Реклама / Ads
4| 11325 |08.06.2017 ПОЛИТИКА

Удрят цаците в ДАИ, но крият акулите във властта

.
Източник: БГНЕС
Акцията и арестите в ДАИ са за прикриване на много по-големи далавери. Даяджиите са последни в корумпираната верига от митничари, дансаджии, ченгета и данъчни. Не при тях, а в т.нар. „свещени крави” са огромните пари, голяма част от които отиват по веригата до самия връх.
 
ДАИ са последната, най-малката брънка. Не, че там няма корумпирани служители – има, - но те са цаците, а акулите са в други институции и ведомства. Това коментира за Фрог нюз Станислав Бонев, експерт по прилагане на законодателството в администрацията, който от години живее в Германия. Според него в България не се правят анализи на уязвимите места и структурите, където най-лесно се прокарват корупционни практики. Затова решенията и акциите са хаотични, избирателни и без траен ефект. Удряйки дребните риби властта спуска завеса пред истинските виновници в структури, които по конституция са задължени да борят корупцията, най-вече по високите етажи. Това не се случва, категоричен е Бонев.

Организацията на работа в КАТ или Пътна полиция, е под всякаква критика. Миналата година имаше над 20 спирания на работата заради повреди в компютърната система. Хората чакат на опашки, принуждават се да плащат на посредници за най-дребни административни услуги.

Маркировката по пътищата на страната е в окаяно състояние. Пътните знаци на много места повече пречат, отколкото помагат. Дори българи – да не говорим за чужденците – не успяват да се оправят в този хаос. Не се знае дори кои ведомства отговарят за този пробле: НАП, общините, Пътна полиция...

В ДАИ сигурно получават рушвети, за да дадат книжка на този или онзи, но има ли статистика колко фалшиви книжки има на пазара? Къде и кой ги произвежда, с чия протекция, замесени ли са хора от МВР?

Прокуратурата се хвали с мижави резултати в борбата с трафика на хора – знаела, че има организирани групи. Това е ясно на всеки. Само че се знае и друго: организираните групи са над хиляда и голяма част от тях действат през територията на България. Това сочи статистиката на Интерпол. Кои са босовете, има ли „политически” чадър над тях, замесени ли са хора от службите? Не са малко съмненията, че хора от структурите за задържане  и спецполицаи също са замесени в незаконни дейности и бизнес. В ДАНС също има доста прогнили звена и пробойни. За съдебната система да не говорим. Не сме чули за разкрития там. Това са важните въпроси.

 

През последните три години вече няколко пъти ни се предлагат филмови акции срещу ДАИ. Щом системата е толкова покварена, разпуснете това ведомство и създайте ново с ефективен вътрешен контрол и работещи санкции. Властта все още не проумява, че е важно нарушенията да не се допускат, а не да се хванат няколко корумпирани служители на средно и под средно ниво. Кучето е заровено във високите етажи. Там, където службите и прокуратурата не смеят дори да погледнат, камо ли да разследват. Защото всичко опира до главата. А тя, грлавата, обича да я снимат, хвалят и боготворят. Това обаче не решава нищо.

 

Иван Попов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7452 |06.07.2016 Кънев: ГЕРБ крият кандидата си под бурка, преговарят с ДПС . 22| 10483 |17.12.2014 Как се крият новини в страната на (не)свободното слово . 35| 7313 |29.11.2013 Йовчев и Чобанов удрят контрабандата
Реклама / Ads