Реклама / Ads
0| 5254 |20.07.2015 ПОЛИТИКА

Стоилов vs Главчев: Болен (България) здрав (Гърция) носи?

.
Янаки Стоилов
Малко над 7 млрд евро се предвижда да бъдат отделени от Европейския фонд, който като стабилизационен фонд е към еврозоната, заяви по БТВ Янаки Стоилов от БСП. Когато богатите плащат, те държат и бедните да плащат, т.е. да помагат на кредиторите. Гърция е по-скоро страничен фактор.
 
Пари няма да се дават за мостовия заем от България, няма да се стигне до това болен здрав да носи, заяви Димитър Главчев от ГЕРБ. Няма да дадем пари на гръцките пенсионери за сметка на нашите, категоричен беше той. ЕК излиза на финансовите пазари с гаранция бюджета на ЕС, а ние сме членове на Съюза. Гаранцията ще се задейства, ако Гърция спре да плаща. Какъв беше нашият избор - да блокираме като единствена страна тази гаранция ли? Как щяхме да отидем в гърция тогава, банките днес нямаше да отворят, каза Главчев.

Трябваше да знаем какъв е делът на България, след като ни вкарват в този механизъм, призова Стоилов.

Ние го знаем, това е вноската ни за ЕС, отговори Главчев.

Хората чувстват, че липсва последователност, каза Стоилов. Сега беше моментът, ако искаме да се придвижим към Шенген, да поставим условия. А не да централизираме още повече ЕС, други да взимат решенията, а ние да рапортуваме. Според Стоилов третият пакет на Гърция е още по-тежък. Вижте за кого работи цялата тази система - облагоделетлстват се тези, които са участвали. Целият модел трябва да бъде преосмислен и атакуван. ЕС в този си вид престана да е рекламната витрина на световния капитализъм. гонят се други интереси и са далеч от интересите на България.

Според Главчев помагаме на гърците, които не можели да си изтеглят пари.

Според Стоилов ситуацията в Гърция ще се радикализира тепърва още повече. Но не трябвало да се насажда взаимна омраза ида се говори за "мързеливите" гърци. Политиката, довела дотук, е резултат не само от управлението в Гърция, но и в Европа, смята той.

Ние не помагаме с пари на Гърция, а помагаме с европейска солидарност, каза Главчев.

В случая ни се предлага обърната солидарност, тези, които имат по-малко, да помагат повече, репликира Стоилов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6647 |19.07.2015 Янаки Стоилов: БСП трябва да засили позициите си на тези избори . 0| 6088 |14.07.2015 Стоилов: Банките са твърде важни, за да бъдат оставени само на банкерите и финансистите . 0| 5501 |08.07.2015 Янаки Стоилов за Гърция: Сметките трябва да се плащат, но според възможностите на хората . 11| 4857 |05.05.2015 Янаки Стоилов: 25-годишният преход доведе България до отстъпление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads