Реклама / Ads
102| 5859 |04.02.2011 ПОЛИТИКА

П. Стоянов: На 4-ти февруари 1997 всички бяха уплашени

.
Петър Стоянов
Това си е историческа дата; топпосветените от ДС продължиха да дирижират процеса в посткомунистическа България в икономическия смисъл; драматизмът около досиетата беше поддържан изкуствено, каза президентът от 1997 до 2002 г.
 

На последния КС по национална сигурност преди 4-ти февруари 1997 г. основните действащи лица
, в т.ч. Ж. Виденов, Г. Първанов и Н. Добрев се държаха относително разумно. Първанов и Добрев влезли през задния вход на президентството само с една папка, добави той. Всички бяха уплашени, разказа по ТВ 7 президентът на България Петър Стоянов от 1997–2002 г. Той помолил политическите лидери да не поставят представителите на БСП в унизителна ситуация. На този КС се решило, че БСП се отказва от мандата си, че всички други политически сили - също, за да се насрочат избори.

Президентът на България трябва да се уважава
, призова Стоянов. Топпосветените от ДС продължиха да дирижират процеса в посткомунистическа България в икономическия смисъл, каза той. ДС не ни е помагала за НАТО, категоричен беше той. Тогава се действаше много бързо при подаването на молбата за членство, спомни си той.

Приватизацията няма нищо общо с НАТО и ЕС, каза Стоянов. Членството ни в НАТО стана при категоричното нежелание на БСП за това.

Драматизмът около досиетата беше поддържан изкуствено; това отваляне е 1/10 част от разобличаването на комунистическия режим. Трябваше да се каже кой дърпа конците на досиетата; ако това беше станало ясно, щеше да се разбере, че същите имена контролират нещата и днес, съобщи Стоянов. Въпросът за приватизацията се криеше зад репликата "Иване, кажи си", добави Стоянов.

Не мога да си позволя да легна по гръб и да не правя нищо, каза президентът. Важно е и българско име да се появява по международните форуми, да излезем от политическия провинциализъм. Нашата компроматна война и личностни нападки е непонятна за нашите партньори, каза той. В момента Стоянов бил президент на нова фондация, която имала за цел да помогне  на Западните Балкани да преодолеят трудностите. В българския национален интерес е съседите ни да влязат в ЕС, каза той.

Президентът Първанов очевидно е направил нещо с учредяването на АБВ, след като го коментирате 6 месеца, заяви Стоянов. "Ами то всичко може да се коментира по 6 месеца и за едно лайно, може да се говори, напр.", дословно каза водещият Бареков.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6636 |23.01.2011 Цв. Цветанов: Критериите за Шенген да бъдат еднакви за всички страни . 15| 7252 |30.03.2010 Един за всички, всички срещу ГЕРБ . 61| 10479 |26.03.2010 На Велика сряда разпват президента, премиерът - това е урок за всички . 18| 9721 |11.02.2010 Хайде всички на Трактора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads