Реклама / Ads
11| 5924 |20.05.2016 ПОЛИТИКА

Станишев: Против сме решението за премахване на имунитета на депутати от опозицията в Турция​

.
Сергей Станишев
Партията на европейските социалисти смята​ за неприемлив последния ход от страна на управляващата в Турция „Партия на справедливостта и развитието”​ да свали имунитета на депутати в турския парламент.
 
„За нас тази мярка е пореден опит за справяне с опозицията в Турция. Свалянето на имунитета на демократично избрани народни​ представители е още една стъпка на турското правителство за отслабване на опозицията. Това е незаконно, противоконституционно и неприемливо за всяка демокрация. Днес Турция се отдалечава все повече от присъединяването си към ЕС и грубо нарушава   клаузата за защита на граждански права и демокрацията, заложени в споразумението й с ЕС.”, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Новият закон ще позволи разследването на 46 депутати от „Демократичната партия на народите” и 51 от „Републиканската народна партия”  на основата на неясни и неаргументирани​  твърдения.

 Станишев подчерта: „Знаем, че народните представители масово са били  цел  на  турските прокурори под въздействието​  на управляващата  „Партия на справедливостта и развитието". Този закон несъмнено ще ограничи драстично​   възможностите на депутатите да критикуват правителството.


ПЕС подкрепя своите партньори – асоциираните „Републиканска народна партия” и „Демократична партия на народите”, ​борещи се за отворена и  демократична Турция, в която гражданските свободи и правото на изразяване на политическо несъгласие са защитени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5412 |10.05.2016 Станишев: Извинявайте за Пеевски! . 10| 4927 |07.05.2016 Станишев: БСП да стане безусловна и категорична опозиция на статуквото . 0| 4722 |08.04.2016 Станишев: Европа не се разпада, променя се

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads