Реклама / Ads
7| 5217 |17.01.2016 ПОЛИТИКА

Стоилов: Пародия на демокрация е общуването на премиера със съдебната власт

.
Янаки Стоилов
„В началото на годината нито министър-председателят, нито президентът на републиката формулираха ясни национални задачи, които България трябва да реши през тази година. И поради тази причина няма как да оценяваме дали страната се е справила с тези най-важни обединяващи задачи“. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов в ефира на БНР.
 
Като пример той посочи изграждането на защитното съоръжение на границата. Стоилов акцентира и върху някои национални теми, които според него трябва да бъдат разгледани. Той е на мнение, че правителството трябва да подготви и представи програма за преодоляване на тежките дефицити в енергетиката, а също и да изясни при новите условия и какви енергийни проекти ще се реализират през следващите години. „Изборът за генерален секретар на ООН да даде възможност да се избере българската кандидатура“, допълни той. Народният представител е категоричен, че трябва да се определят ясно финансовите взаимоотношения между държавата и общините, да се направят промени в съдебната власт, които да гарантират нейната независимост и ефективност, както и промени в изборното законодателство.
БСП има важни задачи, обобщени в две направления – хляб и сигурност

„Смятам, че и БСП има важни задачи. Можем да ги обобщим и образно и буквално в две направления – хляб и сигурност. Защото първото опира до работата и доходите на хората, а второто до все по-големите рискове от външен и вътрешен характер“, обясни Стоилов. Той е категоричен, че трябва да се прилагат левите стандарти в местната власт, особено по отношение на подпомагане на децата и семейството, каквито практики има в редица общини, управлявани от представители на левицата. „Преминаване към прогресивно данъчно облагане, като наша позиция, която се отстоява в последно време. Да се подобри достъпът и качеството на здравеопазване. България да постави и въпросът за санкциите и контрасанкциите в рамките на ЕС“, обясни Стоилов. С оглед на предстоящия Конгрес зам.-председателят на БСП изрази мнение, че  трябва да бъде ясно продължен и конкретизиран левият курс на партията, да се преодоляват зависимостите, които също са били ограничител на провеждането на споменатата политика. „Затова ние инициирахме и провеждането на консултации с партиите, които поне официално не принадлежат към управлението, за да се предприемат стъпки за вот на недоверие към правителството“, уточни той. Стоилов посочи и трите теми, който са обсъждани и съдържат потенциал да обединят повече депутати в Народното събрание. „Проблемът със сигурността безпокои най-голяма част от българските граждани. Здравеопазването, защото под лозунга за реформи там се извършват действия, които в голяма част допълнително задълбочават проблемите от предишните години. Третата тема е цялата социална проблематика, пречупена през демографската криза, която се задълбочава, особено при днешното управление“, поясни народният представител. По неговите думи в близките дни ще стане ясно дали ДПС ще се отдели от ГЕРБ в подкрепата, която е била не толкова явна и официална, но в ключови моменти през изминалата година, като отговори на въпрос дали ще се включат в инициативата за вот на недоверие.
Решенията, които се предлагат са много по-малки от дълбочината, пред която е изправена и България, и цяла Европа

„Пародия на демокрация и разделение на властите може да бъде илюстрирана с начина на общуване на премиера и съдебната власт, между него и елитния български бизнес, между медии и политици. Имаме компании или лица, които са толерирани от една или друга власт, други, които са рекетирани“, коментира Янаки Стоилов. Като пример той посочи заплахата около 200 000 души да останат без отопление поради нарушаване на снабдяването с газ от една от компаниите, а изведнъж се оказва, че това е било незначително недоразумение, в което и двете страни са се разбрали. „Какво първо не бяха разбрали и второ около какво се разбраха и какво следва от това. Това е тази действителност, а тя рефлектира и върху тежките криминални прояви, когато чувството за безнаказаност води до саморазправа“, каза още Стоилов.

Янаки Стоилов е на мнение, че сегашното управление е обречено, защото сме в условия на разпадаща се държавност. „Това не може да бъде реформирано, а трябва да бъде изградено.  Кризата е толкова дълбока, че ако ние се заемем само с фрагментите на политическата система и подобни задънени улици като електронното гласуване, ще изпуснем цялостния контекст. Решенията, които се предлагат са много по-малки от дълбочината, пред която е изправена и България, и цяла Европа“, заключи Янаки Стоилов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6656 |02.11.2015 Причина за загубата на БСП - "паричната демокрация" и натиска . 0| 6647 |19.07.2015 Янаки Стоилов: БСП трябва да засили позициите си на тези избори . 0| 6086 |14.07.2015 Стоилов: Банките са твърде важни, за да бъдат оставени само на банкерите и финансистите . 0| 5811 |30.06.2015 Проф. Слатински: Ципрас забива нож в гърба на демокрацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads