Реклама / Ads
3| 5782 |28.08.2007 ПОЛИТИКА

Умереният ислямист Абдуллах Гюл застана начело на Турция

.
Дали избирането на президент от Партията на справедливостта ще върне Турция назад или ще я доближи до ЕС, ще покаже само времето. Европа прие със сдържан оптимизъм новия държавен глава на Турция, която отпусна 100 000 долара помощ за Цар Калоян.
 

 

Александър Иванов

Очакваният избор, с предизвестен край, се случи днес – Партията на справедливостта и развитието вече има свой човек на най-важния пост в югоизточната ни съседка. При третото гласуване в Меджлиса – турският парламент, Абдуллах Гюл получи необходимите 339 гласа. Така той става 11 поред президент на страната. Заканите на военните, че няма да допуснат президент –ислямист поутихнаха и сега се ограничават само с категоричната позиция, че няма да допуснат съпругата на Гюл -  Хайрюниса на техни приеми и прояви. Точно такава ще бъде и тазвечершната церемония пред двореца Чанкая на брега на Босфора, с която Абдуллах Гюлturkey.jpg официално ще встъпи в длъжност. С упоритостта на водна капка Партията на справедливостта и развитието овладя всички властови механизми в Турция, с изключение на армията, където открай време висшите чинове са просветски настроени. Независимо от демонстрациите по-рано тази година, на които милиони турци протестираха срещу ислямистите, притеснени, че светската власт е силно застрашена, партията на Гюл и неговия съратник Ердоган спечели съкрушителна победа на парламентарните избори, които по мнанието на мнозина международни наблюдатели са протекли по демократичен начин. Преди седмица премиерът Реджеп Тайп Ердоган заяви, че военните трябва да стоят далече от политическата игра. Вероятно това ще е така и едва ли ще се стигне до тяхна пета намеса. Досега, в последните 45 години в Турция са извършени 4 военни преврата. Според журналистката от Българската национална телевизия Севда Шишманова, която е сред най-запознатите с положението на югоизток от нас, анализите показват, че при повечето турци, религиозният мотив напоследък е отстъпил пред чисто икономическите мотиви. Така например от Партията на справедливостта и развитието обещават бързо повишаване на стандарта на живот и огромни чуждестранни инвестиции. Не е за пренебрегване и факта, че все повече турското общество е много по-зависимо точно от механизмите на пазарната икономика и след корупцията и финансовите сътресения при предишните либерални правителства, сега се очаква по-здрава ръка и убедителна работа в тази насока. Дясно-консервативната ориентация на Партията на справедливостта и развитието, определя и икономическата прогнозируемост на правителството, изпълняващо почти стриктно програмата на Международния валутен фонд, където най-силно влияние имат Съединените щати. Не на последно място като факт, че Гюл ще получи сравнително пълно одобрение на Запад, е това, че той заемаше поста министър-председател и после този на външен министър. Освен това Гюл има добри контакти на европейско равнище, през периода 1992 – 2001 е бил член на турската делегация в Парламентарната асамблея на Европа – ПАСЕ.

Още при първите реакции на кемалистката опозиция в Турция стана ясно, че нито проислямисткото правителство, нито новоизбрания президент ще водят спокоен живот. Нейни представители заявиха, че ще направят всичко възможно да убедят европейците, че не бива да бъдат толкова снизходителни към новата власт в Анкара. unga-rice-gul-turkey_600.jpgВ същото време Съветът на Европа приветства избирането на Абдуллах Гюл за президент и оттам изразиха надежда, че той ще доближи страната до Европейския съюз и ще засили нейната роля на международната сцена. Междувпрочем Гюл заяви, че ще бъде президент на всички турци, една стандартна фраза, която често се използва в такива случаи. И ако от конституционна гледна точка, това вече е безспорен факт, то определено една значителна част от турските граждани няма да бъдат никак доволни, когато виждат неговата мустаката физиономия по какъвто и да е повод. И ако си зададем въпрос – кой ще е най-доволен от неговото избиране на родна почва, безспорно отговорът ще съдържа едно име - Ахмед Доган. Първата индикация е точно в подобен аспект- турското правителство отпусна 100 000 долара безвъзмедна помощ за преодоляване на последствията от наводнението в Цар Калоян. Също така си струва да припомним един митинг на Партията на справедливостта и развитието, където от трибуната прозвучаха следните думи – „Турция е заобиколена от територии, в които живеят наши сънародници, говорят нашия език, изповядват нашата религия – исляма, ние трябва да направим всичко възможво да ги приобщим към родината-майка.” Познайте на кого принадлежат те.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5823 |24.08.2007 Циганските бунтове няма да родят Мартин Лутър Кинг . 6| 6548 |20.08.2007 Стига вече кръстоносни походи . 6| 5533 |03.08.2007 Политиците победиха избирателите в битката за европарите на общините . 16| 5962 |02.08.2007 Истината и оневиняването на невинните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads