Реклама / Ads
70| 5735 |09.04.2011 ПОЛИТИКА

С. Станишев: Спука се поредният балон на партия ГЕРБ

.
Сергей Станишев
Вчера премиерът изговори няколко лъжи. Всеки проект, който стартира, рано или късно приключва с цена по-висока от първоначалната. Скандалът с шефа на НЕК е „пълен хаос и бардак”.
 

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев преди началото на пленума на социалистите в централата на партията.
„Каза, че „Белене” е подписано в някакви нощни разговори, едва ли не в бара. Това е пълна глупост”, възмути се Станишев и допълни, че в подписания основният договор за АЕЦ-а е записано, че ще има инфлационен индекс, който ще се определя на основа данните на Евростат.

„За пример мога да дам, че всеки проект, който стартира, рано или късно приключва с цена по-висока от първоначалната”, каза експремиера и посочи, че за проекта „Набуко”, чиято първоначална цена е била 8 млрд. евро, само преди няколко седмици авторитетни международни агенции обявили, че проектът ще струва 14 млрд. евро.

„Водихме изключително трудни преговори в руската страна кой точно индекс да бъде приет на основата на Евростат. Това беше доста сложен процес, но никъде по време на нашето управление не е говорено за 6,3 млрд. евро, каквато сума фигурира сега. Такава ескалация не е обоснована”, каза Сергей Станишев.

Той припомни за оттеглянето на германския инвеститор RWE от проекта и обясни тяхната реакция с „постоянно противоречивите сигнали от страна на правителството на ГЕРБ”.

„Сега обръщат позицията, сега премиерът казва: „Отговорите може да са два – да или не”. Най-накрая да каже окончателно – да или не! Това е смешно и безотговорно, което приказват в момента, трябва да умеят да носят отговорност”, каза лидерът на БСП. Според него не е ясно дали на този въпрос ще има отговор дори след два месеца.

Станишев припомни и скандала с шефа на НЕК и го определи като „пълен хаос и бардак”. „Това е необяснимо. Трябва да има единна и последователна правителствена позиция. На БСП позицията е ясна и последователна”, каза той и обясни, че партията иска отговори на въпросите дали проектът „Белене” отговаря на най-високите стандарти за сигурност и каква е реалната му цена.
„За 20 месеца не могат да договорят условията, след като нещата бяха достатъчно ясни и подготвени”, посочи лидерът на социалистите.

От БСП питат при новата структура на партньорите, които влизат в проекта, по какъв начин ще се структурира компанията и как ще се гарантира държавният контрол върху 51% от собствеността и върху взимането на решенията за управлението на „Белене”.

„За всички е очевидно, че се спука поредния балон на партия ГЕРБ”, каза Сергей Станишев и допълни, че според авторитетни социологически агенции България е паднала на ниски нива по отношение борбата с корупцията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 75| 5495 |05.04.2011 Станишев: Само не и ГЕРБер за президент! . 16| 5121 |03.04.2011 С. Станишев: ГЕРБ тормозят малкия и среден бизнес . 91| 6986 |12.02.2011 С. Станишев: Какъв ред - то стана бардак! . 22| 5886 |15.06.2010 Станишев: В главите на ГЕРБ цари хаос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads