Реклама / Ads
10| 7594 |17.02.2009 ПОЛИТИКА

Световен газов карнавал в Пловдив. Хипотетично...

.
Невероятно, но факт: Пловдив взриви световния новинарски поток. Не, не, внучето на онзи олигарх няма рожден ден... Просто от 22 до 24 април под тепетата (шаблон №1, изместил „градът на Альоша") ще се проведе Световен енергиен форум.
 

Каквото и да значи това. Край Марица (шаблон №2) ще пристигнат държавният секретар на САЩ - Хилъри Клинтън и премиерът на Русия - Владимир Путин. В списъка са държавни глави от още 28 държави. До момента 20 от тях са потвърдили участието. Вече се знае, че домакините ще правят специално за Путин парилка (руска национална баня - напарваш се, а теляк те удря с брезова метличка по тялото, процедурата най-често завършва с пиене на водка с бира). Все още не е ясно дали няма да изникне и някоя мини пустиня с оазисче в чест на шейх еди кой си... Така де, няма да се излагаме пред чужденците.

За специалното мероприятие вече се формира и специален щаб. Направо Генерален щаб, ако питате мен, воглаве с върховния главнокомандващ президентът Георги Първанов, по чиято идея се провеждала срещата.

Блян, който политическата класа и олигархията очакват с туптящи сърца, както Виенски бал или награждаване с орден „Стара планина". Казва се „изпиране на образ" - целият си в бяло и отникъде не се чуват подвиквания „крадци, крадци".

Най-неочаквано обаче ДАНС и прокуратурата туриха прът в колелото на тази толкова слънчева приказка. В смисъл, че височайшето събитие може да мине без участието на някои персони, досегашни абонати за ВИП-вечеринките.

Финансовият експерт и бивш депутат от левицата Кольо Парамов вещае арест за двайсетина народни представители от управляващата коалиция, ако се разплете чорапа „ДДС". Белезници имало и за знакови олигарси, близки до властта. „И стопи се споменът за снега, не остана даже диря...", казва Расул Гамзатов. Бре, лоша работа. Уж политиците и олигарсите ни си бяха купили индулгенции за вечност, а изведнъж някой обърква нещата. Въпросът е кой, като над тях е само Бог...

Законът, е правилният отговор в някои държави. Какво става тук. Мургина е извън играта. Обществото моментално обърна поглед към ДАНС, МВР и прокуратурата: „Айде, момчета, да видим докъде ви стиска да бръкнете". От кога чакаме такова нещо, като панагюрци московци! Ако това се случи, през април на световната среща нещата няма да изглеждат, както изглеждат. Представете си следната виртуална сценка: Тежки лимузини спират плавно пред входа на х-л „Санкт Петербург". parilka.jpgБодигардове се разгръщат в защитно „ветрило". Десетки камери и микрофини са вперели „поглед" във великия миг. Появява се Първанов. След него величествено излиза от колата Путин. Двамата големи правят няколко крачки и изведнъж замръзват: пред входа не ги очаква Георги Гергов с цялата му фамилия до него. Няма я величествената глътка триумф, чакана толкова дълго от известния бизнесмен. Оказва се, че Гергов е в ареста заради някакви злоупотреби. Хипотетично. Ако Гергов бе чел повече, също хипотетично, би възкликнал горко, вперил поглед в късчето небе, процеждащо се през решетките, като един истински наранен цар Иван Василиевич - Грозни: „Защотакова злокобно предателство, защо точно ти!", отправени към княз Андрей Курбский.

Натататък. Пред хотела на друг пловдивски милионер - Ветко Арабаджиев слиза самата Хилъри Клинтън. Президентът Първанов посочва с премерен жест към входа, където би трябвало да е подредена величествената редичка: Вълчо (Ветко), съпругата Маринела (автор на семейния стайлинг), синът, кандидат-шампион в някаква Формула, сестра му, а до нея, сплел пръсти в нейните - вратарят Ники Михайлов, син на вратарят-шеф Боби Михайлов... И о, ужас! Редичката я няма по същите причини като герговите. Всичко това е хипотетично.

Но в. „24 часа" твърди, че 7 олигарси са източили близо 700 млн.по ДДС. Това означава, че се знаят имената, но се чака знак отгоре. Не че хората не ги знаят, де. Ще попитате, как ще се чувства Георги Първанов в такава ситуация? Все още Галена, Лещански, Теодора Стефанова и други оракули не са се произнесли. Но няма да му е лесно. Драматизмът на мига може да изтръгне от устата му горчивите думи, като един същински цар Иван Шишман: „Нима настъпва кървавия залез... О, Боже, кажи ми как да спра враждата между небето и Земята!..." Ако е гледал пиесата на Камен Зидаров, разбира се. Чисто хипотетично. Нали правите разлика с реалити живота. Там нещата са структурирани по друг начин: Мургина е оневинена, аферата „ДДС" - заметена, Петко Сертов и Борис Велчев получават похвали, пишем доклад до ЕК, че се работи по въпроса и всичко утихва.

Пловдивската ученичка Петя Драгоева от 2-а клас на у-ще „Яне Сандански" го е написла най-точно в сайта на класа: „В гората имаше карнавал. Пръв дойде Кумчо Вълчо (не Ветко, бел.ав.). Той беше облечен като космонавт. След него пристигнаха Зайо Байо и Мецана с маски на лицата. Кума Лиса се представи като манекенка. Ежко Бежко беше фотограф. Веселбата започна." Както се казва: всички прилики с действителни лица са случайни...

 

Севт Трети

 

P.S. Както малцина знаят, аз съм син на цар Котис. Днес археолози спорят кой е основал Севтополис - баща ми или аз. Знам точно, но нека оставим прокуратурата да си свърши работата. Според  някои специалисти бронзовата глава, изобразяваща моя милост и открита от Георги Китов, царство му небесно, струва 150 млн евро. Бре, а онзи наивник - великия Лезип, се съгласи да я направи срещу един сервиз за вино. Вярно златен, ама сервизче... Следите ли ми мисълта? Става дума, че тази глава може и да е фалшификат, а истинската да е продадена в странство. Допускам го реално, а не хипотетично. Но как да се разбере истината, като проектозаконът на онази мома от парламента - Нина Чилова, не става и за чеп за зеле. Ще спра до тук, не за друго, а защото знам колко е важно да се пази тайна. Ето момците от ДАНС и прокуратурата като са си заключили устата - нищо не достига до инспектор Яне от Сандански. Нито думичка... Така че, можете и да предполагате кой се крие зад псевдонима Севт ІІІ, но какво от това...

 

Илюстрация: „Руска баня", худ. Коломиец М.В.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6531 |10.02.2009 МОН кове закон за министъра си, мълвят из научната общност . 17| 6091 |04.02.2009 Либерализъм или бошлаф? . 11| 6583 |02.02.2009 Размисли за газовата криза . 14| 6360 |01.02.2009 Балът на вампирите в Давос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads