Реклама / Ads
8| 6308 |27.02.2011 ПОЛИТИКА

Уолстрийт джърнъл: Гладът винаги е в началото на една революция

.
След политическия взрив в страните от Северна Африка и Близкия Изток много експерти правят прогнози къде, кога, в кои страни и в какви мащаби народните маси ще вдигнат поредното въстание.
 

Най-интересен рейтинг съставиха журналистите от The Wall Street Journal, но като правят уговорката, че не са оракули и са възможни и други варианти.

Изводите на експертите се опират на три основни фактора- индекс за възприемането на корупцията, индекс за развитието на човешкия потенциал и индексът на Джини - степента на финансовото разделение вътре в страната. Те насочват вниманието и си и върху средната възраст на хората в дадена страна и БВП на глава от населението.

Особено внимание се обръща и на парите, които хората дават за храна, тъй като гладът винаги е в началото на една революция.

В списъка са попаднали 85 държави. Първите шест държави имат от 80 до 100 точки. Начело в списъка е Кения със 100-процентен резултат. Следват Камерун, Пакистан - с ядреното си оръжие и шестата по гъстота на населението страна в света, Нигерия е четвърта. А страните-съседки Индонезия и Филипините имат почти равен резултат.

Но най- интересното в списъка е това, че държавите, в които в момента има размирици, далеч не са в челните позиции. Относително мирната Йордания е на девето място, Алжир-на 12, а Либия с гражданската си война и вече хиляди загинали-на 13-то място, Египет, където революцията вече приключи е на 16, а Тунис е едва на 21-о. Следват Бахрейн-48, между Тайван и Латвия.

От изследването на вестника не може да се предскаже точно къде, кога и в какви размери ще бъде следващата революция. Но едно е ясно- кутията на Пандора вече е открита и либийският сценарий далеч не е най-лошият. Особени опасения предизвиква Пакистан, която притежава ядрено оръжие и доста мощен демографски фактор. Една революция в тази страна би могла да взриви ситуацията в целия свят, пише изданието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 7875 |27.02.2011 Алфа Рисърч: Обрат! . 57| 6898 |26.02.2011 Б. Борисов: Тъст нямам. Защо аз да се притеснявам за тъста и тъщата на Цветанов? . 49| 6578 |26.02.2011 Н. Младенов: Не можем да учим арабите на демокрация . 64| 9844 |26.02.2011 И. Инджев: Изрепчиха се на Цветанов, защото виждат, че той си отива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads