Реклама / Ads
16| 8354 |26.04.2012 ПОЛИТИКА

Тайни срещи и предизборни пазарлъци започнаха БСП и ВМРО

.
Мъртво вълнение надига привидно спокойната повърхност на воеводската организация ВМРО. То е предизвикано от предконгресното разместване на пластовете, месеци преди най-висшия форум на оранизацията, който ще се състои през октомври.
 

На него освен, че ще се проведе дебат за бъдещето на ВМРО, която през последните години стремително се топи, ще се обсъжда и евентуалната коалиционна политика, която ще цели извоюването на поне 1-2 депутатски места в следващия парламент. Тази политика обаче също куца сериозно, тъй като воеводите, които с носталгия си припомнят времето, в което нямаха особена нужда от чужда помощ, а обратното - сами бяха ухажван партньор - вече години наред попадат на неподходящи съюзници и наблюдават НС предимно от външната му фасада.

 

Най-горещият картоф на предстоящия конгрес обаче си остава същият, който тормози организацията от години – лидерският. На върха на ВМРО лидерът е несменяем, независимо от честите заявки, че е време за нов. Самият Каракачанов често уверява, че ще си подаде оставката, че трябва да има подмладяване на всички нива, разкриват редови членове на организацията. Преди миналия конгрес Кр. Каракачанов не се умори да повтаря, че ВМРО е съвсем демократична организация и всеки делегат може да бъде кандидат. Сега всички очакват, че този рефрен ще се повтори. Въпросът е дали вербалната заявка ще бъде последвана от реално оттегляне. Запознатите са единодушни, че това няма да стане и този път. Нещо повече – твърдят, че предконгресните сондажи и пазарлъци са в ход. Пловдивските отцепници около Славчо Атанасов били поканени отново да се завърнат в лоното на „правата вяра”. Тази идея впрочем не е нова, тя се беше появила и около миналия конгрес, затова и сега не е невъзможно тя да се реанимира, смятат хора от бившите структури на ВМРО в Пловдив. Идеята била свързана с това евентуално обединено ВМРО да се оглави от двама съпредседатели, та картинката да изглежда максимално демократична. Самият Красимир Каракачанов едва ли би се възпротивил на подобно завръщане на отцепниците, особено ако той стане, т.е. остане, единият съпредседател. Така би се появил единствено чисто техническият въпрос кой ще предложи кандидатурата му след многократните заявки за оттегляне, но пловдивчани твърдят, че за подобен акт човек винаги щял да се намери. Запознати разказват, че настоящият лидер имал огромно желание отново да депутатства, вместо да се подвизава по танцувални, кулинарни и исторически предавания из всевъзможни медии, за да напомня непрекъснато за себе си.

 

За да няма изненади обаче Каракачанов действал и на друг, резервен фронт. Преди известно време между него, червения Румен Петков и още неколцина посветени се състояла знаменателна тайна среща, полята обилно с течни елексири, на които и двамата политици били почитатели. За нея под сурдинка споделиха социалисти, които не гледали с добро око на подобна възможност. Те напомниха за историческите тежести и бариери във взаимоотношенията между двете организации с дълги истории. Имало принципни различия, които не трябвало да се забравят, още повече, че Каракачанов в миналото нямал навика да се изказва ласкаво за столетницата. Въпреки това обаче на въпросната среща, която на „Позитано” не се възприемала еднозначно,  Р. Петков призовал воеводите да забравят миналите дрязги и да погледнат заедно в близкото бъдеще, където можело да си сътрудничат ползотворно. Социалисти казали направо, че не желаят да стават ракета-носител на Каракачанов за следващото НС. Случайно или не, последва и „свиждането”, което си устроиха Каракачанов и Станишев в НС наскоро, когато решиха, че изповядват едни и същи идеи по темата „Белене”. Дали ще има някаква коалиция ала Стендал в червено и черно, все още било рано да се гадае, казват редови членове на воеводската организация, но добавят, че с оглед на събитията, не биха се изненадали. И призовават внимателно да се проследят следващите стъпки на Каракачанов. Те нямало да са танцувални, но пък щели да подскажат доста предизборни тенденции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5826 |02.06.2011 Н. Младенов поиска Русия да ни върне тайни архиви . 59| 8968 |18.05.2011 Божидар Димитров - тайният кандидат-президент на ГЕРБ? . 18| 5569 |11.02.2011 Тайни служби на квадрат ли режисират скандалите? . 40| 10190 |25.10.2009 Тайният доклад: 2 х 8 или капан за новобранци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads