигурност, които са тежко разнебитени и демотивирани от управлението на ГЕРБ, заяви той.

Очакваме президентът да е говорител на обществото по всички язви на прехода – бедността, несправедливостта, злоупотребата с власт, липсата на прозрачност и отчетност, потъпкването на гражданските права, заяви лидерът на БСП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 70| 5736 |09.04.2011 С. Станишев: Спука се поредният балон на партия ГЕРБ . 75| 5496 |05.04.2011 Станишев: Само не и ГЕРБер за президент! . 16| 5121 |03.04.2011 С. Станишев: ГЕРБ тормозят малкия и среден бизнес . 58| 7781 |03.04.2011 Цветан Цветанов: Кандидат-президентът на ГЕРБ може да е жена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads