Реклама / Ads
19| 14925 |02.07.2009 ПОЛИТИКА

Учени точат скалпел за бацила "Доган"

.
Колаж: Стоян Стоянов
Европейски правила, намеса на държавата и нови лица решават клиничната ситуация
 

Преслава Преславова


Последните предизборни послания, откровения и реплики на лидера на ДПС - Ахмед Доган оформиха взривоопасна смес от противоречиви чувства и емоции в обществото. В нея разпознаваме възмущение, лицемерие, страх и дори мазохизъм. Какво реално се крие зад демонстрираната от Сокола суперменска сила, какво означават неговите скрити послания и защо е възможно един политически лидер да се държи като недосегаем супергерой – за тази болест потърсиха отговор група български учени само дни преди изборите. Събраха се на Академична дискусия в сградата на философския факултет на Софийския университет в столицата.

Срещата се превърна в своеобразна дисекция на лидера на ДПС. В ролята на изследователи-лечители се изявиха: проф. Кръстьо Петков,социолог и икономист, създател на КНСБ, проф. Николай Василев, философ, антролполог, бивш министър на образованието и културата, проф. Николай Тилкиджиев,философ и социолог, доц. Огнян Минчев, доктор на социлогическите науки, политолог, доц. Боян Дуранкев, икономист, преподавател по стратегическо планиране и маркетинг и доц. Александър Маринов, социолог, преподавател по публична администрация.

ПАРАЛЕЛНАТА ВЛАСТ И НЕЙНИТЕ ОБЩЕСТВЕНИ ПРОЕКЦИИ

Проф. Кръстьо Петков:
Сред мненията за последните изяви на Ахмед Доган има и по-свободни обяснения, които търсят появата на подобен род публично поведение. Смята се, че г-н Доган е загубил връзка с реалността за това какво става в България и в Европа. Някои експерти го обясняват с определението untouchable person (недосегаемият) в политиката: след като дълго време си чуаствал във властта и не си намерил сериозни противници, смяташ че всичко ти е позволено.

Днес в България можем да говорим, освен за официалната, призната от Конституцията власт, поне за още 2 паралелни власти, които си съперничат по сила и може би конкурират първата, а именно олигархичната власт и властта в политическа сянка.

Проф. Николай Василев:
По темата Доган и паралелната власт не могат да бъдат изключени една от друга.Когато говорим за паралелна власт установяваме, че такава е съществувала при всяко едно правителство след 10 ноември – например предпоследното правителство на мадридския пилигрим.

Доц. Александър Маринов:
Опасявам се, че изразът паралелна власт не важи в еднаква степен за така наречената олигархическа власт и за политиците в сянка. В случая с Доган важи най-малко, защото той не е политик в сянка - Доган е лидер на една от партиите в коалицията и също така е мандатоносител.

Въпросът е каква отговорност носят лидерите в България пред партиите си, които са единствените реални политически механизми. И в този смисъл Доган е наистина максималната точка на скалата за недосегаемост. Няма друг политически лидер, който да е до такава степен недосегаем. За разлика от всички други политически лидери, срещу които е имало някаква съпротива, имало е дори организирани движения, крила, разцепления.

Проф. Николай Тилкиджиев:
Въпросът е не „какво тук значи някаква си личност”, а при какви обстоятелства стават възможни тези прояви на дадения политик.
Ако потърсим произхода на тези речи в с. Кочан, Сатовча, ще го открием в непоследователността на държавната политика по отношнеие на етносите. Това е централното, което съпътства българските турци от 30 години насам като отношение.

Доц. Огнян Минчев:
Доган и неговото обкръжение в ДПС упражняват не един, а 3 типа паралелна власт като те се влияят взаимно, синергизират се и заедно се усилват.

Първият тип паралелна власт произлиза от приндлежността му към посткомунистическия елит, към тази група от бившите институции във властта, които на практика при една номинална политическа държавна структура с изключително много слабости и пробойни успява да осъществява олигархичен контрол върху икономиката и политиката на страната. И да я управялява изцяло в своя полза, въпреки че паралелната власт, за която говоря няма никаква легитимност.

Вторият тип паралелна власт, която Доган прилага е властта, която произтича от ролята му на посредник между българското общество и държавата от една страна и определени групи от населението, които са изцяло с патриархална идентчиност от друга. Доган особено ефективно играе ролята на такъв посредник в едни екстремно изгодни за него и обкръжението му условия. Тъй като турците се имперски народ и много лесно се подреждат в йерархия, лесно се управляват, Доган ги структурира в една послушна за себе си пирамида.
Третият тип паралелна власт произтича от стойността, която тази свръхорганизирана общност на българските турци под контрола на ДПС има за фактори, които са извън българската държава.

Доц. Боян Дуранкев:
От около седмица можем да твърдим, че се е появил нов клон на обществената наука – ДОГАНИСТИКА. Търсих и в google, търсих и в сериозните сайтове и устaнових, че има много написано за властта, но точно за технологията на властта и технологията на властта в Изтoчна Европа няма нищо, освен популярни статии. Така че, да приветстваме първата наука за технологията на властта – ДОГАНИСТИКАТА. Ако обърнем внимание на икономическите аспекти на доганистиката и на реалната власт в реалната пазарна икономика, ще установим че за последните 20 години нещата са се натъкмили и структурата и технологията на властта са станали други. Родила се е една ситуация, в която може да се пазарува електорат и това пазаруване няма да спре, колкото и да се борят срещу него.

Проф. Николай Тилкиджиев:
По отношение на паралелната власт и ДПС има една дума, която отговаря като по-точен синоним на паралелната власт – етнизация. Ако обърнахте внимание на тези репортажи в с. Кочан, преди това са затворили училището, кметството, градината, горското стопанство, тоест затварят се административните представители на официалната държавна власт и се получава пълна етнизация на тези райони, което е нарушение на Конституцията. Налице е етнизация на местния бизнес, на публичните услуги и всеки нормален гражданин би си задал въпроса къде е държавата и защо няма никакви санкции?!

Проф. Кръстьо Петков:
Няма друг лидер и няма друга формация, която да е изградила партийно базирана икономика – ботъм ъп и топ даун (bottom up and top down). Икономическата база за една партия е най-важна и Доган без да вдига шум технологично изгради структурата на това, което днес наричаме етнически базирана икономика. И имаме налице пирамидално образование, в което нищо не може да стане без да се знае на върха.

Доц. Огнян Минчев:
Когато човек пребивава дълго време в една подобна среда, той на практика губи допир с действителността, защото тя не му се противи, не му създава граници и той е в един неземен комфорт - това обяснява чисто психологически нарастващата арогантност на Доган и описва неговата драма като един човек, който е все по-самотен, който живее на върха на тази пирамида, която сам е създал в една златна клетка, която ограничава него самия в по-нататъшните му действия



Проф. Кръстьо Петков, доц. Огнян Минчев, проф. Николай Василев, проф. Николай Тилкиджиев, доц. Боян Дуранкев и доц. Александър Маринов по време на дискусията във философския факултет на СУ.
СНИМКА: Неделчо Хазърбасанов



ПРИЧИНИТЕ ЗА БАЦИЛА "ДОГАН"

Доц. Александър Маринов:
За съжаление липсата на държавна политика към тези етнически общности и към феномена ДПС и Ахмед Доган е корисно мотивирана - с цел участие във властта, разделяне на ползите от властта и извличане на личностни и групови изгоди.

Доц. Боян Дуранкев:
Нямаме истинска пазарна икономика, нямаме и истинска демокрация и нещата не се поставят на масата, за да се решават.

Проф. Кръстьо Петков:
Незнам дали ни е реална или виртуална демокрацията, посттоталитарна ли е или е незряла, но проблемът опира до узурпираната държава, защото ролята на всяка паралелна власт е да измести държавата, да я сложи встрани, за да може да съществува формално и да бездейства.

Доц. Александър Маринов:
Създава се впечатление за един предопределен компормис, който води до фасадна демокрация и псевдоикономика. Трябва да е ясно: това е много сериозен бацил, чието лечение не е лесно, нито бързо, нито безболезнено. Това е бацил, който е заразен, защото той умишлено разпространява този образ на суперуспешен суперполитик, преекспониран, разкрасяван и напудрен. И този бацил започва да се пренася, той получава огледални изображения и превъплъщения – моделът на Доган е страшно привлекателен дори за мнозина от неговите най-яростни критици.

ХАПЧЕТА ИЛИ НОЖ ЗА ЗАРАЗАТА

Доц. Огнян Минчев:
До известна степен изглежда, че Доган наистина е незаменимият връх на създадената от него пирамида и че пирамидата ще се разпадне като купчина пясък, ако Доган не стои на върха. Същевременно, обаче интересен е въпроса с нелесен отговор – Какво наистина се случва, ако Доган бъде изваден от уравнението по някакъв начин?!

Доц. Алекснадър Маринов:
Феноменът Доган, неговата мрежа и система, използването на иначе полезни неща за зловредно влияние – това е в дневния ред на Българската държава. Решенията, които Доган предложи не са европейски и те не ни приближават, а ни отдалечават от Европа.

Проф. Николай Тилкиджиев:
И спаснието е в неговото европеизиране.

Доц. Боян Дуранкев:
За да се спасим от Доган, неговата власт не трябва да се размие в пазарите, а да се качи на едно по-високо ниво – да го наречем нови времена идват за гласност и нова демокрация - 20 години по-късно.

Доц. Огнян Минчев:
Не съм сигурен, че е дошло времето да се говори за това какво става след Доган.Това, че Доган няма да бъде в изпълнителната власт не означава, че той няма да бъде на власт, защото Доган разполага със различни равнища на властта. Той няма да има тези позиции в изпълнителната власт, но остава с позиции в общинската власт, в администрацията, в съдебната власт, освен с други неформални позиции. Доган ще присъства косвено във властта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6431 |02.07.2009 Ако не искаш друг да избира вместо теб . 4| 11755 |30.06.2009 Парламентарни клишета 2009 – властелини на нищоговоренето . 2| 5732 |30.06.2009 I’ll miss U, Пепи . 2| 5706 |28.06.2009 Тайно изкупуване на държавен дълг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads