Реклама / Ads
6| 6188 |06.07.2019 ПОЛИТИКА

ЦИК нямала капацитет да се справи с машинното гласуване

.
Александър Андреев
За отмяна на машинното гласуване се заговори в края на работната седмица. По закон тази есен на местния вот трябва да се гласува с 6000 устройства или два пъти повече от европейските избори през май. Обаче не малко все повече обръщат внимание на несъвършенствата в системата.
 

„Дали ще бъде елиминирано машинното гласуване или не, е въпрос на законодателя. Той трябва да го реши чрез евентуална промяна на Избирателния кодекс. Това, което ЦИК обаче счете, че е длъжна да направи, е да даде своя анализ, в който да даде грешките и проблемите, които са възникнали на изборите за европейски парламент”, каза говорителят на изборната комисия Александър Андреев пред НТВ.

 

Той допълни, че в 26 секции в страната машините за гласуване не са работили. В голям брой СИК-ове има грешки при отчитането на преференциите при машиното гласуване.

 

Говорителят на ЦИК обясни още, че комисията е дала предложение за облекчаване на протокола. Според членовете й трябва да има единен държавен орган, който да сертифицира и одитира машините. „ЦИК трудно ще може да се справи с тази задача, тъй като ние нямаме необходимия капацитет, както и като помещение, така и като администрация. Затова сме предложили този въпрос да бъде уреден и администрацията на Министерски съвет да поеме тази функция”, коментира Александър Андреев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 7353 |14.06.2019 Радан Кънев: Трябва да решим с какво да се справим - с мониторинга или с корупцията . 30| 11006 |25.10.2018 Радан Кънев: Само демократичната десница може да се справи с групата Борисов - Пеевски - Цацаров . 4| 5107 |27.09.2015 Михаил Миков: Правителството ни не може или не иска да се справи с опасностите, пред които сме изправени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads