Реклама / Ads
3| 5909 |19.01.2010 ПОЛИТИКА

Топ експертката Георгиева ще спаси реномето на България

.
Желева и Георгиева Източник: Вяра Йовева
Оттеглянето на Желева нанесе тежък удар на Барозу, пише “Уол Стрийт Джърнал”.
 
Председателят на ЕП Йежи Бузек се надява гласуването на състава на ЕК да се състои на 9-ти Февруари.
Кристалина Георгиева е новият кандидат за еврокомисар на България.

“Това си е голяма работа,” заяви Фредрик Ериксън, анализатор от Европейския център за международна политика и икономика. “Барозу каза, че това (кандидат-комисарите) ще бъде най-добрият екип, който ще се справи с предизвикателствата на ЕС.”

Оттеглянето на Желева може да предпази други консерватори като Нели Крус от нейната съдба. Друг вариант е консерваторите в ЕП да подгонят социалистите, като например унгарския кандидат Ласло Андор. През 90-те години на миналия век Андор е бил редактор на крайно ляво издание, което е защитавало марксизма.

Желева е била гледана под лупа откакто е дошла в ЕП заради репутацията на страната й, изтъква изданието. Въпреки компроматите срещу съпруга й Барозу не й отказва подкрепа.

Новият кандидат Кристалина Георгиева е научен работник и икономист и работи в СБ от 1993 г. Тя е вицепрезидент от 2008 г. Като научен работник едва ли ще провокира скандали за разлика от бившата бизнесдама Желева, считат експерти.
Накрая “Уол Стрийт Джърнал” изтъква, че “брюкселската политика” е изиграла голяма роля за оттеглянето на Желева. Европейският парламент е най-слабата институция на ЕС в Брюксел и оторизацията да назначава еврокомисари е един от малкото му шансове за себеизява.

Топ експертката Георгиева ще направи опити да спаси реномето на България, обяви Барозу. С тази номинация Бойко Борисов спечели уважението както на демократи, така и на социалисти. Нейният професионализъм е неоспорим факт.
Българското правителство успя да избегне неудобна ситуация, като смени Желева в последните часове преди заседанието на комисията по развитие към ЕП.

“Оттеглянето на българския кандидат бе неизбежно и предсказуемо,” заяви Мартин Шулц, лидер на социалистите в ЕП.

Изданието припомня, че след изборите през 2009 г. Борисов е заявил, “Ако България е наистина европейска страна, то премиерът трябва да е жена.” Тогава всички са знаели, че е имал предвид Георгиева. В крайна сметка тя се оказа скрития му коз. Това е вторият служител на СБ след Симеон Дянков, който Борисов “наема”. Георгиева е най-добрият кандидат за комисар – блестяща кариера, безупречна репутация и силен характер. Тя е първата източноевропейка, която заема толкова висока длъжност в СБ – вицепрезидент и секретар по корпоративните въпроси.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7304 |19.01.2010 Борисов да препрочита затворената страница "Желева" . 11| 6113 |18.01.2010 Костов разкритикува ГЕРБ за еврофондовете . 35| 23104 |16.01.2010 Желева – в Сибир! . 23| 7853 |15.01.2010 Кандидатурата на Желева: Шах и мат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads