Реклама / Ads
7| 8126 |25.02.2014 ПОЛИТИКА

Tимошенко? Не, благодаря!

.
Юлия Тимошенко
След над две години затвор Тимошенко излезе на свобода и обяви, че ще се кандидатира за президент. Не всички украинци обаче одобряват решението ѝ. Те смятат, че тя не е подходяща да изведе страната им към ново начало.
 

При първата си поява пред демонстрантите на площад "Независимост" в Киев, излязлата от затвора Юлия Тимошенко обяви, че ще се кандидатира за президент. Въодушевлението на украинците обаче не бе кой знае колко голямо. Известният коментатор на киевското онлайн-издание "Украинска правда" Серхий Лешченко се изразява повече от ясно: "Юлия, стига ни толкова!". Той признава, че процесът срещу Тимошенко е бил политически мотивиран, но в същото време смята, че сега не е ред на Тимошенко да управлява страната.
 

Според него, новият държавен глава би трябвало да бъде някой, срещу когото не е имало никакви обвинения в корупция. А срещу Юлия Тимошенко имаше такива. Журналистът припомня, че като управителка на газовия монополист "Обединени енергийни системи на Украйна" през 1990-те години бившата премиерка е натрупала милиони.
 

"На площад "Независимост" се родиха хиляди лидери, които не биха управлявали по-лошо от Тимошенко", пише в блога си Лешченко. Подобно мнение се чува все по-често. "Скъпа Юлия Тимошенко, ние не демонстрирахме за Вас на площад "Независимост", нито пък за Вашия заместник Александър Турчинов", пише една активистка във Фейсбук и добавя: "Не за вас мряха и хората по уличните барикади". Същата блогърка по-нататък изказва мнение, че за Тимошенко ще бъде по-подходящо да се подложи на планираните медицински изследвания в Германия, вместо да се стреми към президентския пост в Украйна.

Президентът Турчинов - дясната ръка на Тимошенко

В неделя (23.02.) Александър Турчинов беше избран от парламента в Киев за временно изпълняващ длъжността президент на страната. Преди това пък той стана и председател на парламента. С тези си два поста Турчинов, който е смятан за "дясната ръка на Тимошенко", се превърна в най-овластената фигура в страната. В своето обръщение към нацията той обеща "завръщането на Украйна в кръга на европейските народи", но едновременно с това и добри отношения с Русия, ако тя не оспорва европейския избор на Киев.
 

Завръщането на Тимошенко в политиката крие доста потенциал за нови конфликти, смятат мнозина наблюдатели в Киев. Плакатите с лика на бившата премиерка присъстваха от самото начало на протестите на площад "Независимост", но исканията за нейното освобождаване никога не са били основен приоритет. Нито оспорваният политически процес срещу бившата водачка на опозицията, нито осъждането ѝ през есента на 2011 са събирали толкова много хора на протест, колкото през последните месеци. В нейна подкрепа се събираха около стотина нейни привърженици и не напразно се създаваше впечатлението, че Западът е този, който проявява по-голяма загриженост за съдбата на Тимошенко, отколкото нейните собствени сънародници.

Не са малко украинците, които обвиняват Тимошенко за провала на "Оранжевата революция" от 2004, в която бившата премиерка игра основна роля. Хората не са забравили и как през 2009 Тимошенко явно беше готова на сделка с Янукович, за да се промени конституцията. Самият Янукович обаче впоследствие се отметна от договорките с нея.

Кличко или Тимошенко

Конфликти се очакват и между нея и Витали Кличко. Отношенията между двамата опозиционни политици от години насам са напрегнати. Когато Кличко искаше да стане кмет на Киев през 2008, Тимошенко му отказа подкрепа и издигна като своя кандидатура заместника си Турчинов. Нито един от двамата тогава не постигна успех на изборите. Сега както Тимошенко, така и Кличко имат амбиции към прездидентския пост. Междувременно те ясно заявиха и претенциите си. Актуални социологически проучвания за шансовете на единия или другия няма, но предишни изследвания даваха минимална преднина на Кличко. За разлика от Тимошенко, която беше принудена да стои в затвора, Кличко разви голяма активност покрай барикадите, опитвайки се да предотврати проливането на кръв. Сега той вероятно се чувства неправилно подминат и пренебрегнат.
 

В неделя (23.2.) Юлия Тимошенко до известна степен "даде на заден ход", заявявайки, че "сега не е време" да се обсъжда избора на нов президент. Наблюдатели обаче предполагат, че тя няма да се откаже лесно от претенциите си към президентския пост. Тимошенко е най-опитната от всички опозиционни политици, а има и най-голям дар слово.

(Deutsche Welle) 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 7283 |25.02.2014 КНСБ: 3/4 от българите очакват предсрочни избори . 106| 7992 |24.02.2014 Радан Кънев: Моята работа е Борисов да не е лидер на дясното . 54| 7151 |24.02.2014 Президентът да реши бързо за Изборния кодекс, подкани Манолова . 8| 7230 |23.02.2014 Осман Октай: ДПС манипулира с противоречиви тези

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads