Реклама / Ads
55| 19407 |02.05.2011 ПОЛИТИКА

Таен план – Живков, царят и патриaрхът да поемат прехода

.
В края на перестройката и началото на българския преход бившият първи на комунистическата държава Тодор Живков е лансирал създаването на триумвират между него, Симеон Сакскобургготски , царят в изгнание, и българския патриарх Максим.
 

Целта е била да се балансира прехода на България към демокрация и да се зарови враждата в обществото. По-късно обаче среди до Живков го разубедили да реализира смелата идея. Това разкри сензационно последният политически съветник на бившия първи комунистически лидер Константин Чакъров в предаването на ТВ 7 Бодилник.

Заедно с политическия лобист Яков Джераси и бившия шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев тримата дебатираха в студиото на Николай Бареков имало ли и е таен заговор за връщането на Симеон в България и възможно ли е сега да бъде възкресен за кандидат- президент и върнат в политиката.

Яков Джераси не отрече, че през 1996 г. е работил за реализирането на т.нар. проект “Шипка”, който е целял връщането на царя тук. Той призна, че лично Любен Гоцев се е интересувал тогава от тази идея и е искал да му бъде уредена среща със Симеон в Мадрид. В замяна на това Гоцев е предлагал при идването си в България Симеон да бъде подкрепен от силните среди в БСП и тайните служби.

Според Джераси след първото си връщане през 1996 Симеон сам си е взел нещата в свои ръце и е реализирал проекта НДСВ и спечелването на премиерския пост. За съжаление обаче бившият монарх не виждал разликата между сини и червени, а в желанието си да покаже, че може да работи с всички. Царят дори пратил Джераси да уговаря внучката на Живков Евгения Живкова да стане депутат в листата на НДСВ.

Константин Чакъров също потвърди, че идването на Симеон не е свързано с никаква конспирация, на власт го докарала обстановката в България. Той потвърди, че в последните години на комунизма Симеон не е приеман от Живков като враг на България, напротив - бившият първи стимулирал хората си да се виждат със Симеон в чужбина и да пият с него не само кафета, но и коняк.

Според Методи Андреев обаче, ако през 1996 г. не е личало толкова ясно, че връщането на Симеон е плод на конспирация, то сега са направени достатъчно разкрития в тази посока. Бившият шеф на Комисията по досиетата припомни, че изгоненият монарх е бил разработван от руските служби и от българските им колеги с оперативните дела “Патриоти” и “Крупие”. В тях Симеон бил характеризиран като комарджия и хазартен тип.

Това са глупости, царят е далече от комара, опонира му Яков Джераси. Той призна, че преди време го е нарекъл “тутманик”, заради лековерното му доверие към хората, но и веднага допълни, че в бълагарските представи тутманикът бил нещо много вкусно. Джераси декларира също, че при първите си срещи с величеството никога не е ставало дума за имоти, гори и тяхното връщане.

В разговора се включи по телефона и бившият шеф на разузнаването Бриго Аспарухов. Той потвърди, че ако в България има разумни политици, Симеон Сакскобургготски трябва да се върне и да бъде издигнат за президент. Но поради личните амбиции на партиите, тази идея не е реалистична.

Яков Джераси пък посочи, че царят може да играе за президент единствено, ако му предложи Бойко Борисов и се лансира като кандидатура на ГЕРБ.

Ако приеме подобно предложение, ще сгреши, категоричен е съветникът на Тато Константин Чакъров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 9163 |01.05.2011 Р. Инджова: Царят-премиер ми каза, че неговите министри се плашат от мене . 19| 6699 |26.04.2010 С мъдрости за Нане и Вуте царят критикува ГЕРБ . 45| 10195 |21.08.2009 Царят става съветник на премиера . 2| 11073 |04.06.2007 Царят смени антуража си, „панайотките” – в немилост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads