Реклама / Ads
13| 4683 |05.03.2010 ПОЛИТИКА

Царистите прозряха в ГЕРБ лявата идея

.
"ГЕРБ все повече се изявява като лява партия", изригнаха след месеци мълчание от НДСВ.
 

Хората на Царя предлагат незабавно да се пристъпи към социална реформа, към изплащане на задълженията към бизнеса, включително и просроченото ДДС, подобряване на условията за бизнеса, наливане на средносрочна и дългосрочна ликвидност към банките чрез Българската банка за развитие, приватизация и концесиниране на големи обекти.

Бившият финансов министър от кабинета "НДСВ-ДПС" Милен Велчев коментира, че приходите за януари 2010г. спрямо януари 2009 са намалели с почти 1 милиард лева, а същевременно разходите са нараснали с 540 млн. лв. Голям дял от задълженията към бизнеса остават неплатени. От НДСВ никога не са си позволили да просрочат социални задължения или плащания към бизнеса, коментира Велчев.

Той се позова на последния доклад на МВФ за България, където е разписано, че изплащането на просрочените задължения трябва да бъде направено веднага, за да се прекрати междуфирмената задлъжнялост. По думите му в момента нараства и размера на невъзстановените средства от ДДС. "ГЕРБ си е лява партия", категоричен беше и Владимир Каролев.

Предишното правителство, заради нежеланието на министрите от БСП не направи нищо относно концесионирането, но не виждаме никаква причина веднага пристанищата в Бургас и Варна, летище София да бъдат отдадени на концесия, коментира той. Каролев изтъкна, че още няма нито една сключена приватизационна сделка. В ERM 2 може би няма да ни пуснат тази година, защото виждат много големи рискове и се притесняват, че след като ни приемат в Еврозоната ние ще отпуснем коланите, каза още той. От НДСВ изтъкнаха, че МВФ не е разрешил бюджетен дефицит от 1,8 %. В доклада на фонда е записано, че "поради голямата несигурност на приходите ключово важно е заложените в бюджета разходи да не бъдат надвишени”.

Бившият зам.министър на финансите Любомир Дацов коментира, че при 45 % спад на събираемостта на ДДС или схемите за източване на ДДС са се увеличили, или бизнесът има такова доверие на правителството, че масово излиза в сивия сектор. Няма как да се говори за излизане от кризата преди края на тази година и началото на следващата. Това става става с вложения в образованието, науката, през гъвкав и либерален пазар на труда. България няма други ресурси освен хората си.
Една от причините кризата да се ускорява е глупавото отношение на държавата към бизнеса, коментира и той.

Според него ако действително задълженията към бизнеса не са разписани в закона за държавния бюджет, то те са незаконни, тъй като нямат оторизация от парламента. Лидерът на партията Христина Христова изтъкна, че има стотици хиляди безработни, които не са регистрирани, но и ново явление – десетки хиляди кризисни безработни, които принудително са излезли в неплатен отпуск. От партията предлагат обезщетение за безработица да се изплаща и за тези кризисни безработни, както и да се увеличи срока за изплащането на обезщетенията на 9-12 месеца и това да важи от 1 май 2010 г до края на 2011г. Това не са социални помощи, става въпрос за използване на социалните осигуровки на хората, изтъкна Христова. От НДСВ настояват и да се направят целеви програми за подкрепа на пазара на труда, за стратегия за развитието на икономиката след кризата, като ще изпратят официално до социалния министър Тотю Младенов своите предложения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6946 |15.02.2010 Вкарват гербер за сметка на ДПС, Семов казва чао на парламента . 14| 5487 |31.01.2010 БСП със семинар анти ГЕРБ в Хисаря . 11| 6113 |18.01.2010 Костов разкритикува ГЕРБ за еврофондовете . 14| 5808 |10.12.2009 Станишев: ГЕРБ източва държавни дружества

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads