Реклама / Ads
17| 13913 |28.04.2011 ПОЛИТИКА

Тони Филипов, д-р: ПП „Четвърти километър” е обречена на успех

.
След Бойко Борисов вече е много лесно да се управлява държава
 

интервю на Боби Лещаров

- Д-р Филипов, има ли алтернатива на управлението на ГЕРБ?


- Винаги има. Само в ГЕРБ си мислят, че няма. Но, дето се вика, никога не чуваш изстрела, който те убива. Ние с всеки изминал ден ставаме все повече. Онзи ден МЗ съобщи, че лудите у нас станали 170 хил. Това е един сериозен потенциал за бъдещата партия ”Четвърти километър” (ППЧК). Но освен него имаме и поне три пъти по толкова периферен електорат - хора с по-леки разстройства. Тези хора сега са непредставени. Имаше известна надежда „Атака” да ги представлява, но Сидеров налапа баницата, което показва, че не е луд…

Тъй че, ако се обединим под мъдрото ръководство на д-р Филипов, ставаме незаобиколим фактор в политиката. И ще отнесем другите партии като пенсионер типов хляб. Мълвата за нашата партия върви направо като лавина. Само вчера ме каниха да участвам в три телевизии. Но ние мислим, че народът получава вече рефлукс (връщане на стомашно съдържимото – бел. ред.) от политици по телевизията, затова отказахме. Ние не щем електоратът да ни вижда. Ние искаме той да ни усети. Ах как само ще ни усети…

- Всички с нетърпение очакват появата на ПП «Четвърти километър». Защо се бави учредяването й?


- По същата причина, по която никой не смее да си покаже кандидат-президентите. Щото веднага ще ни извадят диагнозите... Пък и не беше узряло времето за нас. По някои много отдалечени села и махали още не е стигнала реалната информация за управлението на ГЕРБ. Например наскоро ходих при едни тетевенски колибари. Те не знаеха, че ни отлагат за Шенген. Страшно се скапаха, като им казах. От друга страна, и ние самите не бяхме набрали нужното самочувствие да управляваме държавата. Но след Бойко Борисов вече е много лесно да се управлява държава. И третата причина е, че чакахме нишан от Горе.

- Получихте ли го?

- Да. И то съвсем недвусмислен нишан, не някакви неясни сънища… Но повече не мога да кажа. Това е интимно. Сега има всички условия, за да се тръгне към реално конституиране на партията. Но по-важното е, че получихме нишан и от едни хора, които са дали път на всички партии в новата ни история, като се почне от СДС и се свърши с Яне и Сидеров. Не са против да опитаме и ние... Което много ме радва, защото през 2005 г. Бойко беше ходил да ги моли да му дадат едно рамо за министър на МВР, те му отказаха, което значително забави кариерното му развитие...

- ППЧК има ли вече програма за управление? Споделете някои от основните акценти!

- За програмата още не съм единодушен. Затова работим по две стратегии. Първата наричам условно „Тояга”. Ще крадем, ще лъжем, ще бием, дете в майка и пенсия в старчески дом ще разплачем, изобщо ще докараме тоя народ до просешка тояга и когато нема вече какво да губи, „освен оковите си”, ще не ще - да въстане. А ако и тогава не ще да въстане, което също е възможно, ние лично да го организираме това въстание. Като дигнем три пъти акциза на ракията.

Втората ни стратегия носи названието „Морков”. Тя е изцяло научна. Изградена е върху твърдението на един социолог от агенция „Калъп”, който обясни, че народът се революционизирал не като обеднявал, а като забогатявал. Звучи абсурдно, но както е казал Айнщайн, една идея няма никакъв шанс, ако в началото не звучи абсурдно…Та от „Калъп” обясниха: „Когато най-бързо растяха доходите, имаше най-силно недоволство.” Което, ако е вярно, променя рязко дискурса. Затова обмислям да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством които не по-късно от 200 дни от вземането на властта с прочутия български мързел и клептомания така ще променим живота на българина, че той няма да си го познае:

1. Безплатно образование и здравеопазване. 2. Пенсии 2000 лв. (А ако влезем в ERM II, в евро.) 3. Средна работна заплата 4000 лв. 4. Детски надбавки: за първо дете 500 лв., за второ 1000, за трето к…, пардон, не се предвиждат. 5. Национализация на «ЛУКойл», «МТел», Софийски университет, «Софийска» и други води, ЧЕЗ, Е.ОН, «Червило», «Син Сити» и т.н. 6. Пределни цени (хляб 26 ст., бензин 78 ст., ракия 2.15 лв., кисели краставички 35 ст. и т.н.) 7. Средна продължителност на живота 93.5 години. 8. Пенсионна възраст за мъжете 42 г., за жените – 43. 9. Безплатни лекарства, в това число виагра, левитра, циалис, трибестан. 10. Въвеждане на народно законодателство: Закон за изтребване на разбойниците, Закон за Народния съд, Закон за излизане от ЕС и НАТО, Закон за националния отбор по футбол и т.н. Да не пропусна – Закон за легализация на леката дрога. Това, освен че ще ни докара всички избиратели от района на Петрич, ще ни осигури и подкрепата на американската амбасада в лицето лично на Н. Пр. посланик Уорлик. Пък, ако е рекъл Господ, може да се сдобием и с такъв виден пропагандист като проф. Дайнов. Нашият лозунг е: Никой не може да ви даде толкова, колкото ние можем да ви обещаем!

И понеже сега сме в Страстната седмица… Бойко обяви Разпети петък за почивен. Но ние, като дойдем на власт, ще обявим цялата седмица за почивна… . Както казваше незабравимият Карл Маркс, май в „Критика на Готската програма”, качеството на живота е в пряка връзка със свободното време.

И изобщо след един наш мандат ще се премахнат и последните разлики между “Четвърти километър” и останалите километри.

- Докторе, това с тия заплати и пенсии сериозно ли е?

- Сериозен съм като пенсионер, който си брои рестото.

- А какво ще отговорите на критиците, които подозират, че и вие обещавате, докато влезете в парламента, а после ще забравите? Ще се продадете ли на статуквото?

- Има такава опасност, но тя не бива да се хиперболизира. Нашето детство не е било толкова бедно, като на некои други. В смисъл, че филия с мас никога не сме ял. Често сме ял циганска баница, но мас никога. Освен това политическият истаблишмънт е свикнал журналистите да се продават евтино и ще ни предложи ниска начална оферта. Но сме категоричен, че ще държим цена. Тъй че поне година-две няма да се стигне до действено споразумение. През това време ще сме провели основните реформи.

- Партия се прави с пари. Как ще се финансира ППЧК?

- И това е измислено. Първо с членски внос – 10% от приходите преди облагане. Щото след облагането може да не остане, не за друго. В ППЧК членският внос ще е авансов. Щото в БСП например има много случаи да гушне некоя пенсия босилека и да завлече партията. След това, държавната субсидия. Понеже ние ще спечелим огромен процент, значи ще получим и огромна субсидия. Стопанска дейност също. Офиса, дето ще ни го дадат в центъра, ще го направим пийп шоу, с намаление за пенсиите. Те нали са свикнали само да гледат, без да пипат. Или бинго зала. Там също много ходели. Може и една книжарница да направим, такава като за вашето издание, дето на дувара пише: "Списанията се разглеждат с две ръце!"… Тамън там ще се продават и книгите на нашия лидер, демек моите. Защото смятам да изложа подробно идеите ни на първо време в един тритомник „Защото сме луди”. Предвид на това, че Станишко взе за една брошурка 18 000 лв., мисля, че могат да се изкарат 50-100 хил. лева от тази работа. Мислех да инвестирам и собствени средства, но поради раздвоената самоличност и някои имуществени спорове, които възникнаха в рамките ми, финансовият ми ресурс е блокиран до произнасянето на съда.

- А как стои въпросът с „бандата кадри”?

- Бандата кадри е много важна. От сега се оглеждаме за опитни хора, такива, които са сменили поне 2-3 партии. Партийното строителство е наука, не възнамеряваме като гражданите да почваме да строим партия на гола поляна.

- Ще промените ли данъчната политика? Ще запазите ли плоския данък?


- Не, ще бъде премахнато всичко плоско – плоският данък, хуморът на Бойко Борисов, плоското стъпало (дюстабанът)... Знаете ли, че циганите не хващат дюстабан? Щото ходят много боси. Ще направим така, че и българите да не хващат. Изобщо ще направим така, че народът да заприлича на снимка на Спенсър Тюниг, ако ме разбирате… Оня, дето съблича хората и ги снима ужка прави изкуство. Голямо изкуство, нема що.

Ще въведем нов тип данъци, такива, каквито населението само ще припка да плаща. Колегата Волтер пише, че ако се въведе данък върху остроумието, всеки ще го плати с удоволствие. Никой няма да иска да мине за глупак. И не просто ще напълним хазната, а ще се отрази на целия ни живот. Знаете ли как ще ни олекне, като престанат някои хора да се правят на остроумни по телевизора, в НС, в МС, в СЕМ? Просто си показва бележката за платен данък и кара по същество… Ще има и необлагаем минимум, така че някои хора, нямам предвид Бойко Борисов, по-точно - не само него, да бъдат освободени от тоя данък.

- В ППЧК ще дадете ли път на младите хора?

- Не. Докато дойдем на власт, те почти всички ще са избягали вече. Ние ще издигаме главно хора от трета и последна възраст. Така ще се гарантира естественото обновяване на партийното ръководство. А не да седнат хора като Тренчев, Костов, Доган и т.н. и да не се сещат да станат. Според сондажите, които правим, към момента ни симпатизират много хора с опит и мъдрост. Над 5% от симпатизантите ни са посочили възраст над 100 г. Което значи, че имат лични спомени от ВОСР.

- А в областта на науката и културата имате ли изградена концепция?


- Естествено. Нали забелязахте, че казах национализиране на СУ. Те там, па и в БАН, бичат само частно. Ще повишим, както би казал философът Доган, „наукоемкостта” в политиката. Това, естествено, ще повиши и финансоемкостта, но не много… Но народът ще го приеме. Щото до преди Бойко на народа му се струваше скъпо да го управляват образованите, но сега разбра, че при необразованите е даже още по-скъпо… Културата - ще превърнем всички културни заведения в печеливши дружества. Въведените от Вежди Рашидов реформи позволяват да се тегли кредит, да се изкупят всички билети, да се затворят партидите за ток, парно, телефони и артистите да се издържат от държавната субсидия за продадени билети. Много хитро сме го измислили, нали? Щото има институции, които могат да са печеливши само ако са затворени. Не само театъра, също и оперетата, операта, филхармонията.

- Прозрачност ще има ли?

- Пълна, като в аквариум с шаранчета. Ще почнем от терминологията. Ние няма да се обръщаме към хората с такива евфемизми като „граждани”, „избиратели”… Ще наричаме народа „уважаеми зрители”. Слушатели също може, щото има хора, които вече са си продали телевизора, за да платят парното…

- ППЧК само българска партия ли ще е, или мултиетническа?


- В никакъв случай само българска. Българите свършват. От сондажите се вижда, че и много турци ни симпатизират. Индобългарите са малко проблем, но ако ни потрябват, ще си купим. Всички така правят. Лично аз не съм против цигани за членове. Забелязали ли сте, че няма циганин, агент на ДС? Точно обратно, най-много ченгета има сред душманите на циганите – в "Атака". И освен това циганин си е нужен, като се наложи накрая да финализираме стопанската си дейност.

- В анкетата за членство в ППЧК видях един въпрос, който, меко казано, ме смути: „Колко пари смятате да откраднете, като дойдем на власт".

- Казано е, първо си осигури приличен доход и тогава ставай почтен. Всички партии досега правеха обратното и затова не им се получаваше.

-Това не е ли неморално?

-Животът понякога дава "морално право на аморалност"... А у нас почти винаги. Ние искаме предварително да сме наясно на кой какви са му потребностите. Щото, няма какво да се заблуждаваме, така както бара властта, може да ни се наложи да се ограничаваме. Сондажът показва, че и хората го съзнават. 56.49% от респондентите не тръгват с голямата кошница. Отговарят, че зависи от ситуацията колко ще откраднат. И друго е радостно - кокошкарите, на които им стигат 100 хил. лева, са само 4.58%. Защото, нали, "човек е толкова голям, колкото са мечтите му", както отбеляза премиерът оня ден. (Ей, тая мисъл трима души изхрани, ако мога така да вметна само!) На нас мечтатели на дребно не ни трябват. Вече 22 години се чувстваме като брас секция, пред очите на която диригентът яде лимон. Преглъщаме, преглъщаме… Ще му вземем лимона, пръчката също, на г-н диригента…

- Под какъв лозунг, под какво мото ще премине кампанията ви?


- Лозунга го измислиха самите симпатизанти: „Четвърти километър – на всеки километър”. И ние това ще го направим, само да вземем властта.

(В интервюто са използвани отговори и на други медии.)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 69| 9292 |28.04.2011 М. Димитров: Щеше ли Надя 5 месеца да обикаля села и паланки?! . 92| 17946 |27.04.2011 Мадам „ЙЕС, СЪР” е „НЕ” за сънародниците си! . 21| 7584 |27.04.2011 Г. Кадиев: БСП да изведе кандидат-президент от своите редици . 48| 8480 |26.04.2011 В. Сидеров: Първанов е комунист и атеист!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads