Реклама / Ads
3| 5632 |08.12.2017 ПОЛИТИКА

Станишев: Скандално е, да не сме в Шенген и да има още изчерпан механизъм за оценка

.
Сергей Станишев пред картината, която ще подари на Стефан Данаилов за юбилея му
По инициатива на лидера на ПЕС Сергей Станишев на 13 декември в Европейския парламент ще се проведе дискусия за членството на България, Румъния и Хърватска в Шенген. Станишев вече е получил подкрепата не само на представителите на ПЕС, но и на президента на ЕП Антонио Таяни.
 
Лидерът на европейските социалисти благодари и на всички евродепутати. "Радвам се, че получих единодушна подкрепа за тази инициатива", коментира той пред медиите.

Вече 6 години, чисто конюнктурно и по съображения на една или друга страна, този въпрос се отлага, което е скандално, възмути се Станишев. Според него подобно поведение подкопава убеждението, че ЕС си държи на думата.

Станишев бе категоричен, че до края на председателството на ЕС от наша страна трите държави трябва да влезем в Шенгенското пространство.

По думите му механизмът за сътрудничество и оценка за съдебната ни система трябва да отпадне също догодина, защото той вече е изчерпан и не дава добавена стойност.

„Всичко това не се прави самоцелно – помните, тази година имах няколко инициативи, по-скоро национални отколкото партийни. Те бяха за това каква Европа искаме да видим и за общата ни сигурност и отбрана. Инициирах ги, за да сме наясно с нашата позиция и съм благодарен и на премиера, и на всички институции, и на лидера на опозицията Корнелия Нинова за участието и защото показахме, че макар да сме хора от различни политически сили, с различни убеждения, опоненти във вътрешен план,  когато става дума за национални интереси можем да си говорим. Това вече е условие за успех, защото не във всички европейски страни е възможно.“, продължи лидерът на евросоциалистите.

„Не смятам, че трябва да се съгласяваме за членство „на парче“ – като подарък за нещо, което ни се полага. Визирам приемането в Шенген по въздух. Надявам се също така през следващата година да се извършат необходимите вътрешни реформи в областта на правосъдието и вътрешните работи, за да отпадне до края на мандата на ЕК и Механизмът за сътрудничество и проверка. Преди две седмици по време на представянето на европейския доклад в моята комисия – по вътрешни работи и граждански права – заявих, че този механизъм загуби своята инерция и своята роля на двигател на реформи. В много отношения той се превърна в рутинно упражнение и за ЕК, и за правителствата. Поради липса на ясни критерии. И стана инструмент за неравноправно третиране на България и Румъния. Не че ние нямаме нашите проблеми в тази област: корупция, организирана престъпност, напротив. Но Механизмът вече не дава добавена стойност, изчерпан е. И ако говорим за сериозно отношение в ЕС по теми като върховенство на закона, политически свободи, на медиите в това число, права на човека, необходим е Общ европейски механизъм, който да се отнася за всички. Защото докато България и Румъния се наблюдват стриктно по тези въпроси и всяка година има доклади, в много страни – като Полша и Унгария например, се погазват основни европейски принципи и политическите стълбове на ЕС.“, завърши анализа си президентът на ПЕС.  

Станишев коментира и евентуалното участие на социалдемократите от ГСДП в германското правителство.

" Всички варианти на този етап са възможни. Конгресът възложи на Мартин Шулц да започне разговори с Меркел. Това ще продължи до средата на януари догодина. След това, ако има добри резултати, ще се премине към мандат за водене на преговори за съставяне на правителство. И накрая ще има партиен референдум дали социалдемократите да влязат в правителството", обясни той.

Според него, по-рано от март не може да се очаква съставяне на правителство, но и другите варианти като предсрочни избори, правителство на малцинството с подкрепата на ГСДП по важни въпроси не са изключени.

Запитан за личното му мнение дали ГСДП трябва да влезе в кабинет на Меркел, лидерът на ПЕС посочи, че управление с участието на социалдемократите е по-добрия вариант от управление без тях, но уточни, че решението е вътрешнопартийна работа на германските социалдемократи.

Накрая Сергей Станишев показа картина, която ще подари на Стефан Данаилов за неговия 75-ти рожден ден и лично написа посвещение към известния актьор и политик: "На бате Серго от Серго!".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4200 |01.12.2017 Президентът на Португалия към Станишев: На Европа ѝ е нужна силна левица . 12| 8215 |26.11.2017 Скандално: Десетки милиони държавен подарък за царя при спечелени дела . 1| 4064 |23.11.2017 Станишев: От донор ЕС трябва да се превърне в инвеститор в мир и икономически възможности за Африка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads