Реклама / Ads
6| 5723 |07.07.2019 ПОЛИТИКА

Светослав Малинов: Изходът от избора на председател на ЕК не е ясен

.
Светослав Малинов Източник: БГНЕС
Най-важната позиция - председател на ЕК, трябва да бъде гласувана в ЕП следващата седмица и изходът от това гласуване по никакъв начин не е ясен. Това каза Светослав Малинов, бивш евродепутат, сега университетски преподавател, във връзка с разпределението на лидерските позиции в ЕС.
 

Той посочва пред "Фокус", че единственото сигурно е кой ще бъде председател на ЕП в първите две години и половина. „Това е Давид-Мария Сасоли. Този пост се заема от компетентен човек и няма напрежение около неговата фигура, независимо че имаше и други кандидатури“, каза Светослав Малинов.

 

По думите му напрежението около избора на председател на ЕК нараства. В момента има опознаване на фигурата на Урсула фон дер Лайен, тъй като тя няма европейски профил. „Споменаха се и бяха отхвърлени фигури, които от месеци са в европейското публично пространство. Докато Урсула фон дер Лайен се появи без въобще да е споменавана и това създава усещане за нередност, за недостатъчно силна кандидатура. Нейното име излезе след като бяха превъртяни останалите силни фигури. Когато един кандидат за такъв висок пост се появи след като са се блокирали взаимно фракциите и са изключили другите по-силни и известни кандидати, този кандидат не може да събере инерция, освен ако не е безспорен. Тя може да се окаже добър президент на комисията, но просто се появи след като другите се неутрализираха едни други“, обясни Светослав Малинов.

 

По думите му когато няма ясни правила за избор на председател на ЕК, винаги ще има усещане за пазарлък. Ако няма усещане за пазарлък, има усещане за решения на тъмно. „Очевидно опитът да се въведе традиция на водещ кандидат, който да участва в изборите и след това той да бъде избран въз основа на победилата на европейските избори партия, няма да се превърне в традиция. Традицията не се осъществи, не започна да се изгражда и ЕС се върна на практиката на този тип договаряния, които са протичали години наред“, коментира той.

 

 

Светослав Малинов коментира и името на Кристалина Георгиева, което бе споменато като предложение за външен министър на ЕС.

 

„Това е пропусната възможност, дори начина, по който това беше обяснено от премиера, ме притеснява. Не е срамно да не получиш позиция, срамно е да се обяви готовност на България са бъде дадена подобна позиция и след това да се окаже, че България не иска тази позиция“, добави Светослав Малинов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6183 |21.06.2019 Хиновски: Трябва да се провери произходът на парите на ”Еврохолд” . 14| 13631 |25.02.2019 Светослав Терзиев: Кьовеши е единствената кандидатура, която дава надежда . 7| 7601 |15.06.2018 Светослав Малинов: ГЕРБ извършиха предателство за АЕЦ ”Белене” . 5| 7072 |04.12.2017 Светослав Малинов: България е първата държава, която ще европредседателства под мониторинг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads