Реклама / Ads
29| 7753 |01.01.2011 ПОЛИТИКА

"Труд" при досиетата в ДАНС

.
ДАНС
Читалнята. Това невинно име носи една от най-интересните стаи в централата на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) на ул. “Черковна” 90 в столицата.
 
Именно в нея се е извършвал ритуалът, с които бе запомнено родното ФБР от времето на Петко Сертов и Алексей Петров - пиенето на кафе. Участници в това “свещенодействие” бяха известни фигури - Малкия Марген, Баретата, Александър Петров (бившият шеф на кабинета на Румен Петков), журналистът Огнян Стефанов и други знайни и незнайни “оперативно интересни лица”. Служители разказват, че доста често поканените са получавали само по една студена вода. Други свидетелстват, че в стаята са поднасяли и чай.

Родното ФБР вече опразни централата си и се премести изцяло на бул. “Черни връх”, за да може в старата им сграда да се нанесат Държавната комисия по сигурността на информацията и специализираният съд. Екип на “Труд” надникна в зданието, в което досега и пиле не можеше да припари, камо ли журналист (освен ако не е поканен на кафе, естествено).

Вдясно от официалния вход е вратата на т. нар. читалня, но има и друг вход - откъм служебния сектор, където имат достъп само агенти с карти. Вратата се отваря единствено отвън. С бутон. Случайно или не, точно до читалнята е фитнесът. Дали напомпалите мускули агенти са минавали през стаята за беседи и разменяли ли са юмручни аргументи с гостите си - историята мълчи. А стените - иначе опасани с модерна подслушвателна техника, още не могат да говорят.

Бялата стая не е само име на филм по роман на Богомил Райнов. Така се нарича и най-защитеното помещение на “Черковна”. Това е стая в стаята - с дебели 1 м стени, подсигурени с техника срещу подслушване. Вътре има само 2 стола - също проверени. Разговорите остават наистина между 4 стени. Въпреки че вероятно опити да се “пробие” защитата не липсват. Подобни помещения има и в много наши посолства, оборудвани още по времето на студената война.

180 000 секретни папки си смениха квартирата

В армейски чували, запечатани с червен восък и релефен печат, тайните на НАТО и Европейския съюз напуснаха преди дни жилището си на столичната ул. “Ангел Кънчев”. Заедно с още 180 000 архивни единици - секретни папки, досиета и сертификати, те бяха преместени с въоръжен ескорт до ул. “Черковна”.

Заради липса на средства в бюджета наехме носачи само за най-големите каси, които тежат между 500 и 800 кг, разказа Цвета Маркова, шефка на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Останалите багажи - бюра, шкафчета, компютри, пазителите на тайните товарят на личните си коли и сами пренасят до новите си работни места.

ДКСИ, в която работят около 100 души, ще окупира втория и третия етаж от бившата централа на ДАНС. В кабинета на Петко Сертов влиза Цвета Маркова.

Оказва се, че помещенията са оборудвани спартански - до работните стаи има тоалетна и баня, но само с душ, а не с джакузи или с перлена вана. Стаите са окабелени модерно, но не са луксозни - на пода е сложен евтин ламинат, който хлопа на места. Стените също се нуждаят от освежаване. Подовете на някои тераси обаче са екипирани с реотани, които да ги затоплят и да не позволяват събиране на вода и заледяване.

Помещенията, в които ще бъдат секретните регистратури, са изградени напълно според най-строгите изисквания за физическа сигурност на информацията. Касите, в които ще се пазят папките с най-висок гриф, имат не само механични защити, но и противоземетръсни датчици. При най-малкото сътресение се изпраща мълниеносно сигнал до дежурната стая на охраната. Всички служители на Цвета Маркова се радват на новите си стаи, защото на всеки ще се падат поне 2-3 кв. м свободно пространство. Допреди дни шест души от дирекция “Канцелария” например трябваше да се сместват на 5 кв. м.

Пазят тайните в газови камери

Секретните регистратури, в които ще се пазят тайните на НАТО и Европейския съюз, са оборудвани от предишните стопани на сградата с инсталация, която може да изстреля в атмосферата специален газ.

Табелката “Внимание! Газ FM200”, обърква посетителя в тайните секции и той си мисли дали случайно не е попаднал в Аушвиц. Още повече че жълти лепенки “нареждат” незабавна евакуация, ако газът бъде освободен. Оказва се обаче, че той не е отровен и целта му не е да неутрализира неоторизираните натрапници. Веществото, което се пази в бутилки под налягане, служи за гасене на пожари. Предимството е, че така застрашените документи не се мокрят с вода и остават цели-целенички. Медицински изследвания са доказали, че газът не само е безопасен за хората, но се използва от някои фармацевтични гиганти като пропелант в инхалаторите за астматици. Въпреки това заради опасенията, че може да допринесе за изтъняването на озоновия слой, е бил забранен в Дания и Исландия, а в Швейцария се употребява само в самолети, атомни електроцентрали и военнотранспортни машини.

Всъщност газът FM200 помага да се неутрализира действието на други съединения, вредящи на озона. А заради бързото си действие - огънят изчезва за 10 секунди, и липсата на остатъчни поражения, се използва масово от правителства, библиотеки и художествени галерии по целия свят.

Освен суперзащитените метални сейфове за натовските и европейските тайни служителите от ДКСИ са донесли от старата си сграда и няколко антични каси още от времето на Третото българско царство.

Една от тях, произведена от плевенския майстор Иван Бурджев, още носи инвентарен номер от комисията по досиетата на Методи Андреев.

Антимафиоти работят в стаи без прозорци

“Работим в сграда без прозорци. В стая сме натикани по 6-7 души. Може да изглежда просторна, но кабинетите вътре са малко. Затова пък има ненужно много хранилища за архиви.”

Това се оплакаха пред “Труд” антимафиоти, които по обясними причини предпочетоха да останат анонимни.

В началото на ноември спецполицаите от ГДБОП се нанесоха в чисто нова сграда на бул. “Цариградско шосе” 133, за чието построяване държавата даде близо 30 млн. лева. Там трябваше да се подслонят хората на Цвета Маркова и съответно архивите на Комисията по сигурността на информацията (ДКСИ). Правителството на Бойко Борисов обаче реши да размести спецслужбите. Кабинетът даде на ГДБОП луксозната сграда на “Цариградско шосе” 133. В стария дом на антимафиотите на бул. “Черни връх” пък отидоха агентите от ДАНС. А в тяхната централа на “Черковна” 90 - Комисията на Цвета Маркова (виж горе). За тази въртележка бяха отделени 8,2 млн. лева.

Сега, когато вече всички са в новите си “къщички”, се появиха и недоволни.

Оказа се например, че когато е проектирана сградата на “Цариградско шосе” 133, архитектите са се съобразили с това кой ще бъде неин стопанин. Т. е. със спецификата на работа на ДКСИ, а не на ГДБОП. Защото тя е направена не за хора, а за... книжа. Въпреки че изглежда голяма, работните помещения вътре са недостатъчни. За разлика от хранилищата за документи, които са в повече.

Между стените имало и въздухоотводи, за да се пазят документите за дълго време.

Антимафиоти се оплакват също, че няма една цигара къде да изпушат. “Няма предвидени места за пушене. Навсякъде има монтирани противопожарни аларми. Където и да запалиш, техниката почва да пищи. Трябва да прекосиш цялата сграда, за да дръпнеш една папироса”, признаха спецполицаите. Те са недоволни и от местоположението на новата им централа, която е твърде далеч от центъра и няма директен транспорт дотам. “Голяма част от нас всекидневно ходим до Съдебната палата на бул. “Витоша”. Викат ни като свидетели по дела, ходим в прокуратурата по текущи задачи, правим искания за СРС-та. И се оказва, че няма рейс, за да стигнем палатата. А служебните коли са недостатъчно”, изтъкнаха спецченгетата.

Сред агентите от ДАНС също има недоволни. Те работеха в сграда за над 8 млн. лева, специално построена за тях. А сега отидоха в стара сграда, в която трябваше да се изградят нужните за работата им комуникационни и информационни системи.

ДАНС подслушва и за да проучва за надеждност

Агентите на ДАНС могат да подслушват високопоставени политици не само при съмнения за извършени тежки престъпления, но и когато биват проучвани за надеждност, за да се издаде сертификат за достъп до секретна информация.

Разликата в двата вида следене е, че при второто събраната информация не може да се използва в съда. Целта е само да се провери дали проучваният не лъже за миналото, дали в живота му няма нещо, което го прави податлив на изнудване.

Работещите в ДКСИ не помнят скоро да са им предоставяни такива СРС. Преди години имало случай с проучване на човек от спецслужба, засечен да говори 20 минути с покойния вече Косьо Самоковеца. Служителят се оправдал, че бил набран погрешка. Но не успял да обясни дългия разговор.

Никой обаче не може да каже дали това е претекстът да се слушат телефони на управленци. Както и никой не контролира дали за всички приложени СРС в интерес на националната сигурност има разрешение от съдия, разказват юристи.

Спецсъдът ще е съквартирант

Създаденият преди дни от парламента специален съд срещу организираната престъпност също ще се нанесе в част от сградата на ул. “Черковна”. Тъй като новата институция едва ли ще е натоварена всекидневно, може би ще се задоволи само със съдебна зала. За целта е подходяща бившата зала за конференции на ДАНС, в която има дори кабинки за преводачи. Институцията ще заеме по-представителните помещения, където ще могат да бъдат приемани посетители.

Според най-разпространения слух в бившата къща на ДАНС може да се настани и звеното от спецпрокурори, което върви със спецсъда. Очаква се броят им да е около 20 души, но това тепърва ще се решава от Висшия съдебен съвет. Окончателно решение къде ще се нанесат тези обвинители трябва да се вземе от Министерския съвет до месец след влизане в сила на закона за съдебната власт.(Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5919 |06.11.2009 "Дойче веле" освети втори таен доклад на ДАНС . 30| 6888 |04.11.2009 Гамизов: ДАНС е организирала организираната престъпност . 8| 5692 |05.09.2009 Петко Сертов: Няма доклад за министри, нито шпиони в ДАНС . 9| 11123 |01.09.2009 Николай Методиев е зам.-шефът от ДАНС, прикривал „Лиана”?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads