Реклама / Ads
66| 11152 |06.12.2010 ПОЛИТИКА

Дж. Уорлик: Петков, нищо лично! Само криминално разследване

.
Дж. Уорлик
Отнета американска виза в България вещае края на политическата кариера на Петков; тя е особена форма на санкция, констатира водещият Н. Бареков.
 

Историята Уикилийкс е всеобща, разбира се и за България сме писали грами, но ще видите, че нямаме задкулисна програма; това, което казваме в чакстни разговори, е същото, което пиша до Вашингтон всеки ден: енергетика, борба с организираната престъпност, обяви американският посланик Джеймс Уорлик в "Бодилник" по ТВ 7. Ще ни видите такива, каквито сме, а партньорството ни е силно, взаимоотношенията - партньорски и здравословни, споделяме общи ценности, коментира посланикът, според когото гражданите ще бъдат приятно изненадани от грамите. Той предупреди да не се търсят сензационните заглавия, а да се чете цялостно.

Един от най-важните въпроси е свързан с върховенството на закона, което е свързано не само с постигане на арести, но и с осигуряване на правосъдие. Има голям напредък по отношение на мерките, но има още какво да се свърши и то ще проличи от грамите до Вашингтон. Ние трябва да видим положителни усилия за укрепване на принципите на правовата държава.

Никой не е казал, че демокрацията е лесно нещо, ще има разочарования, но и успехи, каза Уорлик. По въпроса за отнетата виза на Р. Петков посланикът каза, че визата му е отнета на базата на информация, свързана с текущо криминално разследване. Нищо повече няма да кажа, няма да коментирам дали то е в България, но е така, добави Уорлик. Бареков съобщи, че това приличало на белязване на прокажен през Средновековието и вещаело края на политическата кариера на Петков. Тук няма лищо лично, става дума за уважаване на закона, посланието ми е съвсем просто - текущо криминално разследване, повтори посланикът. Не би било полезно за мен да коментираме вътрешните процеси, свързани с това разследване, но много сериозно разгледахме въпроса, каза Уорлик. Ако има българи, които по някакъв начин са нарушили върховенството на закона, се процедира така.


Румен Петков

Ще уважим решението на съда по делото на Ал. Петров, заяви Уорлик. Няма да коментирам въпроси, свързана с разузнавателна дейност, но смятам, че Ал. Петров е опасен човек. Все пак има и права и той трябва да ги упражни в съда.

Вярвам, че на българите им е омръзнало от престъпност и корупция, искат правосъдие, затова избраха това правителство. В нашите доклади се казва, че и ние искаме България да успее при справянето на проблемите, а тези, които са над закона, са неприемливи. Взаимоотношенията с правителството са партньорски, осведоми Уорлик.

България има нужда от силно и добро енергийно взаимоотношение с Русия, която е надежден енергиен партньор, но и нужда от по-силна диверсификация на източниците, коментира Уорлик. Подкрепям американския бизнес и фирми тук, той уважава българското законодателство във всички области, вкл. и в енергетиката, добави той и подчерта, че ключов приоритет за правителството е проектът Набуко. Важни са и междусистемните газови връзки с Турция, Гърция и Румъния, това няма да се случи днес, но има ангажимент за изграждането им. Други опции са шистовият газ и алтернативните източници.

Демокрацията е алтернативни гледни точки. Ако президентът може да ги предложи, това би било за българските граждани. И в САЩ има такива, може да сте чули за т.нар. Чаено движение, нека видим какво ще предложи Г. Първанов, коментира Уорлик.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 8340 |12.07.2010 За цифрите, числата и почти нищо незнаещия Парамов . 4| 11776 |30.06.2009 Парламентарни клишета 2009 – властелини на нищоговоренето . 42| 5779 |16.01.2009 След протестите вече не можем да живеем като нищо . 0| 5149 |20.11.2007 Нищонеправенето в здравния сектор ще продължи и догодина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads