Реклама / Ads
141| 17816 |10.02.2012 ПОЛИТИКА

Стягат нова тройна коалиция с премиер Меглена Кунева

.
Медийният шеф Красимир Гергов бил топлата връзка между Гоце и екскомисарката
 
Дни след като Георги Първанов се сбогува с „Дондуков“ 2, битката за парламентарните избори започна с пълна сила. След като бившият президент заяви, че ще се бори срещу Бойко Борисов и ГЕРБ, докато все още бе действащ държавен глава, социологът Юлий Павлов, който е шеф на Центъра за анализ и маркетинг, извади в медийното пространство съмнително проучване. Според него като основни играчи в следващото Народно събрание се очертават ГЕРБ, БСП, Кунева и ДПС.

Останалите партии нямало да успеят да прекрачат 4-процентовата бариера към този момент. Източник на „Торнадо“, близък до Меглена Кунева, коментира, че бившият президент и неговите доверени социолози са изготвили план, с който да спечелят следващите избори, като открият широк фронт срещу настоящата власт Изпълнителите на идеята били медийният бос Красимир Гергов, както и социолозите Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Юлий Павлов. Премиерът Бойко Борисов също потвърди, че частната БТВ, чийто шеф е Красимир Гергов е използвана от бившия президент за представяне на идеите му. Той напомни в телевизионно предаване, че в медията са зачестили изявите му, след като е напуснал „Дондуков” 2, с което потвърди връзката между Първанов и Красимир Гергов. Четиримата, за които се твърди, че са сред най-близкото обкръжение на Георги Първанов, са се заели лично с пиара на Меглена Кунева.

Въпреки първоначалните си намерения самият Първанов да бъде направен министър-председател, ловките социологически манипулатори набързо разубедили експрезидента от тази постановка с мотивите, че в медиите през следващата година и половина щели да излязат компромати и ще лъснат грешки, които е допуснал на „Дондуков“ 2. Тактиците са за варианта Кунева, която да направят премиер на нова тройна коалиция със същите играчи – БСП, НДСВ и ДПС. Дори Първанов да не успеел да оглави БСП, за загниващата „столетница“ на следващите избори нямало друга алтернатива, ако иска отново да е във властта. Единственият й шанс е чрез тройната коалиция с НДСВ, в лицето на бившата еврокомисарка Кунева, зад която жълтите застанаха категорично на президентските избори, както и ДПС.

Ахмед Доган също не бил против отново да даде рамо на бившите си партньори, като отново изиграе ролята на уж добър политически балансьор, без когото не може да бъде съставен кабинет. Преговорите за бъдещия пакт срещу Бойко Борисов започнали още по време на президентските избори миналата година. Тогава шеф на пресцентъра на Меглена Кунева бе политическият анализатор и царист Борислав Цеков. Между двата тура Цеков бе на неофициално посещение при кандидат-президента Ивайло Калфин в кабинета му в НДК. В 40-минутния разговор с Калфин, който е сред любимците на Първанов и бивш негов съветник, само двамата си знаят за какво са си говорили. Запознати обаче твърдят, че може би е била отворена и темата за широкия фронт, който единствено можел да измести управлението на Бойко Борисов на този етап. От новата тройна коалиция вероятно щели да потърсят помощта на още съмишленици, като им обещаят апетитни постове в бъдещия парламент. Свидетели потвърдиха, че миналата седмица Цеков е бил на посещение при Яне Янев От щаба на Кунева, която инициира гражданско движение, заявиха, че доста от верните й съидейници са започнали да я напускат. Посещението на Цеков при Яне Янев може би се дължало именно на тази вълна от недоволни царисти, които научили за пъкления план на Кунева и Първанов, в който не искали да участват. Другият възможен мотив на политическия анализатор е да се опита да изкуши Янев да се включи в новата коалиция. 

Следващият етап от заговора бил поне засега Първанов да стои настрана от остри пререкания и оценки в публичното пространство, за да бъде отклонено вниманието от него по идея на Андрей Райчев и Кънчо Стойчев. Идеята бившият президент да говори как си пие ракията и си яде туршията също била дадена от двамата социолози. Те посъветвали агент Гоце да покаже, че не е недосегаем, а е човек от народа, който живее като всички останали – ходи да си пазарува в кварталния магазин, разговаря с комшиите и се чувства отлично в пълзящия кофраж от времето на соца. За да грабне отново вниманието на червения електорат,  Първанов трябвало да покаже, че е истинският социален лидер. Да измести Станишев, за когото като шеф на ПЕС се предполага, че живее далеч по-охолно от бившия президент, натякващ, че разполага с 60 квадрата в „Красна Поляна“ във всяко свое интервю. Другият помощник в плана „Кунева – премиер“ е социологът Юлий Павлов. Той вече бил изпълнил първата точка от него с озадачаващата статистика, която пусна в медиите.

Според нея останалите партии, които в момента са в парламента като „Атака“ и РЗС нямало да съберат нужните гласове, за да прескочат 4-процентовата бариера на Народното събрание. Активисти от двете партии обаче са изумени от смелите гадателски способности на Павлов. Част от тях по време на редовните събрания на градските организации резонно поставяли въпроса защо през всичките тези години нито веднъж не са били анкетирани от социологическите агенции. Освен личното им мнение, досега никой не се е свързал и с техни роднини и приятели, които да разкажат поне какво точно са ги питали. „Нито един от членовете и симпатизантите на РЗС или техните роднини не са анкетирани през последните 10 години. Това са лъжеагенции, които обслужват нечии интереси“, коментира пред „Торнадо“ депутатът Яне Янев. „Ако РЗС има само 0,3% доверие, както твърди изследването на Центъра за анализ и маркетинг, то аз гарантирам, че ние можем да ги съберем от община Гълъбово, където спечелихме на първи тур. Т.е., г-н Павлов иска да каже, че никой друг в България не би гласувал за РЗС“, възмущава се Янев.

В същото време проверка на „Торнадо“ установи интересен факти около съпругата на Юлий Павлов – Аня. Г-жа Павлова е едновременно медиен съветник на Красимир Каракачанов, като по същото време работи и в щаба на вътрешния министър Цветан Цветанов. Може би това е и една от причините в проучванията на съпруга й да се случват мечтани чудеса. Например, като кандидат за президент миналата година лидерът на ВМРО спечели едва 0,8% от общия вот. В същото време само три месеца по-късно според изчисленията на Павлов се оказва, че той вече има над 14% доверие в обществото.

Същото се случва и с партия ГЕРБ. Миналата година от същата агенция тя получава 31,4% от народната любов, а днес – 32,7%. Т.е., въпреки негативите, които трупа ГЕРБ заради финансовата криза и заради гафовете на МВР, например, процентите й се увеличават. На практика това е прецедент дори в световен мащаб. Павлов твърди, че БСП драстично са вдигнали процента си с шефската позиция на Станишев в ПЕС. Подобни изследвания за рейтингите на партиите в края на миналата година обаче не отчетоха нарастването на процентите сред левите избиратели, които са разочаровани от политиката на партията си. На практика се оказва, че може би става дума за откровена манипулация от страна на социолозите, за да се обслужат в момента интересите на определени хора.

Това може би е и пътят на новата коалиция срещу Борисов към парламента. Неведнъж политическите лидери на по-малките партии са заявявали, че подобни манипулации са добре заплатени от клиентите на социологическите агенции. По думите им процентите между по-богатите партии се разпределят според това кой колко е платил, а за останалите политически сили, които не са внесли съответната сума, остава радостта, че дори все пак са били включени в изследванията.

И сините се бият на фронта „Анти Бойко”
Един от най-известните блогъри в България Иван Стамболов, който е сред върлите поддръжници на Синята коалиция, пусна скандален пост в социалната мрежа Facebook. Един от приятелите на Стамболов директно го попита дали е вярно, че е сред съинициаторите на гражданското движение, което учреди Меглена Кунева. Сула, както е известен сред близките си, не отрече новината. Между него и друг потребител започна полемика. На въпрос защо предава синята идея, Стамболов написа следното: „Ето това е много груба грешка. Аз не мога да се дистанцирам от десните, защото трудно може да се намери по-десен човек от мен. Така че, по-скоро гледайте къде съм аз и търсете дясното там. И не прибързвайте с оценките, защото ако след месец-два видите идолите си до мен, ще ви е неудобно да си спомняте какво сте говорили сега. Просто приятелски съвет от човек, който знае повече..." Депутатът от Синята коалиция Иван Иванов отрече да има някаква връзка между десницата и Кунева и коментира кратко думите на Стамболов: „Всеки може да прави каквото си иска и да носи отговорност за действията си".

Васил Василев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 23584 |13.05.2011 Доган, Борисов и Сидеров – новата Тройна коалиция,Фидосова отрича . 93| 6058 |26.03.2011 Ив. Костов: Синята коалиция се отдалечава от ГЕРБ . 55| 6732 |21.02.2011 М. Димитров: Новата линия на ГЕРБ е коалиция с БСП . 16| 13154 |20.01.2010 Желева си тръгна, да се стягат Нанев, Иванов и Фидосова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads